Frankrike dømt i klimasøksmål
Den franske staten ble onsdag morgen funnet skyldig i ikke å ha agert tilstrekkelig for å stanse klimaendringer.
En gruppe ideelle organisasjoner, med drøye to millioner innbyggere i ryggen hadde tidligere anklaget den franske staten i å ikke agere for å hindre klimaendringer. Ifølge dommen fra en parisisk domstol har Frankrike feilet i å møte dens forpliktelser og er nå beordet til å betale en symbolsk sum på en euro, melder France24.
En internasjonal akkord signert i Paris i 2016, også kjent som Parisavtalen, hadde som mål å begrense global oppvarming til mindre enn to grader. Eksperter mener flere land er langt fra å møte disse kravene.
Underskriftskampanje
Fire miljøorganisasjoner, blant dem Greenpeace og Oxfam, saksøkte i 2018 den franske regjeringen for å svikte i klimaarbeidet. Det ble etter dette startet en underskriftskampanje, som fikk støtte fra mer enn to millioner mennesker - en ny fransk rekord.
Cecilia Rinaudo, i organisasjonen Notre Affaire a Tous (Vår felles sak), uttalte til AFP.at en seier ville være en milepæl for klimarettferdighet i Frankrike
Hun mener også at en seier vil sette et lys på kontrasten mellom ord og de faktiske handlignene til den franske regjeringen, samt andre regjeringer i verden.
– Frankrike har posisjonert seg som en klimaforkjemper på den internasjonale scenen, men resultatene er fortsatt fraværende, sier hun.
Mindre karbonutslipp
Jean-François Julliard, direktør i Greenpeace Frankrike, uttalte til AFP før rettsaken at han var håpefull på høringen og avgørelsen som følger.
– Prikken over i'en ville vært en avgjørelse som oppfordret staten til å få Frankrike på riktig side av Parisavtalen.
Selv om Frankrike forpliktet seg til å redusere sine karbonutslipp med 40 prosent, sammenlignet med 1990, innen 2030, mener organisasjonene at landet nå overskrider karbonbudsjettet det lovet.
Flere tilfeller av naturkatastrofer
De ulike ideelle organisasjone har samlet totalt 100 vitneforklaringer fra individer som forteller om å ha vært offer for naturkatastrofer i Frankrike.
– For meg er klimaendringer - med det økende antallet naturkatastrofer, den økende havtemperaturen, og den pågående erosjonen av kystlinjen - en virkelighet nå, sier Julliard.
Samtidig nekter Frankrike for anklagene om passivitet, og peker på målene om et klimanøytralt samfunn innen 2050 og kuttet i bruken av fossilt brennstoff innen 2030.
Julliard anerkjenner samtidig at denne seieren kan være både negativ og positiv for de ideelle organisasjonene.
– Hvis vi vinner vil det være enkelt for staten å si: "Vi vant i retten, så slutt med de økende kravene", sier han.