Mot til å glede
På Oslo S ble Mot til å glede-dagen markert med show og smaksprøver.
Jan-André Olsen er Mots regionsleder i Innlandet og Viken. I dag har han også stilt som konferansier. Foto: Eirik Gogstad
Midt på Oslo Sentralbanestasjon ble Mot til å glede-dagen arrangert på tirsdag. Den arrangeres 23. november hvert år, og er et landsomfattende initiativ som engasjerer skoler over hele landet.
– Budskapet er like enkelt som det er vanskelig; å glede noen andre, meddeler Jan-André Olsen, regionsleder for Mot i Innlandet og Viken og konferansier for dagens opplegg.
På Oslo S ble det spilt 3 show i løpet av dagen med fotballtriksing, trylling, street-jazz og mer.
– Målet vårt er å glede folk, uansett hvem de er. Vi utfordrer alle til å gjøre litt ekstra for å glede de rundt seg, for da blir man jo glad selv også, sier Olsen.
Styrker ungdom
Initiativet som senere ble til Mot, ble startet av de to olympiske skøyteløperne Atle Vårvik og Johann Olav Koss, etter OL i Lillehammer i 1994. Det fikk sin start under navnet, Norske toppidrettsutøvere mot narkotika. Under VM på ski i Trondheim i 1997 ble Mot stiftet som en ideell, nonprofitt og religiøst og politisk uavhengig stiftelse.
– Mots oppdrag er å utvikle robust ungdom som inkluderer alle. Vi har skoleprogram for ungdomsskoler og videregående. Vi vil at folk skal løfte blikket og se andre enn de som er i deres nærmeste krets, påpeker Olsen.
– Politimann som liker å lure folk
Vidar "Virrvarr" Aasvangen jobber til vanlig som politi, og i dag er han leid inn av Mot for å trylle for forbipasserende på Oslo S.
– Det har vært en del publikum i dag siden mange tog har vært innstilt, sier Aasvangen.
Han visste ikke mye om Mot fra før, men jeg synes budskapet er bra.
– Det er viktig å bry seg i dagens samfunn, sier han.
I politijobben er han mangfoldskoordinator og mener dette har mye til felles med arbeidet Mot gjør.
Flere samarbeidspartnere
Rundt scenen står det flere stands med smaksprøver på alt fra pizza til wienerpølser. De mange samarbeidspartnerne er med på å finansiere Mots markedsføringskampanjer, slik som dagens arrangement.
– Mot har samarbeidspartnere både fra næringslivet og fra forskjellige direktorater. Vi svarer på flere punkter på læreplanen, for eksempel folkehelse og livsmestring, demokrati og medborgerskap, og bærekraft og utvikling, nevner Olsen.
En av partnerne er Tobias Becs. Han opptrådte på scenen med fotballtriksing, til spente reaksjoner fra publikum.
– Tobias er Mot-ambassadør, og alle Mot-ambassadører er med på å forsterke budskapet vårt. Det er lettere å gjøre det læreren sier, når en man ser opp til sier det samme, sier Olsen.