Koronasituasjonen: – Aldri vært nærmere målstreken enn nå
Under pressekonferansen onsdag ettermiddag kunne helse- og omsorgsminister Bent Høie fortelle at tiltakene har fungert, og at vi nærmer oss mer normale tider.
Justis- og beredskapsminister Monica Mæland kunne fortelle at politidirektoratet har gjennomført en fulltelling av alle reisende som har krysset grensene. Tellingene viser at så å si alle av de som er pliktige til å teste seg, gjør det. Tallene viser også at de som ikke er testpliktige, tester seg.
– Dette viser at de som reiser inn til Norge tar ansvar for å redusere smittespredningen, sier Mæland.
Flere uttrykker at de ønsker at grensene skal åpnes, men slik situasjonen er i dag vil ikke dette være mulig. Regjeringen innfører derfor ytterlige innstramninger i ordningen med karantenehotell.
De to nye tiltakeneomhandler at personer i innreisekarantene må oppholde seg på karantenehotell på første ankomststed. Det vil også bli innført en meldeplikt for de som skal oppholde seg på karantenehotellene. De må fra nå av registrere seg ved ankomst.
– Disse tiltakene vil redusere risikoen for smittespredning, og vil sikre at kommunene har oversikt over hvor de som skal gjennomføre karantenene befinner seg, sier Mæland.
Vaksinedoseringen har skutt fart
– Det har nå blitt satt 400.000 vaksinedoser i Norge. Vaksinedoseringen har skutt fart, som tyder på at det vil gå mye raskere i tiden framover, sier Bent Høie.
I løpet av februar ligger Norge ann til å få 350.000 vaksinedoser, og om alt går etter planen vil dette dobles i mars. Høie påpeker at det vil være usikkerhet rundt vaksinerevelanser, og at vi derfor må være forberedt på både gode og dårlige nyheter.
Regjeringen har også inngått en avtale med vaksineprodusenten Moderna om å kjøpe flere vaksiner, noe som kan sikre Norge 2.46 millioner flere vaksinedoser.
– Det viktigste med denne avtalen er at den kan sikre Norge nye vaksiner som kan bekjempe nye virusvarianter, sier Høie.
Høie opplyser også om at regjeringen har besluttet å investere 200 millioner kroner til CEPI, den globale koalisjonen, for forebygging av epidemier og pandemier. Investeringen skal brukes til utviklingen av vaksiner som kan beskytte mot framtidige virusvarianter.
Lov å klemme igjen
I februar har også de fleste sykehjemsbeboere allerede fått sin andre dose av vaksinen, og i disse dager blir eldre som bor hjemme vaksinert. Det har derfor nå kommet nye råd for de eldre vaksinerte.
– De nye rådene er de samme som vaksinerte sykehjemsbeboere. Det blir lov å klemme igjen, sier Høie.
De eldre vaksinerte kan nå ha fysisk kontakt med andre som er vaksinert. De kan også ha fysisk kontakt, og klemme andre personer, men da et begrenset antall. Selv om de eldre kan leve mindre tilbaketrukket, påpeker Høie at alle fortsatt må følge nasjonale, og lokale smittevernråd.
Ny vurdering
Regjeringen opplyser at de i midten av mars vil vurdere de nasjonale tiltakene på nytt. Senere i mars vil det bli lagt en plan for hvordan samfunnet gradvis skal gjenåpnes, noe FHI og helsedirektoratet jobber med.
– Vi oppfordrer til å holde ut den siste etappen, for vi har aldri vært nærmere målstreken enn nå, sier Høie.