Etterspørselen øker i videobransjen
Å ha videograf i bryllup var "obligatorisk" i USA, nå øker også etterspørselen i Norge.
I juli 2020 begynte 24 år gamle Martha Myklebust å ta imot filmoppdrag i bryllup. Sesongen året etter kan hun se tilbake på 30 gjennomførte bryllupsvideoer i arkivet sitt, og rundt åtte henvendelser som hun så seg nødt til å avslå.
Myklebust tror suksessen kommer av at videoproduksjon i bryllup er en økende trend i Norge.
– Det er blitt mer og mer populært med film. Man ser jo tydelig at folk blir inspirert av det som skjer i USA, og det kommer nok kanskje derfra.
Myklebust sier at det er naturlig at det er de unge som får det med seg.
– De ser på YouTube, og vil ha det samme. Det er nok de i 20årene som ser mest behovet for film, i tillegg til bilder. De eldre forstår kanskje ikke helt hva som er poenget, når de har bildene fra dagen, sier hun.
Hun legger til at det er få som driver med denne type videoproduksjon i Norge.
– Det hjelper jo de som faktisk holder på med dette. Man får bedre sjanse til å lykkes.
Startet enkeltpersonforetak som 16åring
Myklebust har tidligere jobbet med reklamefilmer og småoppdrag gjennom skole eller lokalt. Hun gikk media- og kommunikasjon på videregående, så det grunnleggende er på plass. Da hun var 16 år startet hun enkeltpersonforetak, og hun ser på foto og film som både jobb og hobby.
Nå bor hun i Oslo og studerer til å bli lærer. Hun vurderte å ta høyere utdanning innen foto og film, men konkluderte med at hun ønsket en tryggere utdanning som hun kan falle tilbake på.
– Jeg tror at om man vil bli dyktig innen film og foto, så handler det mest om å øve, lære seg ting på YouTube, og prøve ut selv.
– Hvis jeg er god nok og jobber meg oppover, så klarer jeg jo å jobbe med dette på fulltid, sier hun.
Myklebust har egen nettside, og legger jevnlig ut bilder og klipp fra bryllupsoppdrag på sin instagram.
Flere muligheter
Pris for film fra heldagsbryllup har ligget på omtrent 12 000 kroner, men har nå steget til 22 000. Myklebust sier at hun rukket å få 15-16 henvendelser fra brudepar til 2022 og 2023. Hun forteller at hun synes det er veldig gøy med bryllupsfilm, og å prøve ut nye ting.
– Det er en lett måte å komme inn på markedet, og nå har det åpnet seg litt andre dører.
Blant annet tok hun nylig et filmoppdrag for Jørgine Massa Vasstrand, bedre kjent som «Funkygine» og har flere spennende prosjekter på gang fremover.
– Det går bare oppover!
Økning i henvendelser
Erik André Foss har vært aktiv som bryllupsvideograf siden 2000. Han følte seg alene i bransjen da han startet foretaket sitt, og opprettet domenet Bryllup.no. Han bekrefter å ha oppdaget en endring i bransjen.
– Det er nok mange flere henvendelser totalt sett i markedet ja. I facebookgrupper spør fotografer etter noen som kan være med og filme, når de har fått en henvendelse. Dette er det mye av. Folk har blitt mer bevisst på det. I gamle dager i USA så var det «obligatorisk» med videograf. Det er enda ikke blitt «obligatorisk» her i Norge, men det nærmer seg, mener han.
Flere henvendelser ved lavere priser
Selv har han ikke merket flere henvendelser de siste årene, men sier at han har økt prisene, som står offentlig på nett, slik at kundemassen har holdt seg stabilt lav. Pris for film i et heldagsbryllup ligger på 25 000 kroner.
– Det er sånn jeg vil ha det.
– Hadde jeg satt ned prisene drastisk, så hadde kundemassen gått opp, sier han.
Foss sier at han har mottatt rundt 20 henvendelser på bryllup som var i 2021 eller opp til to år frem i tid. Firmaet tar også imot andre filmoppdrag, og har tatt totalt seks oppdrag i år - tre bryllup, én konfirmasjon og to bedriftsoppdrag.
Han sier han fikk flere henvendelse da han hadde lavere priser. Prisen lå på 4900 kroner de første årene, før han steg i pris etter hvert. Han forteller at firmaet fikk flere titalls henvendelser i måneden inntil han valgte å publisere prisene på nettsiden for noen år siden.
Makedet har blitt mye større, men er fremdeles lite
Foss mener at markedet har blitt mye større siden han startet i 2000, men at det fremdeles er få som holder på med det i Norge. Han trekker frem promotering og kontakter som en viktig faktor for å få mange henvendelser. Han er imponert over Myklebust.
– Det er fantastisk at hun greier å få så mye henvendelser. Hvordan hun har promotert seg, det fatter jeg ikke. Jeg skulle gjerne hatt det sånn selv, men jeg måtte jo bare ha takket nei. Visjonen min da jeg begynte i 2000 var å skape et foretak som har mange ansatte. På det meste, i 2017-2018, bestod teamet av fem freelancere, noe som ga firmaet mulighet til å filme flere bryllup på samme dag.
Foss har fast jobb innen IT, og sier at det ville vært vanskelig å slippe taket på sin faste inntekt. Foreløpig sier han at han trives godt med å filme få bryllup, og sier at han har fullt fokus på å levere perfekte leveranser. Likevel er han ikke i tvil:
– Jeg tror absolutt det kan være mulig å leve av dette.