Koronadyrene dumpes
I løpet av koronatiden har det vært en enorm økning i antall kjæledyr som dumpes.
– Vi håper at toppen er nådd, men vi kan ikke forberede oss på det, sier Helle Langemoen fra Dyrebeskyttelsen i Oslo.
Da Norge ble nedstengt var det mange som benyttet sjansen til å skaffe seg et kjæledyr. Nå nesten to år senere, når hverdagen igjen har inntruffet, er det mange som ser seg nødt til å kvitte seg med kjæledyret.
– Vi har omtrent hatt en tredobling i antall henvendelser om hjelp til omplassering av hunder, sier Ida Østgård fra foreningen for omplassering av dyr (FOD).
Katter og kaniner er den største utfordringen
Hos Dyrebeskyttelsens avdeling i Oslo tar de imot katter og kaniner som ikke har noe hjem. Dette vil si at at de ikke har muligheten til å ta imot dyrene folk ikke vil ha lenger.
– Mange blir sinte for at vi ikke kan ta imot dyrene deres, sier Langemoen.
Hun forteller videre at folk ved flere anledninger har kommet innom og sagt at de "fant" en katt, hvor det senere viser seg at det var deres eget dyr.
– Mange velger å ikke microchippe eller kastrere katten. Da er det umulig for oss å vite hvor katten hører til. I tillegg vil katten kunne formere seg raskt, forteller Langemoen.
En katt kan få tre kull i løpet av ett år. Hvis for eksempel vært kull er på tre kattunger, som heller ikke blir kastrert, er det snakk om flere titalls katter kun i løpet av et år. Det samme gjelder kaniner, som kan få opp imot seks kull i løpet av året.
En vanlig misoppfatning er at kaniner kun lever i et par år, så mange kan få seg en overraskelse når de finner ut av at en kanin kan leve i nærmere 20 år.
– Kaniner er svært krevende å ha på huset. Dette er fordi de krever mye plass, og de er svært territorielle. Vi har egentlig kun kapasitet til å ha fire kaniner i vår avdeling, men på grunn av den store pågangen i koronatida har vi hatt seks, sier Langemoen.
Udressert med separasjonsangst
Mangel på kurstilbud under koronaperioden har ført til at mange nå sliter med å kontrollere hunden sin.
– Vi ser en økning i små hunder, hvor det ofte slites med bjeffing på andre hunder og ressursforsvar, sier Østgård (FOD).
Uten tidligere erfaring og mulighet til hjelp, er det flere som velger å omplassere hunden sin. Et raskt søk på finn.no viser titalls annonser av unge hunder, hvor eier vil omplassere hunden på grunn av at det var mer jobb enn forventet.
– Mange hadde nok ikke sett for seg hvor krevende det var å ha hund, og særlig å oppdra en hund fra valp til voksen alder, sier Østgård.
Mange opplever også utfordringer med å la hunden være alene hjemme, etter å ha vendt den til og alltid ha noen rundt seg.
Et dyr er ingen gave
Langemoen oppfordrer til å ikke kjøpe dyr i julegave.
– Det skjer vært år at folk kjøper katter og kaniner i gave til jul, men når sommeren kommer, og folk skal på ferie, ender mange av dem opp hos oss.
Langemoen forklarer videre at koronaperioden har på mange måter vært en konstant "sommer".
– Høsten pleier som oftest å være tiden hvor vi fokuserer på å adoptere bort dyrene, men nå de siste par årene har det gått i ett, sier Langemoen.
Langemoen håper at trykket snart avtar, men sier at det er ingenting som indikerer dette.