Strømprisene øker - studentene sliter
Denne høsten har det vært rekordhøye strømpriser. Dette går ut over studenetene, som allerede har et stramt budsjett.
I følge en undersøkelse gjort av SHoT i 2021 sliter hele 46% av norske studenter med stress. Det er mange stressfaktorer knyttet til en studenthverdag, og økonomi er en av disse.
Studenter lever allerede under et stramt budsjett når 8 600 kroner i måneden skal dekke alt som trengs for å leve. I høst har det i tillegg vært rekordhøye strømpriser som gjør at mange nå sliter enda mer med økonomien.
– Vi har aldri tidligere sett så høye strømpriser
Stina Johansen, kommunikasjonsdirektør i Nord Pool, sier de aldri har sett så høre strømpriser på denne årstiden i Sør-Norge, inkuldert Oslo.
– Det ble satt måndesrekord i september med 1 krone og 8 øre per kWh, forteller Johansen.
For å sammenligne forteller hun at i Midt- og Nord-Norge, hvor strømprisene har vært normale, lå de på 54 øre per kWh i september.
Når hun blir spurt om hvorfor strømprisene er så dyre svarer hun:
– Strøm er ferskvare, og strømprisen regnes ut hos oss på Nord Pool for hver time det kommende døgnet basert på tilbud og etterspørsel.
Videre forteller hun at de ikke vet når strømprisene vil synke, da Nord Pool kun kalkulerer prisen for det neste døgnet.
– I vår rolle kan vi ikke si noe om fremtiden.
Til slutt vil hun råde studentene til å ha et bevisst forhånd til strømprisene, og at det er viktig å vite at prisene svinger fra time til time og fra dag til dag.
Den nye regjeringen vil innføre tiltak for å hjelpe studenter
– Jeg forstår godt at de unormalt høye strømprisene i Sør-Norge bekymrer mange studenter og jeg følger nøye med på situasjonen. I forslaget til budsjett for neste år har regjeringen redusert elavgiften med 47 prosent, sier Ola Borten Moe (Sp), forsknings- og høyere utdanningsminister.
Videre forteller han om andre tiltak den nye regjeringen vil innføre for at studenter skal ha det bedre økonomisk:
– Vi vil også innføre gratis tannhelse for alle opp til 21 år og halvere tannlegeutgiftene for dem mellom 21 og 25 år. Dette mener jeg er ganske offensive tiltak for å bedre studentenes økonomi.
Han understreker at regjeringen ikke har sittet lenge nok til å få gjennom disse tiltakene enda, men at de skal "levere på dette" under regjeringsperioden.
Til slutt poengterer han at han syntes det er svært fint at studenter jobber i tillegg til studiene, ikke bare for økonomien men også for arbeidserfaringes skyld.
– Det er likevel viktig at det er en balanse mellom å jobbe og studere. Det er en grunn til at et samlet Storting stemte for å øke studiestøtten til 11 måneder, som ble innført i 2020, avslutter han.