Vininteressen har økt under pandemien
Å være vinkjenner er ikke lenger forbeholdt «fiffen». Pandemien har gitt nordmenn tid til å være mer eksperimentelle i vinvalget, mener vinekspert.
Vinsmaking og vinkurs har lenge vært en trend, men under pandemien ble disse mulighetene stengt. Dette har ført til at flere har dyrket vininteressen i sine egne hjem.
Nordmenn drikker stadig mer alkohol, og salget av vin har økt under pandemien, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå.
– Pandemien har gitt interessen for vin et løft. Folk har hatt tid til å lage god mat og kose seg i kombinasjon med ulike viner hjemme, sier sommelier Katrine Hallenstvedt Lid.
Dermed kan stengte restauranter og barer ha gjort at flere har hatt de kulinariske opplevelsene med mat og vin på eget kjøkken.
Lid tror fokuset på vin i media har hatt stor påvirkning på nordmenns økte interesse for vin. Hun skryter også av de ansatte på Vinmonopolet som har bidratt med gode råd til Kari og Ola Nordmann når restauranter og barer ikke har vært mulige å besøke.
– Før valgte nordmenn det som var trygt, og som de visste at de likte. Nå har det blitt større fokus på å prøve nye viner, være litt vågal og gå utenfor komfortsonen i vinvalget, mener Lid.
Flere vinprodusenter kommer stadig på markedet, og interessen for biodynamisk, økologisk og naturvin er stor særlig blant de unge, sier Lid. Den store interessen for vin gjør at hun kjenner at yrket og kunnskapen hennes virkelig er i vinden om dagen.
Kunnskap om vin i bokformat
Ingvild Tennfjord, journalist og sommelier, har også hatt stor suksess som vinekspert. Hun ga nylig ut boken Norges Beste Vinkjøp 2022, som ble utsolgt og måtte trykkes opp i 2. opplag etter bare noen måneder, ifølge Tennfjord selv på sin egen Instagram-konto.
Kommunikasjonsrådgiver og pressekontakt i Kagge Forlag, Ina Strøm, kan bekrefte at boken hittil har måttet trykkes opp i 7500 eksemplarer på bare 4 måneder.
Tennfjord hadde også høye salgstall med boka Snarveien til vin; bli en bedre vinsmaker på 7 kvelder. Forlaget Kagge beskriver boka som et enkelt og morsomt vinkurs i bokform, som skal lære leseren å forstå vin på sju kvelder.
Vinkjenner på hjemmebane
– Her kjenner jeg at når maten og vinen møtes så blir det som en kjærlighetshistorie. Ikke som et one-night-stand, utbryter Jens Wergeland med entusiasme.
Han er i kaptittel tre av sju i Tennfjords bok Snarveien til vin; bli en bedre vinsmaker på 7 kvelder, hvor Tennfjord har bedt leseren om å smake vin med mye tannin sammen med mat.
Wergeland har blitt en del av vintrenden sammen med kona Charlotte Wergeland, svigermor Maren Larsen, og vennene Gabrielle Bakke og Truls Toftnes. De møtes hjemme hos hverandre for å smake vin og bli bedre vinkjennere med hjelp av Tennfjord.
Ekteparet Wergeland tok initiativet til å samles rundt Tennfjords bok for det sosiale, men syntes også det er hyggelig å samles rundt noe konkret.
– Vi er veldig glade i vin, så vi kunne jo bare møttes for å drikke vin. Men det er jo fint å møtes og lære noe samtidig, sier Charlotte Wergeland.
Venneparet Gabrielle Bakke og Truls Toftnes syntes det var en god idé å lære om vin for å kunne finne ut av hvilke viner de liker og hvorfor de liker dem.
– Det er fint å få noe mer ut av dette vinuniverset, og ta en aktiv del av det, poengterer Truls Toftnes.
Det leses høyt fra boka, og kapittelet avsluttes med Tennfjords ord: "Jeg ber dere derfor om å bruke to begrep; matvin og skravlevin. For en vellykket kveld der vinen står i fokus velger du begge deler."
Gjengen klapper i hendene av begreistring og kommer frem til huskereglene "skravlevin = ikke tannin" og "matvin = tanin".
Tennfjord har gitt dem nok et verktøy til å kunne finspisse tungene og få større utbytte av vinopplevelsen.