Anki Gerhardsen: – Kunsten må være fri
Etter et halvt år med storm rundt forfatter J.K. Rowling har flere bibliotekarer ønsket å legge Harry Potter-serien til side. Journalist Anki Gerhardsen mener dette kan være farlig for ytringsfriheten.
I kjølvannet av en tweet fra J.K. Rowling i fjor sommer har mange stilt seg kritiske til forfatteren og Harry Potter-universet. Mange fans og bibliotekarer har også tatt til orde for at bokserien har hatt sin storhetstid og nå bør nedprioriteres i bibliotekene. Torsdag kveld sto lokalene til Deichman i Bjørvika klare for debatt. På agendaen var det store spørsmålet: Kan Harry Potter fortsatt elskes?
Aurora Solstad var en av de som deltok på debatten. Solstad er ikke-binær, og synes at det er vanskelig å legge fra seg bøkene til tross for ytringene til Rowling.
– Uansett hvor mye jeg ikke vil like damen på grunn av det hun har sagt, kommer jeg ikke unna hva bøkene betyr for meg, sa Solstad.
Transfobisk kommentar
I etterkant av tweeten til Rowling den 6. juni i fjor kom det en flodbølge av trusler om vold og kritikk mot forfatteren. I innlegget kommenterer forfatteren at begrepet “kvinner” burde ha blitt brukt, fremfor “folk som menstruerer”. Mange mente at kommentaren var transfobisk og ekskluderende, spesielt siden Harry Potter-universet alltid har vært et fristed for de som aldri har følt at de passer inn.
– Her ser man en gutt som var annerledes, men som finner seg en plass der han passer inn, og så har hun snudd seg rundt og sagt “men ikke deg”, sa Solstad.
Bibliotekar Ragnhild Malfang, som selv lovlig har byttet etternavn til ære for en figur i bokserien, deltok også på debatten. Hun sa seg enig med Solstad, og sa hun kunne forstå at det kunne være sårende.
– Med den tweeten visste hun innmari godt hvem hun blunket til, og hvem hun fiket til, sa Malfang.
– Nedkjøling av ytringsfriheten
I et debattinnlegg i Aftenposten kommenterer journalist Anki Gerhardsen at det er farlig hvis offentlig ansatte som skal fremme ytringsfriheten, sammen beslutter å skyve en forfatter til side.
– Nå bidrar bibliotekarene til å stimulere til scenenekt og nedkjøling av ytringsfriheten også i et helt nødvendig ordskifte, skriver Gerhardsen.
Under debatten torsdag kveld snakket Gerhardsen også om viktigheten å holde kunstneren og kunstverket separat.
– Forfatteren er én ting og kunsten er en annen. Og kunsten, den må være fri, sa hun.
Står mange nær
Det komplekse universet til J.K. Rowling står mange nær, og er mye av grunnen til at debatten har vært så pågående. Bibliotekar Malfang sier at hun selv vil fortsette å holde arrangementer på sitt bibliotek til ære for bokserien - men ikke på grunn av forfatteren.
– Det vi kanskje feirer aller mest, er fandommen, sa hun.
Malfang kommenterte at gleden med fandommen og bokserien er at man selv kan leke med universet som man vil. Selv vil hun ha det vanskelig med å skyve bokserien fra seg.
– Det er bøker som vokser med meg. Andre bøker vokser jeg jo fra, sa Malfang.