Samtale om rusreformen - hva nå?
Foreningen Tryggere Ruspolitikk Oslo inviterte igår til samtale på Internasjonalen. Samtalens fokus var hvorfor det er viktig med en rusreform i Norge.
Foreningen Tryggere Ruspolitikk er en forening som arbeider for å flytte fokuset i norsk ruspolitkk fra avskrekking og straff til kunnskap, omsorg og menneskerettigheter. De arrangerer møter, konferanser og debatter for å sette fokus på arbdeiet deres med ruspolitikken og for å spre kunnskap.
Lokallaget i Oslo
Eirik Furuset er leder i foreningens lokallag i Oslo. Dette er det første arrangementet som arrangeres med nyvalgt styre. Under koronapandemien var det ikke mulighet for å ha slike arrangementer, og derfor synes han det er ekstra stas å være igang igjen.
– Målet vårt med slike arrangementer er å få bevissthet rundt ruspolitikk. At de som er engasjerte kan møte andre som er engasjerte, og samtidig utfordre politikere som er med på å styre, sier Furuset.
Det er også viktig at vi har slike arrangementer for å vise medlemmene våre at vi hele tiden arbeider med å forbedre dagens ruspolitikk. Jeg tror det kun er et spørsmål om tid før det blir innført en rusreform i Norge, legger Furuset til.
Nedstemt i vår
Den foreslåtte rusreformen ble i vår nedstemt av et flertall på Stortinget bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Fremskrittspartiet. Furuset mener derfor arbeidet deres er ekstra viktig nå fordi både Arbeiderpartiet og Senterpartiet sitter i regjering.
– Vi vil forsette å spre kunnskapen om at straff fremfor hjelp ikke fungerer. Oslo Arbeiderparti er en god representant for denne rusreformen, så vi vil fortsette å jobbe tett med dem. Mange av dem var svært skuffet da partiet deres stemte ned rusreformen.
Til stede under samtalen var Matilde Tybring-Gjedde (H), Jon Reidar Øyan (AP) og Lars Vaular. De snakket om rusreformen og hvorfor denne ble nedstemt i vår.
– Det norske samfunn elsker å kriminalisere ting vi ikke liker. Dersom ting blir gjort straffbart så tenker mange at det ikke skjer, men slik er det jo ikke i praksis, sier Øyan under samtalen.
Selvom rusreformen ble stemt ned i vår, har det likevel satt debatten i fokus og den har fått mye oppmerksomet den siste tiden.
– Det har skjedd mye i kjølevannet av rusreformdebatten. Ting har endret seg, men det har skjedd over mange år. Brukerrom i Oslo ble for 10 år siden stemt imot av Høyre. Nå har vi innført flere brukerrom i Oslo, forteller Mathilde Tybring-Gjedde under samtalen.
Det har ikke blitt gjort med legalisering av heroin og andre rusmidler. Det har blitt gjort ved en annerkjennelse at avhengighet er en sykdom og en helsefaglig ufordring, tilføyer Tybring-Gjedde.
Rusreformen fremover
Furuset forklarer at de fremover vil fortsette med det arbeidet de gjør og prøver å jobbe sammen med partiene i Oslo og spre kunnskap rundt ruspolitikken.
– Så lenge Jonas Gahr Støre er leder for Arbeiderpartiet vil det aldri kommer en rusreform, svarer Tybring-Gjedde på spørsmål fra salen om hva som skulle til for å få rusreformen gjennom.
Det var flere spørsmål fra publikum under samtalen. Flere lurte på hvorfor politikerne som kjempet for en rusreform kun ønsker en avkriminalisering og ikke en legalisering.
Tybring-Gjedde svarte at det første steget som må bli gjort er å avkriminalisere. Det viktigste for alle som arbeider med rusreformen er å avkriminalisere, men ikke alle er enig om synet på legalisering.
Etter samtalen
Hvordan synes dere samtalen gikk?
– Jeg synes det gikk veldig fint. Det er jo virkelige kunnskapsrike folk jeg fikk æren av å snakke med. Kjekt å sitte å høre på noen som snakker om en viktig sak uten at det blir en opphetet debatt, sier Vaular.
Tybring-Gjedde synes det var interessant å snakke om rusreformen som hun har kjempet for. Mye har skjedd allerede, men det kommer til å skje enda mer i 2022 tror hun.
– Det var en hyggelig måte å gjøre det på. Sitte å snakke sammen fremfor en sånn klassisk opphetet skoledebatt. Ikke noe debatt der man skal knuse hverandre politisk, tilføyer Øye.
Hva er fordelen med å ha slike samtaler, fremfor opphetet debatt?
– Det er ikke noe klassisk tunnelsyn under disse samtalene som det er på mange debatter. Folk er mye mer åpne for å diskutere med hverandre på en fin måte, mener Lars.