Vedum avviser ikke utvidelse av abortlov

Senterpartiets leder avviser ikke lenger en utvidelse av grensen for selvbestemt abort fra 12 til 18 uker.

Partileder Vedum avviser ikke muligheten for å utvide grensen fra 12 til 18 uker i en regjering han vil sitte i. Dette ga han uttrykk for under partilederdebatten 8. september i år, skriver NRK.

– Dette tror jeg ikke kommer til å påvirke velgerne, sier Margaret Eide Hillestad, leder i Senterkvinnenes fylkeslag i Oslo, til Journalen.

Tidligere har Vedum vært klar på at Senterpartiet ønsker at grensen på 12 uker skal bestå, og at det er viktig for dem. Dette sier han til Dagen oktober 2020

Bilde av Margaret Eide Hillestad, leder i Senterkvinnenes fylkeslag Oslo (Foto: Selma J. Skjømming)
Margaret Eide Hillestad, leder i Senterkvinnenes fylkeslag i Oslo (Foto: Selma J. Skjømming) Foto: Selma J. Skjømming

Senterpartiet ønsker å samarbeide med Arbeiderpartiet. Likevel er et samarbeid med SV ikke utenkelig dersom Ap skulle vinne valget.  

– I abortspørsmål er vi kanskje litt mer konservative og vi er også mer i retning av respekten for det ufødte liv i forhold til SV, sier Hillestad. 

En mer konservativ abortpolitikk er ikke å unngå i Sp, og partiet har ved flere muligheter gitt uttrykk for at dette ikke er en sak som de ønsker bruke mye tid på.

Både Ap og Sv har en mer frigjørende politikk om abort og har et annet fokus på kvinnen. Ap ønsker å utvide selvbestemt abort og fjerne abortnemndene inntil uke 18. 

Tidligere feministisk leder i SU og nå medlem av kvinnepolitisk utvalg i SV, Maria Bonita Igland sier at SV ikke har satt en dato, men at de ønsker å fjerne nemndene. Det SV har sagt er at vi ønsker å sette den grensen til levedyktighet, som vanligvis er i uke 22.  

Bilde av Maria Bonita Igland, medlem av kvinnepolitisk utvalg i Sosialistisk Venstreparti (Foto: Selma J. Skjømming) 
Maria Bonita Igland, medlem av kvinnepolitisk utvalg i SV og tidligere femministisk leder i SU. Foto: Selma J. Skjømming

Stikkord