SV: – Det er et stort svik
Regjeringen ikke vil bekrefte om kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere forlenges før valget. Freddy André Øvstegård (SV) mener det er et løftebrudd.
Regjeringen har utsatt gjenåpningen, og Norge blir stående på trinn tre i ubestemt tid. Dette gjør at mange selvstendig næringsdrivende og frilansere fortsatt er uten arbeid og inntekt.
Kultur- og likestillingsminister Abid Raja (V) har derfor lovet at kompensasjonsordningen skal forlenges ut året, ifølge VG. Likevel er det usikkert om Torbjørn Røe Isaksen (H), som rår over ordningen, vil forlenge kompensasjonsordningen.
Ordningen opphører 30. september, og en hel bransje venter på svar.
Utsatt til etter valget
– Det er helt krise! Det er et stort svik mot frilanserne og selvstendig næringsdrivende, uttaler Freddy André Øvstegård (SV). For han og SV er kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere en stor kampsak.
Øvstegård forteller om et møte mellom LO, Virke, NHO og arbeids- og sosialminister Torbjørn Røe Isaksen forrige uke. Der hadde de blitt enige om en forlengelse av permitteringsordningen for næringslivet. Men på spørsmål om kompensasjonsordningen for selvstendig næringsdrivende og frilansere fraskrev Isaksen seg alt ansvaret. Han ønsket ikke å kommentere saken og henviste til andre departement som ikke har ansvar for ordningen, ifølge Øvstegård (SV).
3. september sendte Øvstegård (SV) spørsmål til arbeids- og sosialminister Isaksen om kompensasjonsordningen. Han ønsket å få et endelig svar på om ordningen skal forlenges. Ifølge Øvstegård (SV) skulle spørsmålet blitt besvart innen 7 - 8 dager, men det står fortsatt ubesvart på Stortingets nettsider.
I en e-post til Journalen datert 9. september skriver statssekretær Vegard Einan på vegne av arbeids- og sosialminister Isaksen: «Nå går arbeidsledigheten raskt ned, vaksinasjonstallene opp og vi nærmer oss en mye mer normal hverdag. Stortinget vedtok i juni at ordningen opphører 30. september. Vi vil allikevel be de relevante organisasjonene om et møte neste uke sammen med oss og Kulturdepartementet for å høre deres beskrivelse av situasjonen.»
Dermed utsetter Isaksen spørsmålet til etter stortingsvalget.
En fortvilet bransje
En av organisasjonene statssekretær Einan refererer til i sin e-post er CREO, forbundet for kunst og kultur. Hans Ole Rian, leder av CREO, har vært i tett dialog med medlemmene gjennom hele pandemien.
Han forteller om en fortvilet bransje, hvor arbeid og engasjement fortsatt er fraværende. Frilansere og selvstendig næringsdrivende sliter fortsatt, og har ikke forutsigbar inntekt ennå, ifølge Rian i CREO.
– Det er vanskelig å planlegge for en bransje som er avhengig av publikum. Det tar lang tid å planlegge et arrangement og selge billetter, og i en så uforutsigbar tid som vi er i er ikke dette mulig å gjøre for aktører som ikke har økonomisk stabilitet.
Han får støtte fra skuespiller Susanne Karin Moe (28) som har vært avhengig av kompensasjonsordningen for å klare seg gjennom pandemien. Hun forteller om avlyste engasjementer og en bransje som stoppet helt opp.
– Jeg måtte ha flyttet hjem til foreldrene mine eller lånt penger, hadde det ikke vært for ordningen, sier hun.
Moe forteller videre at sparepengene hun hadde på konto nå er borte, og at det er vanskelig å vite hvordan fremtiden blir. Kompensasjonsordningen har vært hennes trygghet i en nokså utfoutsigbar tid.
– Tallet på arbeidssøkere har steget under pandemien, så å få seg vanlig arbeid i butikk eller på kafé har også vært vanskelig, forklarer hun.
Vil satse på kultur
Øvstegård (SV) ser på situasjonen som et løftebrudd.
– Abid Raja har sagt at ordningen skal forlenges så lenge den trengs, sier Øvstegård. Det sa han senest i valgprogrammet Din stemme på NRK for bare noen dager siden. Øvstegård lover at kulturbransjen vil merke endring dersom valget går SVs vei.
– Hvis vi blir en del av en ny regjering, er noe av det første vi gjør å forlenge denne ordningen. SV går til valg for et kulturløft hvor én prosent av statsbudsjettet skal bli brukt til kulturformål. Partiet vil bygge opp et enda sterkere kulturliv som flere folk får ta del i, uavhengig og lommebok og adresse, avslutter Øvstegård.
Abid Raja har ikke besvart Journalens henvendelser.