Ønsker flere jenter på teknologistudier

I dag arrangerer Jenter og teknologi en inspirasjonsdag for jenter på videregående.

Veronica Killi gjennomfører et eksperiment på scenen.
For å fange oppmerksomheten til publikum startet dagen med et velkomsshow. Foto: Marlene Haagensen

På Ingeniørenes hus var det i dag samlet jenter fra videregående skole i Oslo, som skulle la seg inspirere av teknologi- og realfagene ved videre utdanning. Dagen besto av 8 presentasjoner der kvinner fra arbeidslivet og studenter ved UiO og OsloMet skulle dele sine erfaringer. 

Vil ha flere kvinnelige kollegaer

Anine Harto står på scenen og holder foredrag
Anine Harto har tatt et aktivt valg om å oppsøke ting som er ubehagelig. Dette hjelper henne å utvikle seg. Foto: Marlene Haagensen

En av foredragsholderne var Anine Harto. Hun jobber som utvikler i konsulentselskapet, Accenture, og ønsker at jenter skal ta flere sjanser. 

– Jeg synes generelt at jenter ikke tar risikoen og at vi har veldig lett for å tenke: "Dette får jeg ikke til", sier Harto. 

Da Harto studerte observerte hun hvordan innstillingen hennes var annerledes enn hennes mannlige medstudenter. 

– Hvis jeg møtte motstand ble jeg demotivert i motsetning til guttene som så på det som en utfordring, og derfor ble mer motiverte, forteller Harto. 

Videre forteller hun at innstillingen til guttene har smittet over på henne. Nå ønsker Harto flere kvinnelige kollegaer. 

– Hva ønsker du å si til jentene som kommer hit i dag?

– Følg magefølelsen og våg å drømme litt. 

Jenter og teknologi motiverer

Samantha Fife med venninner
Samantha Fife kommer fra Asker Vgs. og deltok på arrangementet med venninnene hennes. Foto: Marlene Haagensen.

Samantha Fife (18) går siste året på videregående skole, og forteller at slike arrangementer som Jenter og teknologi har satt i gang motiverer henne til å stå på i de tunge fagene. 

– Foredraget til Anine Harto fikk meg til å tenke at jeg burde endre tankesettet litt. Både når det kommer til det å tørre mer, men også det at hvis ting er vanskelig så skal jeg heller tenke "Hva kan jeg få ut av det her?", forklarer Fife. 

Videre forteller hun at teknologi interesserer henne og Fife synes det er spennende å høre hvorfor det er viktig at jenter deltar i de mer mannsdominerte yrkene. 

Tatiana Shipulina
Tatiana Shipulina har hovedansvar for gjennomføringen av arrangementet og passer på at alt går riktig for seg. Foto: Marlene Haagensen

Tatiana Shipulina er prosjektleder for Jenter og teknologi ved OsloMet og jobber innen fakultetet teknologi, kunst og design. Hun mener at de har et viktig samfunnsansvar, nemlig for å tilføre kompetanse og for på øke mangfoldig representasjon i fagfeltet. 

– Vi trenger flere engasjerte sjeler! sier Shipulina. Fordelene i dette fagfeltet er mange, fortsetter hun. 

– Det finnes utrolig mange muligheter. Teknologi er alt fra vanlige ingeniøryrker til uvikling innen medisin og bærekraft. 

Bakhodet til publikum i Ingeniørens hus
Elevene valgte selv om de ville delta på arrangementet, og man kunne møte enten fysisk eller digitalt. Foto: Marlene Haagensen