Ny mote med brukte klær
Å handle brukt kan være trendy, miljøvennlig, etisk og ikke minst morsomt. Derfor går ikke lenger Phillip Eskildsen (20) og Amina Krohg (22) på de vanlige kjedebutikkene når de er på shopping.
Det er tirsdag ettermiddag og folk er ferdig på jobb og skole. Noen venter på trikken for å komme seg hjem, mens andre skal innom et par klesbutikker for å lete etter noe nytt. For noen er de nye klesplaggene allerede brukt.
Brukte gullkorn
Vintage Wear er en butikk som selger brukte moteplagg i alle farger og fasonger. Inne i butikken strømmer rolig popmusikk fra høyttalerne. To unge gutter går rundt i butikken og kikker, mens en jente prøver en kongeblå fleecejakke og ser seg i speilet.
Hun sjekker at lommene og glidelåsen er i orden før hun går mot disken for å betale. Hun har funnet det Phillip Eskildsen muligens vil betegne som et gullkorn.
– Det som er gøy med å handle brukt er at du kan finne noe som skiller seg ut og som bare er ditt. Rett og slett noen skikkelige gullkorn, sier Phillip som står bak den knallrosa disken.
Selv er han sjelden på shopping. Det å kjøpe bare for å kjøpe er ikke noe for han. For Phillip er det nemlig viktig å virkelig elske de klærne han kjøper når han først er på shopping.
En bukse henger slengt over et stativ og Phillip går for å henge den på plass.
– Det må se ryddig ut her, sier han, mens han fester en kleshenger i livet på buksen.
Vil ikke støtte dagens klesproduksjon
For Phillip vokste hans interesse for å handle brukt etter han var på Globaliseringskonferansen i 2018. Der deltok han på et foredrag om klesindustrien og fikk høre om hvordan noen av de største kleskjedene produserer klærne sine.
– Jeg syntes veldig mye av det var helt forferdelig, så da ble jeg interessert i det med å handle brukte klær slik at jeg ikke trengte å støtte dagens klesindustri, forteller han.
Det er ingen hemmelighet at måten mange av de største merkevarekjedene produserer klærne sine er uetisk og diskutabel. På hjemmesiden til Framtiden i våre hender står det:
«Mange tekstilarbeidere tjener en luselønn, straffes hvis de organiserer seg, får sparken hvis de blir gravide eller blir seksuelt trakassert. Fagforeninger undertrykkes og næringslivet forsømmer sitt ansvar.»
Det er disse arbeidsforholdene Phillip vil ta avstand fra når han handler brukt fremfor nytt.
En gutt i hettegenser og litt for store jeans kommer inn i butikken og Phillip hilser vennlig.
– Og så har det jo i tillegg blitt en miljøbevisst greie. Jeg vet at det å kjøpe klær brukt er mye bedre for miljøet, legger han til.
Foretrekker å handle i butikker
Til tross for at det har kommet flere apper de siste årene som gjør at man kan kjøpe og selge brukte klær mens man sitter hjemme på sofaen, foretrekker Phillip å handle i de fysiske brukthandlene som ligger spredt rundt omkring i Oslo.
– Da kan jeg kjenne på stoffet og prøve klærne på. På den måten er det lettere å ikke gjøre bomkjøp, sier han.
Han går bort til et av stativene og blar gjennom de fargerike skjortene, før han drar frem en rød skjorte med mønster. Så går han opp de tre trappetrinnene og opp til prøverommene. Han holder skjorten opp foran seg og ser seg i speilet mens han vurderer om denne skjorten er et gullkorn som skal være med han hjem i dag.
– Fordelene ved å handle brukt er jo det at det er mer miljøvennlig enn å handle nytt, og at det ofte er billigere. Men for min del er det viktigste at du kan finne mye kult i bruktbutikker som du ikke kan finne i andre butikker, sier han før han henger skjorten på plass igjen slik at noen andre kan prøve den.
Gir bort klær til bruktbutikker
I 2018 samlet UFF inn 9712 tonn med klær, sko og tekstiler, mens Fretex fikk inn 18 800 tonn. Men hvor kommer alle disse klærne fra?
Oppover Langes gate, rett ved Pilestredet Park, kommer en svartkledd, ung dame gående med bestemte skritt. I høyre hånd bærer hun en rød plastpose som er knyttet igjen. Hun stopper foran UFF-containeren og tenker seg om et øyeblikk før hun åpner luken og legger fra seg posen.
I posen Emma Blanca ga til UFF lå det en skinnjakke, en olabukse og noen topper som ikke lenger blir brukt av henne, hun håper derfor noen andre vil ha glede av plaggene.
Emma pleier å gi bort klær noen ganger i året etter hun rydder i klesskapet. Men klesskapet lider ingen nød av den grunn. I likhet med nordmenn flest har hun veldig mye klær, og mesteparten av dem er kjøpt nye.
– Jeg er en ganske impulsiv person som liker å kjøpe det jeg vil, når jeg vil ha det. Også er jeg kanskje ikke så flink til å lete i bruktbutikker og på Tise og slik, sier hun.
Det kan tenkes at det er flere enn Emma som tenker slik. I gjennomsnitt kjøper nemlig nordmenn mindre enn ett brukt plagg i året, viser en undersøkelse fra Forbruksforskningsinstituttet SIFO ved OsloMet.
Phillip sin garderobe, som i hovedsak består av brukte klær, er dermed et unntak fra statistikken denne undersøkelsen viser. Men også han foretrekker å gi bort klærne sine til bruktbutikker fremfor å selge de selv gjennom en av appene for kjøp og salg av brukte klær.
– Jeg kunne solgt klærne selv, men i utgangspunktet vil jeg gi klærne til bruktbutikker da jeg ønsker å støtte disse bedriftene og sørge for at flere kan kjøpe brukt, sier Phillip.
Andres feilkjøp er Aminas gullkorn
Tise er en av de mange apppene der folk kan kjøpe og selge brukte klær, sko og interiøratikler. Appen har i dag over 1,4 millioner brukere, en av dem er Amina Krohg.
– Det som er gøy med å handle på slike apper er at du kan finne unike plagg som ikke alle andre har, sier hun entusiastisk.
I motsetning til Phillip som foretrekker å handle i fysiske bruktbutikker har Amina kjøpt mesteparten av klærne og skoene sine gjennom denne appen. Hun mener en av fordelene ved å handle brukt på nett er at tingene ofte er svært lite, eller aldri blitt brukt.
Hun går ut i gangen og finner frem et par sneakers i et metallisk skinnstoff. De ser knapt brukt ut.
– På butikken koster de rundt 1200, men jeg betalte 500. Det er mange som selger klær og sko fordi det er feil størrelse eller fordi de ikke rakk å returnere i tide, derfor kan man ofte finne ting som er så og si ubrukt, sier hun.
Rett innenfor døren til soverommet henger det fullt av andres feilkjøp på et klesstativ. For Amina er dette en måte å spare både penger og miljøet, samtidig som hun får dyrket sin interesse for mote.
– Pling!
Telefonen lyser opp fra sengekanten. Budet hun la inn på en svart blazer for en time siden har blitt godtatt. Hun smiler fornøyd og låser raskt opp mobilen for å avtale tid og sted for overtakelsen av den nesten ubrukte jakken.