Foreslår 5,5 milioner til Oslofjorden
Tilleggsnummer til statsbudsjettet, som foreslo 5,5 milioner til Oslofjorden, ble lagt frem den 8. november. Dagen derpå holdt "Natur og Ungdom" Oslofjord-arragement på klimahuset.
Oslofjorden har lenge hatt behov for forbedring av vannkvaliteten og naturmangfoldet. Nå har Støres regjering lagt frem tilleggsnummer til statsbudsjettet for 2022. Der beholder de forslaget til Solbergs regjering om å sette 5,5 milioner til Oslofjorden i 2022. Flere, blant annet noen MDG medlemmer, mener at det ikke er nok penger for å reparere fjorden. "Natur og Ungdom" arrangerte Oslofjord-arrangement på Klimahuset, der marinbiologen Henning Røed snakket om hvorfor det går så dårlig med Oslofjorden, og hva som må til for å reparere den. Arrangementet skulle også gjeste politikere til panel-debatt om hva de kan gjøre med pengene for å istandbringe Oslofjorden igjen.
Ikke nok
Nå setter regjeringen av 5,5 millioner til Oslofjord-tiltak. I tillegg skal 3 millioner kroner gå til en ordning med juridisk bistand til kommunene langs Oslofjorden for å forbedre tilgang til strendene. Mens 1,5 millioner kroner skal gå til å opprette et nytt informasjonssenter for Oslofjorden. Det kan virke som mye penger, men flere mente det ikke var nok, gitt hvor dårlig tilstand fjorden er i. MDGs Rasmus Hansson blant annet, mente at regjeringen ikke hadde skjønt alvoret da det første forslaget kom. Tilleggsnummeret holdt seg imidlertid til den samme summen på 5,5 milioner.
Marinbiolog Henning Røed sier også at investeringen på 5,5 milioner blir for lite. Røed sier at 5,5 milioner ikke vil holde for å reparere fjorden i det hele tatt. Han mener at for å reparere fjorden vil man trenge mer penger, og mer visdom.
– Det vi må gjøre er å lære av andre land, fordi noen har kommet lengre enn oss på det feltet.
Henning Røed
Han legger til at svenskene er mye bedre enn oss på fjordreparasjon, og vi burde lære av de før vi begynner å bruke opp pengene på tiltak.
Medlem av "Natur og Ungdom" Aurora Tobiasen, sier at hun håper de pengene vil hjelpe. Tobiasen fortsetter med å si at det er fint at de har satt av penger, men at det også hadde vært fint om de visste hva de skal bruke pengene på. Derfor var planen å holde panel-debatt, der det kunne tas opp og diskuteres, og vi forhåpentligvis kunne få høre om en konkret plan, legger hun til. Mange av politikerne avlyste desverre i siste liten, og debatten fant ikke sted på arrangementet.
Viktig å belyse om situasjonen i fjorden
Miljøtilstanden i Oslofjorden forverres. Noen av grunnene til at det blir så dårlig tilstand i fjorden er at gjødsel skyldes ned fra gårder i fjorden med nedbør, og at vi ikke har gode nok renseanlegg sammenlignet med menneskemengden i byene rundt oslofjorden. Vannet blir stadig mørkere, og mange av de tidligere fiskeartene som befant seg i fjorden forsvinner. Litt fordi de ikke klarer å leve i mørket, og litt fordi fjorden blir invadert av fremmede fiskearter siden miljøet i den forandrer seg. Fjordens situasjon er viktig for innbygerne rundt den, både for økonomien og for trivselen. Allikevel forsvinner Oslofjord-problemet i et hav av mediesaker om andre klimasituasjoner.
Henning Røed sier at det er viktig å belyse om Oslofjord-situasjonen. En av hovedgrunnene til det er at hele økosystemet er i forferdelig ubalanse. Det går ikke bare utover de som skal bruke fjorden for hygge og rekreasjon, men det kan også gå ut over muligheten til å leve av fjorden, altså muligheten til å tjene penger på den. Han legger til at det varmere vannet og forurensningen, gjør at det kommer mer bakterier. Det betyr at det er større sjanse for å få farlige infeksjoner for de som bader med sår. Det er også ofte infeksjoner som er mer ressistente mot antibiotika.
En annen som sier seg enig i Røed er deltaker på arrangementet, Hamam Harsi.
– Det er viktig at de belyser om miljøsituasjonen i Oslofjorden på arrangementet. Økosystemet i Oslofjorden er døende, det må komme en endring.
Hamam Harsi