Fra søppel til gull

Fredag 26.november hadde King Bankrupt sin offisielle åpning av utstillingen «Mayhem - fra destruksjon til skapelse».

En fyr står og beundrer maleriene til King Bankrupt
Det var flere som hadde kommet for å se på maleriene til King Bankrupt, allerede første time av åpningen. Foto: Simone H. Sønstrød

Etter tre års arbeid var endelig Kevin Birkeland, også kjent som King Bankrupt, på plass i Blankbox galleri på Frogner, Oslo. Utstillingen «Mayhem - fra destruksjon til skapelse» representerer på mange måter en gjenoppbygging til det bedre. 

– For at naturen skal bevege seg framover må den ofte gjennom en reset. Den destruerer alt, før den skaper noe nytt og bedre. Og det er dette jeg gjorde med prinsippene i kunsten, forteller Birkeland. 

Kunstneren er klar på at det må gjøres noen endringer. Det er mange valg og handlinger vi kunne unngått for å slippe dagens situasjon med global oppvarming og forsøpling.

– Vi burde egentlig destruere hele konseptet og oppfatningen vi har av et samfunn. I stedet for å kjøpe en ny telefon eller en jakke på tilbud, burde vi passe på at alle har det bra. 

 

Miljøvennlige materialer

Kunstneren bruker elementene øyne og munn i nesten alle maleriene. Foto: Simone H. Sønstrød

At selve åpningsdagen skulle havne på «Black Friday», var imidlertid en ren tilfeldighet. Likevel er det mange som hvert år havner i salgsfellen, og kjøper ting de egentlig ikke har bruk for. Dette fører igjen til mer avfall. Noe King Bankrupt har valgt å bruke i verkene sine. 

King Bankrupt produserer også figurer og klær. Foto: Simone H. Sønstrød

– Jeg har brukt mye tid på å finne ut av hvordan andres søppel kan få nytt liv og kjøpes igjen. Altså gjøre søppel til gull. Og ikke minst implementere det i kunsten på en miljøvennlig måte, sier han. 

Under arbeidet med maleriene, har Birkeland likevel valgt å bruke bygg-skum. Produksjonen av dette foregår gjerne i store fabrikker, hvor giftige gasser slippes ut. Men han befinner seg ofte i tenkeboksen for å finne en erstatter. Bortsett fra dette bruker han alt av materialer, slik at ingenting havner i søppeldunken. 

 

 

Støtte fra nære og bekjente

Karina Brustad og Simen Jakobsen var en av de første tilstede på kunstutstillingen. Foto: Simone H. Sønstrød

Under åpningen var både kjæreste og bekjente på plass. Alle svært imponerte over tiden og arbeidet som har blitt lagt ned. 

– Jeg syns prosjektet er modig. Det originale, sammen med bruken av farger og tankene bak, er nok mye av grunnen til at det har blitt tatt så godt imot, sier en stolt kjæreste Karina Brustad. 

Simen Jakobsen, som også er en bekjent, sier seg enig. Han syns konseptet om at man lager nye bilder av gamle ting er svært interessant. I tillegg til bruken av det helt essensielle. 

 

En konge i fellesskapet, men konkurs i hverdagen

Det er de tynne linjene mellom noe positivt og negativt, det abstrakte og figurative, som gleder kunstneren. I tillegg til å rette fokus mot miljø og destruksjon, har han ført dette over til kunsten i seg selv. 

– Jeg måtte legge fra meg alt jeg hadde lært om kunst. Og brøt det ned til helt grunnleggende prinsipper. Frontallappen vår søker alltid etter ting vi kan kjenne igjen. Noe som er lett med de abstrakte formene, forteller Birkeland. 

Kevin Birkeland har tidligere studert to år på prosjektskolen, men anser seg selv som selvlært i kunsten. Foto: Simone H. Sønstrød

Kunstneren stilte seg selv spørsmålet om hva som egentlig definerer en karakter. Og fant ut at øyne og munn er alt man trenger. Dessuten finner vi også paradoksene i selve navnet «King Bankrupt». 

– Å tilhøre kunstmiljøet innebar også en del festing, men dagen etter så våknet jeg opp sliten og hardtarbeidende. På mange måter var jeg en konge i fellesskapet, men konkurs i hverdagen. 

«Mayhem» er kunstneren sin fjerde utstilling, og han har allerede solgt flere malerier. I tillegg til dette har han et eget klesmerke, og tatoverer for gøy på fritiden. 

Stikkord