Oslo stenger ned
Fra tirsdag går Oslo inn i en ny periode med strenge tiltak.
Byrådsleder Raymond Johansen åpner søndagens pressekonferanse med å fortelle at vi nå nærmer oss pandemiens ettårsdag. Snart har det vært et helt år med nedstenginger og tiltak.
Smitten i Oslo øker igjen
Smitten har økt til tross for nedstengningen som fant sted sent i januar, og de vedvarende tiltakene Oslo kommune har hatt gjennom hele pandemien. Johansen opplyser at grunnen er at folk nå er mer på farten enn tidligere, uten å nødvendigvis bryte restriksjonene.
De som har hatt muligheten har sittet mer på kontoret fremfor hjemmekontoret. Kafeer og butikker har åpnet igjen, og det har vært lov med hjemmebesøk med flere personer de siste ukene.
– Og dere; jeg skjønner det veldig godt. For mennesker er det sånn vi er vant til å leve, og ingenting av dette er forbudt, sier Johansen.
Når folk beveger se mer, øker smitterisikoen betraktelig. 1075 har blitt smitte så langt denne uken i Oslo. Det er de høyeste smittetallene siden første uken i januar. De fleste av smittetilfellene er det britiske mutantviruset, som førte til de strenge nedstemningene av Nordre Follo, og senere også Oslo og viken tidligere dette året.
– Smitteøkingen vi har sett den siste tida, kan forklares med den importerte varianten av coronaviruset, at vi tester oss mer og derfor fanger opp mer smitte. At vi beveger oss mer, og derfor eksponerer oss for mer smitte, begrunner Johansen.
Vaksinelengsel
I den direktesendte pressekonferansen er det også mange tilskuere som stiller kommunen spørsmål direkte i kommentarfeltet. Mange i kommentarfeltet var både nysgjerrige og frustrerte på vaksinespørsmålene. Det er fortsatt usikkert når hver enkelt person vil få vaksinedoser, og når Oslo kommune får inn flere doser.
– Vi er helt avhengige av testing for å ha kontroll på viruset. Også for å ivareta et velfungerende helsevesen, forteller Oslo kommune i kommentarfeltet på den direktesendte pressekonferansen.
Videre forteller helsebyråd Robert Steen at veien ut av pandemien er nettopp vaksinering. Norge er lovet nok vaksinedoser til å bygge flokkimmunitet blant befolkningen av internasjonale helsemyndigheter, men når vaksinedosene kommer er mer usikkert.
– Oslo har god kapasitet for å vaksinere, men er avhengig av å få doser. Det er mange land i verden som ønsker vaksiner nå, men vi ser frem til å kunne vaksinere enda flere, skriver Oslo Kommune.
Steen forteller at Oslo har kapasitet til å sette 110 000 vaksiner i Oslo i uka, tilsvarende én hvert sjette sekund, men grunnene til at såpass få er vaksinert så langt er at de får få vaksiner.
Viktigheten av fellesskapet
Han forteller videre om viktigheten av at vi må tenke på fellesskapet, og hvilken konsekvens vi utgjør for andre om vi bryter restriksjoner.
– Hvem er vi? Det heter ikke jeg nå lenger. Det heter vi. Vi må tenke på hverandre, og ta vare på alle rundt oss og jobbe sammen mot viruset, sier Steen.
Byråd for oppvekst og kunnskap Inga Marte Thorkildsen sier at de fokuserer på å holde hverdagen normal, og forutsigbar for barn og unge. De forsøker å ikke sette barne- og ungdomsskoler til rødt nivå. Idrett for ungdom vil også kunne fortsette, men med strenge smittevernregler.
– Som alltid vil andre tjenester rettet mot barn og unge, som helsestasjoner og barnevern vøre tilgjengelige og operative, og jeg vil understreke det. De er tilgjengelige og operative, sier Thorkildsen.
Byrådet forteller at det ikke er uten tungt hjerte at de nok en gang må komme med dårlige nyheter. De forstår at folk sliter, og at man er lei.
– Det kommer en ny vår, og en ny sommer i Oslo. Det kommer dager med bading, is og utepils om ikke så alt for lenge, forteller Steen.