Vil engasjere folk
Torsdag holdt Extinction Rebellion årets første foredrag på Deichman i Bjørvika. Kun én person dukket opp.
Til tross for flere interesserte på Facebook-arrangementet var det bare foredragsholderen og en annen som dukket opp til foredraget. Arrangøren mistenker at det blant annet skyldes uheldig tidspunkt og at det ennå er koronarestriksjoner.
– Det viser hvor vanskelig det er å engasjere folk i klimakampen. Det kan skyldes at Norge er en stat som tjener såpass godt på olje, sier Martin Tvedten, foredragsholder og mediekoordinator i Extinction Rebellion.
Risikerer å arresteres
Extinction Rebellion er en internasjonal borgerrettighetsbevegelse som kjemper for en levelig klode. De har avdelinger i 86 land, og i Norge er det over 2000 medlemmer.
– Vi jobber for å bevare liv og økosystem, og videre sivilisasjonen, forklarer Tvedten.
Noe av det som skiller Extinction Rebellion fra andre miljøaktivistgrupper er bruken av sivil ulydighet i bybildet. Mange forbinder bevegelsen med bilder av folk som sperrer gater og ofte blir arrestert.
– Konsekvensene av å sperre en vei, og å potensielt bli arrestert, er utrolig mye mindre enn konsekvensene av naturødeleggelsen makthaverne driver med i dag, sier Tvedten.
Tvedten har ikke selv blitt arrestert, men ser ikke bort ifra at det kan skje ved neste demonstrasjon.
Vil ha oppmerksomhet
Målet til Extinction Rebellion er å skape massemobilisering gjennom presseoppmerksomhet. Tvedten forklarer at bevegelsen ideelt sett vil skape en tap-tap-situasjon for staten.
– Hvis de arresterer oss får vi sympati og oppmerksomhet i pressen, hvis de lar oss holde på med sivil ulydighet blir de skadet økonomisk.
Det er mange forskjellige folk som er med i bevegelsen. Ifølge Tvedten er det lettere å overbevise folk når de ser at helt vanlige folk gjør drastiske ting.
– Hvis en småbarnsmor setter seg i gata så må det være en god grunn til det, sier han.
Følte på håpløshet
Den eneste som kom på foredraget var Karoline Bjørnaali. Hun er i en arbeidsgruppe i Extinction Rebellion som jobber med naturtap.
– Det er mye fokus på forurensning og oljeboring, så vi i naturtapgruppa jobber for å også belyse ødeleggelsen av naturmangfoldet, sier Bjørnaali.
Bjørnaali forteller at det var vanskelig å sitte stille og se på at tilstanden i verden ble verre og verre. Hun ble med i Extinction Rebellion for å gjøre noe med dette.
– Jeg måtte gjøre noe med den følelsen av håpløshet jeg hadde, og i Extinction Rebellion får jeg gjort det.
Om hun vil la seg arrestere i en demonstrasjon er Bjørnaali foreløpig usikker på.
– Jeg må nok varmes litt opp først, jeg har bare vært med i et halvt år. Heldigvis er det ingen som presser noen til å gjøre noe de er ukomfortable med, sier hun.