Østkantbydel kåret til et av verdens kuleste nabolag
Sagene ble nylig kåret til et av verdens kuleste nabolag. Det er det flere i lokalsamfunnet som er stolt av.
Nylig slapp Time Out Magazine den anerkjente listen over de 49 kuleste nabolagene i verden. For første gang er Oslo med på listen og det var bydelen i Oslo øst som ble stemt frem. Sagene havnet på en 21.plass og magasinet beskrev området med koselige kaféer, store parker og en imponerende kirke. De mente at bydelen hadde tatt vare på “dens distinkte karakter" bedre enn de fleste.
Kaffebar
I artikkelen ble lokalkafeen Kaffegram nevnt som et perfekt sted å starte dagen. Kaféen er en familiedrevet kafé som ligger rett med Sagene kirke. Eier av kaféen, Anneli Sande, startet bedriften for syv år siden. Hun synes det er stas at Sagene ble med på kåringen.
Hva tenker du om at Kaféen deres ble nevnt i artikkelen til Time Out?
- Det er jo morsomt med sånne kåringer. Time Out har jo hatt denne kåringen flere ganger, og det er gøy at de har fått øynene opp for Sagene. For oss som er en liten familidrevet kaffebar, så betyr det mye å bli nevnt. Det er jo klart man blir stolt av å få en sånn anerkjennelse.
Sande forklarer at hun har merket en utvikling på Sagene siden hun åpnet kaféen i 2015. De siste 3-4 årene har bydelen blitt mer omtalt og det har blitt mer "trendy" å bo her. Hun har et inntrykk av at de som bor på Sagene har en stor stoltheten for bydelen sin og at det dermed er kjekt for dem å få den bekreftelsen.
Grønnere område
Sagene har gått fra å være et grått industristrøk til å bli en grønn bydel. Bjølsenparken, Thorshovdalen og Sagene kirkepark er bare noen eksempler på grønne områder man kan finne der. Men selv om bydelen har utviklet seg, så har den likevel klart å ta vare på mye av kulturen og historien. Et eksempel på det er Sagene kirke, som i artikkelen blir beskrevet som en imponerende nygotisk kirke. Den ble bygget i 1891 og er vernet som et kulturminne.
Gårdsanlegg
Vøienvolden gård ble også nevnt i kåringen til reiselivsmagasinet. Gården er et av Oslos eldste gårdsannlegg og i artikkelen blir gården beskrevet som "byens best bevarte gård". Gården er eid av Fortidsminneforeningen, en forening som arbeider med å bevare landets verdifulle kulturminner.
Anne Aarvig Falster, byggevernskonsulent i foreningen, forteller at organisasjonen ble stiftet i 1844 og at de har kontorer her på gården. Foreningen driver med bygningsvern for å beskytte og ta vare på bygninger av kulturhistorisk verdi. Vi driver også med verneaktivisme, tilføyer Marie Aas Finne, vernesaksansvarlig i foreningen.
Elin Halberg er daglig leder på gården. Hun forklarer at de bruker gården aktivt i nabolaget. De ønsker at den skal være åpen for alle, og at alle skal kunne komme innom for å ta en kopp kaffe og sitte i hagen. De har foredrag og ulike andre aktiviteter som er med på å samle lokalbefolkningen.
Kulturarv
Dere ble jo nevnt i artikkelen til Time Out. Hva har det å si for dere?
- Det er jo veldig hyggelig å bli nevnt. Det er jo ikke alle som vet at det er en frivillig organisasjon som eier gården. Det gjør jo da at flere hører om oss, noe vi synes er stas. Det er jo viktig arbeid vi driver med, sier Falster.
En av årsakene til at Sagene ble stemt frem i kåringen var fordi bydelen hadde tatt godt vare på kulturarven. Halberg forteller dermed at det gjør det ekstra stas at gården er tatt med i beskrivelsen, nettopp fordi de har et fokus på å bevare kulturarven.
Arrangementer
Gården arrangerer ulike aktiviteter gjennom hele året. Gammeldags jul er blant annet et veldig populært arrangement. Der selger flere lokale aktører mat og andre produkter. Derfor er det jo en bonus å bli nevnt i artikkelen, så enda flere hører om slike arrangtementer, sier Finne. Halberg legger også til at de har et ønske om å arrangere en bydelsavandring her til våren. Da vil de vandre til flere av stedene som er nevnt i kåringen til magasinet, slik som blant annet Geitmyra.