I Oslo fortsetter kampen for frihet i Hviterussland
I Hviterussland opphører protestene mot valgfusk frem til våren. Oslo fortsetter kampen.
På Eidsvoll plass i Oslo står demonstranter nok en dag i solidarisk protest mot det omstridte valgresultatet og de påfulgte massearrestasjonene av fredelige demonstranter i Hviterussland. Her har de samlet seg hver søndag siden september.
I Hviterussland er det derimot så kaldt at opposisjonen må trekke seg tilbake fra gateprotestene frem til våren. Demonstrasjonene lever imidlertid videre i andre land.
– Her i Oslo blir vi ikke banket ned av politiet, for så å bli dratt våte og kalde videre til fengsel, så derfor er det viktig at vi fortsetter å samles, sier administrasjonsleder i SmåRodina, den russiske opposisjonsgruppen i Norge, Julie von Vosgraff.
Systematisk tortur
Demonstrantene stiller seg bak opposisjonens krav om at Europas lengssittende president, Aleksandr Lukasjenko, må stilles til ansvar for valgfusk og torturering av fengslede demonstranter. Dette kommer frem i en rapport fra Amnesty International. Rapporten til Amnesty bygger på skildringer fra fengslede som forteller om å ha blitt avkledd, slått og nektet mat, drikke og medisiner, flere dager i strekk.
Under appellene i Oslo ble det også fortalt historier fra opposisjonen om trusler om å sende barn på barnehjem, usaklige oppsigelser og utkastelser fra universiteter og høyskoler.
– Vi skjønner at det er tøft. Det har vært seks måneder med tåregass, gummikuler og fengsel, men vi har ikke glemt dere, sier leder i Den Norske Helsingforskomiteen, Geir Hønneland, under sin appell.
Anerkjennes ikke av vesten
Opposisjonen anklager Aleksandr Lukasjenko for å ha klamret seg fast til makten i landet siden 1994 gjennom omfattende valgfusk. Nå ønsker de å sikre flere sanksjoner fra vesten.
– Fra Norge holder vi for øyeblikket også på med en underskriftskampanje, der vi ønsker å få vesten til å innføre sanskjoner mot alle oligarker, forteller von Vosgraff.
Ofte omtalt som Europas siste diktator, påstår Lukasjenko selv å ha vunnet valget med 80 prosent oppslutning.
I september erklærte derimot EUs generalsekretær, Marija Pejčinović Burić, på vegne av rådet at de ikke anerkjenner valgresultatet eller Lukasjenko som president lenger, og mener opposisjonens presidentkandidat Svetlana Tikhanovskaja var den egentlige vinneren. Dette skriver BBC.
I dag sitter Tikhanovskaja fortsatt i eksil i Litauen, men har bedt det internasjonale samfunnet om hjelp med å vende hjem.
Vennskap over grenser
Utenfor Stortinget var oppmøtet stort. Blant demonstrantene var både mennesker med hviterussisk opphav, men også andre som møtte opp for å vise solidaritet og støtte til opposisjonen i Hviterussland. Erlend Sand Bruer var blant de som holdt appeller under demonstrasjonen. Han uttrykte stor bekymring for sine venner i Hviterussland.
– Jeg ble nylig fortalt om en venninne av meg som har vært i fengsel fire ganger. Til tross for dette fortsetter de kampen og tar en enorm risiko hver uke, forteller han synlig opprørt.