Alternative måter å utrykke kjærlighet på
Torsdag 4. november arrangerte Interkulturelt museum (IKM) kunstutstilling i samarbeid med Kunsthøgskolen i Oslo (KHIO). Temaet for kvelden var kjærlighet, et tema 17 kunstnere har jobbet mye med i høst.
17 første års masterstudenter ved Kunsthøgskolen i Oslo har de siste månedene utforsket teamet kjærlighet. Gjennom mange ulike øvelser fant de ut at å gi gaver er en fin måte å utrykke kjærlighet på, utenom det muntlige språket. De brukte denne ideen til å skape kunstverk til utstillingen, en prosess som tok flere uker.
– Vi har jobbet mye med nærhet og ulike måter å utrykke kjærlighet på. Det handler jo om å ha tillit til hverandre. Når man som kunstner gir noe som man har brukt tid på, da er det litt skummelt å la andre tolke det akkurat som de vil. Det er det utsilingen er bygget på, forteller Rick Seth Ofori, masterstudent i kunst ved Kunsthøgskolen i Oslo.
Kjernen i kjærlighet
Kunstverkene i utstillingen er gitt videre i gave fra kunstner til kunstner, og forandret på flere ganger. På denne måten fikk kunstnerne kjenne på det å gi slipp på kontrollen over noe kjært, og å tørre å ha tillit til andre. Dette er kjernen i kjærlighet, mener konservator ved Interkulturelt museum, Annelise Bothner-by.
– Det er veldig spennende at kunstnerne undersøker kjærlighetstema og ser på ulike måter å uttrykke kjærlighet på utenom det muntlige språket. Det er høy risiko når man jobber som kunstner å gi bort et verk til en annen, det behøves derfor mye tillit, forteller Bothner-by.
En prosess
På veggene rundt i museet henger det logger som forklarer utviklingen av det man ser i utstillingen. På disse loggene kan man lese mer om hvordan kunstverket startet, og hvordan det ble til slik man ser i utstillingen. Førsteamanuensis ved Kunsthøgskolen i Oslo, Liv Bugge, forteller at som kunstner er det gøy å få respons på det man gir til en annen. Tilkobling til verden, hverandre og materialer er noe vi prøver å nærme oss etter vi alle har vært så avskåret fra hverandre det siste året, utdyper hun.
– Det er ingen ferdige kunstverk i utstillingen. Alt er del av en prosess som kommer til å endre seg igjen, forteller Bugge.