Urfolk blir sterkere berørt av pandemier
OsloMet-forsker viste til dystre tall da universitetet markerte samenes nasjonaldag.
Samenes nasjonaldag er 6.febraur. Under markeringen åpnet direktøren for Sametinget, Inger Marit Eira-Åhrén, sin tale med å snakke om utfordringene det siste året.
– Det samiske folk og Sametinget har blitt sterkt berørt av pandemien. Det ble tydelig hvordan vi som ett folk blir delt av statsborgerskap og ulike staters håndtering av en verdenskrise, sa hun.
Svenn-Erik Mamelund er forsker ved OsloMet og har forsket på pandemier i 25 år. Han har vært spesielt opptatt av den høye dødeligheten blant urfolk under pandemier. Dette er sammenlignet med øvrig befolkning.
– Urfolk har desverre større risiko for å få korona, sa han.
Høyere dødelighet blant urfolk
– Under spanskesyken var det fire ganger høyere dødelighet i samedominerte områder. Da svineinfluensa kom, ble også urfolk i mange deler av verden hardt rammet, sa Mamelund på dagens seminar.
Forskning gjort på dødelighet blant urfolk under pandemier tyder på at urfolk er mer utsatt for å dø fordi de lever mer isolert.
– I 2007 kom det forskning som foreslo at de som bor i isolerte områder i verden, har mindre immunitet mot virus. Ifølge en studie fra 2011 var det tre til fem ganger høyere dødelighet i isolerte minoritetssamfunn sammenliknet med majoritetsbefolkningen i samme verdensdel under spanskesyken, sa Mamelun.
Det er finnes flere faktorer som kan forklare hvorfor dødeligheten blant urfolk er større enn hos den øvrige befolkningen under pandemier.
– Personer med diabetes, kols eller overvekt, og jenter som var gravide i ung alder, hadde større risiko for å dø av svineinfluensa. Urfolk var to til syv ganger mer sårbare for å ha disse faktorene, og det kan forklare den økte dødeligheten under sivneinfluensaen, sa Mamelund.
Videre arbeid
Mamelund skal fortsette å forske på hvorfor det er høyere dødelighet blant urfolk under pandemier.
– Man vet ikke nok om faktorer som fattigdom, trangboddhet, familiestørrelse, tilgang til helsetjenester og gener. På senteret for grunnforskning skal vi forske på både sosiale og genetiske forhold.
Eira-Åhrén snakket om hva pandemien betyr for fremtiden.
– Pandemien har vært en påminnelse om verdien og viktigheten av samarbeidet mellom de ulike statene det samiske folket er bosatt i. Vår felles fremtid er fortsatt avhengig av felles arbeid og felles samforståelse. Selv om vi nå har erfart at en liten sky kan skjule sola, så er det en erfaring som har rusta oss bedre for fremtida, sa hun.