Afghanistan har verdens verste forhold for kristne
Tirsdag la misjonsorganisasjonen Åpne Dører fram World Watch List 2022. Den er også kjent som «forfølgelseslisten» og er en kartlegging av forfølgelse av kristne i verden.
Rapporten viser at diskrimineringen og forfølgelsen aldri har vært så høy som i år. Nær 360 millioner kristne blir utsatt for svært høy eller ekstrem forfølgelse og 5898 ble drept for sin tro i 2021. Aller verst er det i Afghanistan.
Faglig leder i Åpne Dører Ole Petter Erlandsen innledet med å fortelle om forholdene for kristne i Afghanistan som har forverret seg etter at Taliban tok makten i fjor. Nord-Korea har toppet listen over de mest kristenfiendtlige landene i 20 år, men nå har Afghanistan tatt over denne plassen.
Erlandsen sier at dette ikke er fordi Nord-Korea har blitt bedre, tvert imot er de på sitt verste noensinne, men fordi forholdene i Afghanistan har blitt så mye verre topper de altså listen.
Av en anonymisert afghansk kvinne får vi høre om lister over kristne som har havnet i Talibans hender. Menneskene på listene blir så jaktet på av Taliban. De anses som forrædere og straffen for dette er døden.
Dette er World Watch List:
Årlig rapport om forgølgelsen av kristne i verden, også kalt forfølgelseslisten.
Utgitt første gang i 1993.
Utgis i januar, rapporteringperioden er fra 1.november til og med 31.oktober.
Satt sammen på grunnlag av tusenvis av rapporter og baseres på omfattende undersøkelser.
Utgis av misjonsorganisajsonen Åpne dører.
Kilde: www.opendoors.no
Tre hovedtendenser
Erlandsen trekker frem tre trender i verden som påvirker forfølgelsen av kristne. Den første av disse trendene er jihadisme som er på et alarmerende høyt nivå. Særlig ille er det i Afrika, sør for Sahara. Forskjellige grupper kjemper for islamistiske styresett, også i tradisjonelt kristne områder.
Den andre tendensen er at stadig flere kristne er på flukt. I følge FN er 84 millioner mennesker på flukt verden over. De flykter fra ting som terror, fengsling, etnoreligiøse konflikter og drapstrussler innad i egen familier. Bare i Myanmar anslås det at 220.000 kristne har blitt drevet på flukt. 10% av dem har flyktet ut av landet.
Går særlig utover kvinner
Som flyktninger er kvinnene særlig utsatt. Ofte blir de ofre for seksuell trakassering og utnytting, enten på flukt eller i flyktningleirer. Dette skjer også i leirer drevet av vestlige organisasjoner. Derfor unngår de ofte leirene og går glipp av livsviktig nødhjelp.
Den tredje trenden er at autoritære krefter bruker ny teknologi og pandemitiltak for å kneble Kirken. Pandemien har skapt et globalt klima hvor vi aksepterer økte kontrolltiltak for å hindre smittespredning. Dette brukes av autoritære regimer for å misbruke kristneminoriteter.
I Kina har rundt 3000 kirker som måtte stenge grunnet pandemien ikke fått tillatelse til å åpne igjen. De har brukt internett til å fortsette sitt virke, men fra 1.mars blir det straffbart å uttrykke noe som helst om religion på sosiale medier. Lignende ting skjer i land som Qatar, Malaysia og Algerie.
Ikke alt er negativt
Rapporten trekker også frem et par lysglimt. Pavens besøk i de delene av Irak som har vært verst rammet av IS har oppmuntret kristne til å vurdere å flytte tilbake. En uttalelse fra høyesterett i Iran som sier at det er feil anvendelse av loven å dømme kristne grupper for å ha truet nasjonal sikkerhet skaper også optimisme.
Lanseringen hadde også gjester på talerstolen. Blant dem var nestleder i Venstre Abid Raja. Han understreket viktigheten av rapporten og uttrykte sin bekymring for at denne og andre rapporter viser at religionsfriheten er minkende i store deler av verden. Krf-leder Olaug Bollestad og Asle Toje kommenterte også rapporten.
De ti øverste landene på listen med fjorårets plassering i parentes:
1 Afghanistan (2)
2 North Korea (1)
3 Somalia (3)
4 Libya (4)
5 Yemen (7)
6 Eritrea (6)
7 Nigeria (9)
8 Pakistan (5)
9 Iran (8)
10 India (10)