Ny utlånssentral for sports- og friluftsutstyr

Nå kan man låne alt fra ski og truger til soveposer gratis i nyåpnede BUA i Vang.

Familien Örnek i BUA Vang
Are Flaten låner ut utstyr til familien Örnek i BUA i Vang. Foto: Mari Ranheim

Ikke mange trosset de 20 minusgradene i Vang i Valdres torsdag kveld. På fortauet, mellom høye brøytekanter, var det omtrent ingen å se. 

Familien Örnek var imidlertid ute denne sene vinterkvelden. De hadde tatt turen til den varme BUA, som bugnet av nye akematter, skiutstyr og soveposer.

Torsdag kveld var det nemlig duket for åpning av BUA, bygdas nye utlånssentral for sports- og friluftsutstyr, og familien tok turen for å få låne skiutstyr til deres fire år gamle datter Pakize. 

Are Flaten i BUA
Are Flaten finner frem skisko til Pakize (4). Foto: Mari Ranheim.

De små barneføttene løper frem og tilbake mellom skohylle og foreldrenes ben, opp på en krakk og tilbake til hylla med sko.

Mor Feyza og far Salih Turhan setter seg tålmodig på huk på hver sin side av datteren og drar flunkende nye Fischer-sko på de små føttene hennes. Underveis tar "BUA-general" Are Flaten på seg oppdraget med å finne ut hvor langt fram i skoen Pakizes tær har kommet.

Familien Örnek i BUA Vang
Foreldrene hjelper datteren med å få på skiskoene. Foto: Mari Ranheim

På åpningsdagen holdt Flaten utlånssentralen åpen sammen med Marte Tangen, daglig leder i Vang Frivilligsentral. Hun forklarer at de i Frivilligsentralen har jobbet med å få en utstyrsentral til Vang helt siden 2018, men at det først var i år at alt klaffet.

BUA (barn og unge i aktivitet) er et nasjonalt konsept som har som formål å låne ut gratis utstyr til sport og friluftsliv til yngre. Med initiativ fra Vang Frivilligsentral har BUA-konseptet nå fått fotfeste i Vang, som den tredje i Valdres. Utenom denne er det fra før en i Etnedal og en på Leira.

Marte Tangen og Are Flaten i BUA i Vang
Marte Tangen og Are Flaten. Foto: Mari Ranheim.

– Vi håper på masse utlån og at det er mange som kommer seg i aktivitet. Vi ønsker at alle får muligheten til å komme seg ut i aktivitet, sier Tangen.

Overtaler mor og far

Etter mange turer mellom hylle og krakk er lengden på både ski og staver perfekt. Med rosa votter holder Pakize godt fast i det nye skiparet, og smilet går fra øre til øre.

Det tar heller ikke lang tid før Flaten overtaler både mor og far til å låne skiutstyr til seg selv også, selv om dette først ble møtt med skepsis.

Se video av at Salih Turhan Örnek prøver BUAs skiutstyr under:

En lattermild stemning har bredt seg i BUA, til tross for at språklige barrierer har skapt noen hindre i dialogen underveis. Disken er dekket av skipar, staver og sko til alle tre, og Flaten demonstrerer engasjert hvordan alt skal brukes.

Foreldrene er tydelig takknemlige for tilbudet som har kommet til bygda de nå har bodd i de siste fire måndene.

– Vi er veldig glade for BUA i Vang, sier en fornøyd Salih Turhan med armene fulle av lånt utstyr.

Ønsker å få med alle ut i aktivitet

– BUA står jo for “barn og unge i aktivitet", så det er de som er målgruppa. Men voksne er helt klart også med i bildet. Vi vil gjerne få alle med ut på lek, vi, sier Flaten.

Det er en tydelig engasjert "BUA-general" som snakker om konseptet.

Utenfor BUA i Vang i Valdres
BUA i Vang. Foto: Mari Ranheim

Den nyåpnede utlånssentralen ligger nedenfor høye fjell i Vang sentrum, mellom Drengestøga og Vangsheimen. Etter planen skal den være åpen tirsdager og torsdager fra klokken 15.00-18.00. 

Klokken har imidlertid passert seks når tiden er inne for at Pakize skal prøve det nylånte skiparet på en brøytet plass utenfor BUA. Salih Turhan forsvinner delvis bak haugen med skiutstyr, der han kommer bærende med alt det som han ikke planla å låne.

Pakize på ski ved BUA Vang
Pakize (4) prøver sine nylånte ski. Foto: Mari Ranheim

De 20 minusgradene river i nesen og det nylånte skiparet knirker mot det frosne snøunderlaget. Fireåringen faller etter hvert i bakken, men dras opp igjen av raske morsarmer. 

Nok en gang brukes kroppsspråk for å bøte på der språkbarrieren skaper problemer, idet Are Flaten imiterer fallet hennes ved å slå ut med armer og ben.

Flere fordeler med lånt utstyr

Tilbake i BUA forklarer Flaten at én av flere fordeler med BUA-konseptet er at folk får prøve utstyr før de eventuelt investerer i det selv.

BUAs låneregler, BUA Vang
BUAs låneregler. Foto: Mari Ranheim

– Om man lurer på "er truger noe for meg?", så kan man låne truger her og finne ut av det. Så kan man eventuelt kjøpe det etterpå om man syntes det var gøy. Og om truger ikke var særlig gøy, så vil man kanskje låne miniski og teste dem i stedet for, forklarer han.

Ved å låne ut utstyr som flere kan dra nytte av, ønsker de også at BUA-konseptet skal bidra til at færre kjøper utstyr som de sjelden tar i bruk.

– Det er ikke alle som trenger alt av utstyr. Det er mye vi fint kan dele på fordi vi ikke bruker det daglig eller fordi vi ikke har råd. Også er det et miljøhensyn i å dele på ting, så det er mange gode grunner til å bruke BUA, sier Tangen.

Få oppmøtte første dag

På åpningsdagen var familien Örnek de eneste som var innom for å låne utstyr, selv om sjette klasse fra Vang barne- og ungdomsskole hadde vært innom for å teste forskjellig utstyr på åpningsseremonien tidligere samme dag.

BUA Vang
Kun familien Örnek var innom BUA på åpningsdagen. Foto: Mari Ranheim

– Ja, det var ikke veldig mange første dagen, men..., sier Flaten, før han avbrytes av en engasjert Marte Tangen:

– Det var jo ni, nei ti, artikler på første dag da, utbryter hun, tydelig fornøyd med at de fikk lånt ut utstyr til hele familien Örnek.

Om du ønsker å sjekke hvor din nærmeste BUA er, kan du følge denne lenken.

Stikkord