Tøff ungdom om tøffe temaer

Til tross for koronadrama, hadde forestillingen "Et Ungdomsmareritt" premiere fredag. I forestillingen ønsker teatergruppen å ta opp viktige temaer.

På en liten teaterscene står ei jente i posete klær. Rundt henne står fullt sminkede jenter i trange klær og trykker seg på henne.

Fredag kveld, 21. januar var det premiere på forestilling "Et ungdomsmareritt". Teaterforestillingen ble arrangert av gruppen BærMuDa Ungdom, en prosjektbasert teatergruppe for ungdom fra 15 år og oppover.

For regissør Charlotte Fjell Lindman og hennes nå fem skuespillere, har uka vært nervepirrende. Søndag flyttet hun og seks skuespillere inn på Lille Scene i Sandvika. Dagen etter, havnet hovedrolleinnhaveren i karantene. Nå håper Fjell Lindman at alle skuespillerne holder seg friske, slik at de også kan spille forestillinger lørdag og søndag. 

Ånder på besøk

I forestillingen møter publikum den unge jenta Sofie, som blir negativt påvirket av det hun ser i sosiale medier.

–  Forestillingen handler om det presset mange unge opplever i dag. Sofie får besøk av forskjellige ånder gjennom forestillingen, sier skuespiller Anna Vesterheim. 

Vesterheim spiller en av fire fysisk tilstedeværende ånder på scenen. Åndene får Sofie til å gjøre dårlige valg, for så å straffe henne for valgene senere. Sofie drikker alkohol for første gang, og dagen etter blir hun kritisert fordi hun ikke fokuserer mer på utdanningen sin. 

– Jeg tror det er veldig vanlig at unge gjør ting de egentlig ikke er klare for. Samfunnet setter urealistiske standarder, og de sprer seg raskere med sosiale medier, sier skuespiller Terra Marin Sjule Marken. 

Seks jenter sitter på en seng på scenen. Senga er hvit. Jentene har på seg kostymer. Noen har mye sminke, andre har ikke pyntet seg.
F.v. Christiane Rønnvig (17) , Anna Vesterheim (14), Johanne Jørum Hansen (13), regissør og manusforfatter Charlotte Fjell Lindman, Terra Marin Sjule Marken (18) og Stella Nøklegaard (15). Foto: Ida Nedal Kværnstuen

 

Selvmord som tema

Da hovedrolleinnhaveren havnet i karantene mandag, var det tretten år gamle Johanne Jørum Hansen som fikk muligheten til å ta over rollen som Sofie. 

Jørum Hansen sier hun kjenner seg godt igjen i mange av problemstillingene som forestillingen tar opp. 

– Jeg har ikke følt så mye på presset til å begynne å feste ennå, men ved å arbeide med denne rollen og å kjenne på Sofies følelser, har jeg fått en forståelse av hva andre sliter med, forklarer hun. 

Et viktig tema i forestillingen er nemlig selvmordstanker, noe Jørum Hansen tror er viktig å lære mer om. 

– Det handler ikke om at de ikke gidder å leve mer, men at de ikke ser noen annen utvei og holder ikke ut å leve lenger, sier hun. 

 

En dame med brunt oppsatt hår, stripete genser og beige cardigan holder seg på magen. Ektemann ved siden av. Han har tre jakker på seg. Og en hals i halsen.
Mari og Didrik Vesterheim. Foto: Ida Nedal Kværnstuen

Familie og venner i salen

Publikum under forestillingen var i stor grad familie og bekjente av teaterungdommene. 

Mari Vesterheim syns forestillingen var flott, og at det hun så på scenen vitner om tøffe ungdommer. 

– Nå er ikke jeg  helt objektiv, siden vår datter medvirker i forestillingen, men tematikken er kjempeviktig. Vi hadde ikke sosiale medier da jeg var ung, men det var viktig å bli sett den gangen også, sier hun. 

Ektemannen Didrik Vesterheim var også fornøyd med det han så.  

– Temaet er viktig for oss voksne også, ikke bare ungdommen, sier han. 

 

Inspirert av ungdom og Dickens

Da regissør og manusforfatter Charlotte Fjell Lindman satt seg ned for å skrive manuset til "Et ungdomsmareritt" var hun først og fremst inspirert av ungdom.

Portrett av ei blid dame med brunt oppsatt hår. Hun står foran en rød vegg.
Charlotte Fjell Lindman. Foto: Ida Nedal Kværnstuen

– Ungdommer er jo så morsomme. Jeg har egentlig tenkt på hvordan sosiale medier ødelegger ungdom i dag, og lagt til litt magi. 

Fjell Lindman forklarer at åndene er inspirert av Charles Dickens' "En julefortelling".

– I "En julefortelling" kommer det ånder, men de er litt hyggeligere enn mine, sier hun.

Fjell Lindman har utdanning innen teater, skuespill og dramapedagogikk, og jobber som regissør. Nå håper hun skuespillerne holder seg friske. 

– Jeg har vært redd hele uka. Med litt omrokkeringer gikk det heldigvis bra likevel da en av dem havnet i karantene. 

 

 

Stikkord