Høye boligpriser: - Foreldrene betaler prisen
En ny kartlegging, fra Samfunnsøkonomisk analyse, viser at fem av ti unge i 20-årene får økonomisk støtte av foreldrene for å komme seg inn på boligmarkedet i hovedstaden.
Det siste året har boligprisene fått en kraftig stigning. Boligprisene i Oslo steg med hele tolv prosent fra 2020 til 2021. Magne Gundersen, forbrukerøkonom i Sparebank 1, forklarer at prisøkningen har vært med på å gjøre det nødvending for mange unge førstegangskjøpere å få foreldrene inn på banen.
Avhengig av foreldrene
Isabelle Haakonsen (20) er blant de som var avhengig av foreldrenes hjelp for å få en fot innenfor boligmarkedet.
I 2020 kjøpte Haakonsen sin første bolig i Oslo. 20-åringen fikk økonomisk støtte av moren, samtidig som faren tok opp lån for henne.
- Jeg hadde også spart opp alle konfirmasjonspengene mine som jeg la inn i boligen, forteller hun.
Haakonsen valgte å dele leiligheten med en leietaker. På den måten får hun også inn en ekstra inntekt som er med på å betale ned lånet,
samtidig som de er to som deler på felleskostnadene.
Økonomisk trygghet
Haakonsen forklarer at hun så flere sentrale fordeler med å kjøpe bolig fra ung alder.
- Det å ha en leilighet i mitt navn er med på å gi meg en viss kapital i bolig, som er med på å skape en tryggere økonomisk situasjon, forteller hun.
- Man får også en mye større frihet når man eier sin egen bolig. Jeg kan selv velge hvem jeg vil bo med, hvordan leiligheten skal se ut og mine egne rutiner. Dette var noe jeg savnet som leietaker, fortsetter Haakonsen
Haakonsen legger til at valget om å kjøpe bolig, trolig ikke hadde vært det samme dersom hun ikke hadde hatt foreldre med god økonomisk kunnskap, som kunne veiledet og gitt råd.
- Nøkkelen er tålmodighet
Når både boligprisene stiger og flere får foreldrehjelp, blir det enda vanskeligere for de som ikke har tilgang på økonomisk støtte fra familie. Gundersen mener likevel at det er fult mulig å komme seg inn på boligmarkedet på egenhånd.
- Selv om over halvparten av de som kjøper bolig får hjelp av foreldrene, betyr det fremdeles at mange får det til på egenhånd, sier han.
Gundersen understrekker likevel at de som skal komme inn på boligmarkedet uten foreldrehjelp må ha høyere tålmodighet.
- Det tar lenger tid for de som skal kjøpe bolig på egenhånd. Så mitt beste tips er å starte boligsparing tidlig, sier han.
- Du lykkes aller best om du starter fra konfirmasjonsalder, legger forbrukerøkonomen til.
Han forteller videre at dersom man ikke bruker opp konfirmasjonspengene på Playstation, moped og ny mobil, men heller sparer alle pengene, er det en veldig god start.
- Bolig er en prioritering
- Når man velger å spare penger til bolig, må man også være villig til å ofre noe. Man må bruke mindre penger på andre ting, for at det skal bli mer penger til bolig, sier Gundersen.
Gundersen forteller at mange unge opplever at det er vanskelig å prioritere boligsparing fremfor andre utgifter.
- Det er hyggelig å være med venner ut å spise, dra ut på byen, ta en liten ferie og gjøre noe sosialt, men da blir det ikke bolig, forteller forbrukerøkonomen.
Gundersen trekker også frem en annen vanlig felle unge ofte går i.
- Så fort man er ferdig å studere og kommer ut i fast jobb, er det deilig å begynne å bruke penger, det skal du da ikke gjøre, forteller Gundersen.
- Da skal du fortsette å leve som student, leve billig og bo billig et par år til, for da har du virkelig mulighet til å booste sparingen din, avslutter han.