– De vet ikke at vi eksisterer
Studentbarene har ikke bare mistet kunder etter korona, men også de frivillige som er hele drivkraften bak barene. Nå sliter flere med å holde fortet oppe.
I Oslo finnes det et stort utvalg av studentbarer. Men etter to år med Korona og nedstenging er det ikke like lett å vite hvilke barer som er åpne. Dette problemet merker studentbarene som fremdeles har et lavt antall kunder enn ønsket.
Har mistet både kunder og frivillige
Eirin Kornelia Espenson, daglig leder for Samfunnet, sier selv at forskjellen fra før og etter nedstengingen er merkbar, men at studentene vender tilbake sakte men sikkert. Det som engster henne er de studentene som startet under koronaåret og ikke vet om studentbarene.
– De vet ikke at vi eksisterer, sier Eirin.
I tillegg til å ha mistet kunder, har de studentdrevne utestedene også mistet mange frivillige, som er hele drivkraften bak studentbarene. Skjenkestua, en studentbar knyttet til Høyskolen Kristiania, er en av dem.
De har for tiden bare åpent på torsdager, etter å ha vært koronastengt i 1,5 år. På nettsiden deres står det tydelig at på grunn av for få frivillige har de ikke kapasitet til å holde fortet oppe, og må derfor holde stengt på fredager inntil videre.
Prøver å få ordet ut
Espenson forteller at de for tiden holder på med reklamering for å få inn flere frivillige og få ordet ut om baren. Selv med over hundre frivillige, trenger de alltid flere.
Hun forklarer at å være frivillig på Samfunnet er å være en del av et stort fellesskap. Samfunnet Bislett er studentbaren som holder åpent flest dager, med faste eventer som for eksempel quiz på onsdager.
Dette gjør også at de trenger ekstra mange frivillige for å fylle vaktene.
En sponset middag og brus
På denne fredagen holdt Samfunnet Bislett stengt, dette var derrimot ikke grunnet for få frivillige men er en av flere goder som de frivillige får ved å delta, en hyttetur.
Espenson sier at ved å jobbe et par kvelder får man ikke bare jobberfaring, men nye vennskap, muligheten til å være med på sosiale forekomster, ta del i et fellesskap og ikke minst en sponset middag og brus.
Gyda sæter, leder for Esacape, forteller at de har hatt problemer med å fylle skiftene og få inn nye frivillige etter korona. Hun forteller at det har vært tilfeller hvor de må ha stengt kafèen tidlig på grunn av dette, og at de har måtte brukt ekstra mye tid på å få rekrutert nye frivillige.
Men på tross av dette har de fått inn 140-150 frivillige dette semesteret. En blanding av studenter fra mange forskjellige studiesteder og ferdigstuderte frivillige (en pamper) som bare ikke klarer å gi helt slipp.