Drapstiltalt: - Ønsket ikke å skyte

Kripos kan bekrefte at våpenet som ble brukt var defekt.

Oslo tingrett
Det var i Oslo Tingrett at rettsaken mot mannen ble holdt denne uken. Foto: Petter Sommer

Rettssaken mot en drapstiltalt 56-åring fra Oppsal ble tirsdag satt på pause, etter at flere involverte hadde fått påvist koronasmitte. I dagene før fikk retten beskrevet en tiltalt som kunne være hjelpsom og snill, men som også hadde problemer med alkohol og temperament. Mannen er tiltalt for å ha drept eks-kjæresten sin.

I byen er smittetallene høye, så vitnene har vært til stede i rettssaken digitalt. Naboer, familie og andre bekjente har fortløpende kommet inn i møtet for å avgi sin sannhet om hendelsesforløpet og de involverte.

Nekter straffskyld

Hendelsen inntraff på Oppsal i Oslo den 26. september 2018. I tiltalen beskrives det hvordan tiltalte denne septemberkvelden skjøt eks-kjæresten i 40-årene med et haglgevær ladet med to patroner. 

Kvinnen døde umiddelbart av skadene. 

Mannen er klar på at det var et uhell, og nekter straffskyld. Avisa Oslo gjengir at mannen omtalte hendelsen som "dypt tragisk".

– Det er jeg som har forårsaket det, men det har ikke vært noen vilje eller tanke om å avfyre hagla. Jeg ønsket ikke det overhodet, sa han i retten.

Mannen er tiltalt for overtredelse av straffeloven og våpenloven. 

Den tiltalte mannen nekter straffskyld. Foto: Hanna Willoch Skaare

Defekt våpen

Fra vitneboksen, eller vitneskjermen i dette tilfellet, blir det flere ganger sagt at den tiltalte mener at haglen gikk av da han knakk opp våpenet for å lade det.

Haglen var arvet fra den tiltaltes bestefar, som skal ha opplevd at haglen var defekt. Den tiltalte var ikke interessert i jakt, men skal ha prøvd haglen for flere tiår siden, og da var den ikke defekt mener han selv.

Politioverbetjenten som hadde ansvaret for rekonstrueringen av hendelsen vitner også i retten.

– Haglen har blitt testet og undersøkt av Kripos, og de kan bekrefte at haglen er defekt. Den avfyrer skudd når den blir knekt opp ved ladning, forteller hun.

– Han er blid og hjelpsom

Torsdagens første vitne er klar for å avgi sin forklaring. Det er tiltaltes sønn som skal beskrive relasjonen til sin far. 

Sønnen beskriver oppveksten som tøff. En død mor, en far med alkoholproblemer og opphold i fosterhjem. Nå er faren tiltalt for drap på sin eks-kjæreste.

– Jeg kan aldri tenke meg at han ville drepe noen eller gjøre noen vondt, sier sønnen om sin tiltalte far. 

De to skal ha et nært forhold, og det er tydelig at han er glad i sin far, til tross for en turbulent oppvekst. 

– De som kjenner min far, vil beskrive han som blid og hjelpsom. Han sa aldri nei når noen spurte om hjelp, sier sønnen. 

Aldri drevet med våpen aktivt

Statsadvokat Alvar Randa ber sønnen beskrive deres forhold til våpen. Han sier at faren kan lite om våpen, samtidig som han ramser opp de fem skytevåpnene de har i besittelse. 

– Han har aldri drevet med våpen aktivt, sier sønnen, som forklarer at flere av våpnene er sønnens egne eller brukes som dekorasjon. 

En tidligere stesønn av den siktede mannen vitner også i saken. Han forklarer at han oppfattet stefaren sin som en vanlig mann, men beskriver situasjonen hjemme som "betent". 

– Oppførselen hans endret seg når han drakk for mye alkohol. Han ble i overkant aggressiv. Da turte han å konfrontere ting, sier han. 

Illustrasjonsfoto av en trappeoppgang i Oppsal. Foto: Beate Oma Dahle

– Noe var galt

Neste vitne står på agendaen. Dommer Marianne Trettberg ber vedkommende om fødselsdato, yrke og kjennskap til saken. Vitnet er en venn av avdødes sønn, og var sammen med han den kvelden moren mistet livet. 

Aktor spør vitnet hva han husker fra denne kvelden. Han forklarer at han var med kvinnens sønn da telefonen ringte. De forsto fort at noe var galt. Moren skal ha forklart at tiltalte begynte å bli voldelig, og at hun var låst inne. I andre enden av telefonlinjen ble de stresset og ringte etter en taxi for å dra hjem til henne. 

– Hun sa han dro fram rifle, så ble det stille, sier han. 

Han forklarer at de skjønte alvoret, og at han kunne se at sønnen til kvinnen hadde det vondt. 

De ringte politiet fra taxien. Da de ankom åstedet, var politiet allerede til stede.

Første på åstedet

Fredagen har kommet, og det er en ny dag i Oslo tingrett. I rettssalen er det fortsatt få som får være, men på listen over vitner som skal tale står det flere navn. Det første vitnet er passende nok den første politibetjenten som ankom leiligheten på Oppsal.

– Jeg har jobbet i mange år, men det er noen oppdrag man husker bedre enn andre. Det var et spesielt oppdrag, åpner politibetjenten.

Han forteller så videre om møtet med den tiltalte. Han beskriver en mann som er i sjokk, men behjelpelig for politiet.

– Han hentet oss og tok oss med inn i leiligheten. Han ville ha oss raskt inn og sa flere ganger at han trengte hjelp.

Kalte seg selv drapsmann

Neste vitne er også en fra politiet. Han kom til åstedet noe senere, men kom for å snakke med den tiltalte. Han beskriver også en fortvilet mann, og han lot den tiltalte styre samtalen så godt det lot seg gjøre.

– Han var tydelig preget av situasjonen, men han ba om at eks-kjæresten skulle få leve.

Eks-kjæresten skal ha fortsatt vært forelsket i den tiltalte, og det var en krangel som skal ha skjedd i forkant at drapet. Krangelen skal ha handlet om at han ønsket at hun skulle forlate leiligheten

– Han fortalte flere ganger at han ikke fysisk hadde trykket på avløseren på våpenet, og at han heller ikke siktet på henne da våpenet gikk av.

Den tiltalte skal ha prøvd på livreddende førstehjelp før ambulansen kom og erklærte eks-kjæresten død. Da den tiltalte fikk dødsbudskapet, skal han ha kalt seg selv en drapsmann, forteller politiet i retten.

Stikkord