Bringer bacalao til Barcode

Lørdag åpnet dørene til Oslos nye mathall.

En bod på mathallen "Barcode Streetfood".
På den nye mathallen serverer en av matbodene bacalao. Foto: Kristine Avseth Glimsdal

– Åpner det klokka 12 kanskje? 

To kvinner triller barnevognene sine i retning inngangsdøren og kikker inn vinduene. En pensjonist gløtter på klokka si. En barnefamilie har satt seg ned på en benk og venter tålmodig. Klokken er 11.45, og dørene på Barcode Street Food er snart i ferd med å åpne for første gang. 

Søstre som sitter på benk.
Søstrene Andrea og Guro Pedersen var noen av de som tok turen til åpningen lørdag. Foto: Kristine Avseth Glimsdal

Mellom to høye, grå kontorbygninger på Barcode strømmer det flere og flere mennesker til. Folk småprater litt med hverandre, men summingen stilner da en mann viser seg i døråpningen og setter opp et sperrebånd. En kvinne reiser seg, som om hun er i ferd med å entre bygget. 

– To minutter til, sier mannen med et smil og forsvinner. 

Blant menneskene som har fått med seg at Oslos nye mathall åpner denne lørdagen finner vi søstrene Andrea og Guro Pedersen. 

– Det er jo veldig kult at det skjer litt mer på Barcode, sier den ene søsteren. 

For det er blant kontorbygg og leilighetskomplekser, Oslos nye Street Food-konsept finner sted. 

Folkemengde trekker inn på Barcode Streetfood.
Da dørene åpnet lørdag klokka 12, hadde det allerede samlet seg en stor folkemengde utenfor. Foto: Kristine Avseth Glimsdal

Alt fra dim sum til bacalao

Takvindu på Barcode Street Food, med utsikt opp mot høye bygninger.
Takvinduet med utsikt opp mot kontorbyggende utenfor, står i kontrast med det fargerike og eksotiske temaet inne på Barcode Street Food. Foto: Kristine Avseth Glimsdal

Da mannen gjør seg til syne for andre gang, trekker han båndet til side og gjør en håndbevegelse som tilsier at søstrene og de andre oppmøtte kan begynne å trekke innover. Klokken er slått 12 og Barcode Street Food er åpent. En sulten folkemengde som ikke lenger trenger munnbind eller en-meteren mellom seg trekker innover mot dørene. 

På innsiden blir man møtt med lukten av en blanding av indisk krydder, koriander og stekt kjøtt. På høyttalerne spilles rolig og stemningsfull musikk. Mathallen består av forskjellige boder, alle med ulike temaer og ulike matretter på menyen. Noen med asiatiske retter, noen med sør-amerikanske retter og en med norske retter. 

I enden av hallen står dagens DJ klar til å bringe musikk til folket. Interiøret er hipt og uformelt, og de forskjellige plantene plassert over hele hallen skaper en tropisk stemning. Gjennom takvindunene kan man se de to nabobyggene strekke seg opp mot himmelen. Det er det eneste på Barcode Street Food som tilsier at vi fortsatt er på Barcode. 

Flere og flere folk strømmer til, og bare en halvtimes tid inn i åpningen har hallen fylt seg opp med mennesker. På et spisebord nyter to karer et glass rødvin hver for anledningen. 

Mennesker spiser mat på spisestedet "Barcode Streetfood".
Både barnefamilier, studenter og pensjonister tok turen innom lørdag. Foto: Kristine Avseth Glimsdal

#BacalaoTilFolket 

Tre kvarter etter åpningstid, står en kvinne ved en bod og gjør et siste puss på bodens ytre. Hun står på en stol og henger opp skilt av hva akkurat denne boden kan tilby de forbipasserende. Boden skiller seg ut fra den eksotiske, fargerike tematikken som karakteriskerer nabobodene rundt. #bacalaotilfolket står det skrevet på en planke over kassa. 

– Er det hjemmelaget bacalao? 

En dame har stilt seg ved kassen. 

– Ja, vi har spist bacalao i tre måneder nå for å perfeksjonere denne oppskriften. 

Det er Preben Falster som snakker. Han og samboeren Marianne Øiahals er en av de nyetablerte, og har sin første arbeidsdag i streetfood-verden. De stiller seg entusiastisk opp utenfor den nysnekra boden for et intervju. 

Marianne henger opp skilt over boden.
"Bacalao til folket" er en nyetablert familiebedrift, og Preben og Marianne får god hjelp av Prebens niese. Foto: Kristine Avseth Glimsdal

Marianne Øiahals kommer fra Trondheim, men har røtter fra Tustna. Det er også her klippfisken de serverer er blitt produsert. Hun forteller om et engasjement for å gjøre klippfisken og bacalaoen kjær også i Oslo. 

– Ut fra det vi vet, er det ingen andre som serverer bacalao i Oslo. Klippfisken er jo en så god vare, og vi ønsker å introdusere bacalaoen til flere østlendinger. 

Portrett av Preben med sandwish i hånden.
I tillegg til bacalao, serverer Preben og Marianne det de kaller "bacalao-sandwich", som er sandwich med klippfisk. Foto: Kristine Avseth Glimsdal

Sammen forteller de en historie om hvordan idé ble til virkelighet. 

– Vi bor jo i bygget rett ved siden av, og tusler forbi her hver dag. En dag mens de fortsatt pusset opp så vi skiltet utenfor hvor det stod at man kunne søke dersom man hadde en idé og kunne tenkt seg å åpne opp en bod, starter Preben mens han ser bekreftende på Marianne. 

– Ja, og på den tiden jobbet jo jeg i militæret og Preben i IT-bransjen, så dette er helt nytt for oss, forteller Marianne og ser mot Preben.

Ansiktet deres lyser opp og de smiler stort mot hverandre. 

Preben og Marianne følger oppmerksomt med på menneskene som nærmer seg boden. 

– Jeg har jo jobbet i militæret hele livet mitt, så når vi så denne plakaten fikk vi et plutselig innfall at vi kunne gjøre noe nytt. 

En potensiell kunde nærmer seg boden og kikker nysgjerrig opp mot de nyopphengte skiltene med bilde av en porsjon med bacalao og en bacalao sandwish. Marianne og Preben snur seg mot kunden. 

– Hei hei! sier paret nesten synkront. 

Videre, og med store store håndbevegelser fortsetter Preben: 

– De var litt skeptiske da vi søkte, faktisk så fikk vi ikke så mye svar. Så jeg ringte og ringte, og jeg tror de ble litt lei av masingen min så vi fikk avtalt et møte hvor vi skulle ta med noen smaksprøver. De likte det de smakte, så nå er vi her, forteller Preben. 

Preben lager sandwish på kjøkkenet.
Det var en travel første dag på jobb for Marianne og Preben. Foto: Kristine Avseth Glimsdal

Satser stort med den nye mathallen

En travel mann fyker frem og tilbake gjennom hallen med telefonen klistret til øret. Mannen er Haakon Sand, daglig leder ved Barcode Street Food. 

Portrett av Haakon Sand foran DJ-boden på Barcode Streetfood.
Haakon Sand er daglig leder ved Barcode Street Food. Foto: Kristine Avseth Glimsdal

– Konseptet bak Barcode Street Food er et matmarked med ulike mattilbud. Vi håper at mathallen kan bringe litt liv til Barcode og være en fargeklatt blant de gråe kontorbyggene, forteller Sand.

Sand forteller også at mathallen har samme konsept som Oslo Street Food i Torggata, og at to av de samme gründerne står bak.

– Det har vært et helt fantastisk team som har hjulpet til for å få hjulene til å gå rundt, fortsetter han. Og alle de som stiller med bod, alle har gjort en sinnssyk innsats for at vi kan åpne dørene i dag. 

Noen meter bortenfor står en DJ og spiller rolige låter til folk som nyter dagens lunsj. Han står på en scene, som Sand forteller at de ønsker skal være i god bruk fremover. 

– Vi gleder oss til sommeren. Sørenga er jo rett ved, og da blir det nok masse liv her, avslutter Sand. 

 

 

 

 

Stikkord