Danser seg gjennom vinterferien
Det er ferie i hovedstaden og noen velger å utnytte den til å drive med det de liker best. På Kirkenær ballettskole er de nemlig igang med dansecamp.
- Åtte tellinger, kryss, passere...
Jentene følger nøye med mens lærer Matias Rønningen går gjennom trinnene. I en rød sal med lyse trevegger står de eldste elevene langs ballettbarrene og øver. Lyden av klassisk ballettmusikk fyller rommet mens Rønningen beveger seg rundt for å vise de ulike trinnene. For mens noen bruker ferien til å reise på hytten eller ta turen utenlands, velger noen å bruke den til å bli bedre i dans. Her på Kirkenær ballettskole er de igang for fullt med vinterens dansecamp.
Når skolen nå er stengt i en uke, er det nok av foreldre som må finne aktiviteter å underholde barna med. Noen velger å utnytte vinterferien til å reise, men etter snart to år med pandemi og strenge reiserestriksjoner, er det mange som fortsatt er skeptisk til å reise utenlands. Dermed velger flereå reise på ferie i Norge, og i november ifjor var det rekordmange norgesreiser, ifølge ssb. Men for de som velger å bli igjen i hovedstaden nå som det er ferie, er det nok av aktivitetstilbud å finne. Et av dem er dansecampen på Kirkenær Ballettskole.
Etterspurt
Irja Tuchel er daglig leder, stifter og styreleder i Stiftelsen Kirkenær Ballettskole.
- Nå som det er ferie er det mange som trenger noe å finne på, istedenfor å bare henge hjemme. Da er det hyggelig at de som elsker å danse kan få gjøre dette sammen med andre.
Tuchel sier de i mange år har arrangert sommercamp, og at de opplevde en etterspørsel fra flere som ønsket et tilbud også i de andre feriene. Derfor har de også arrangert dansecamp i vinter- og høstferiene de siste årene.
- Hvem er det som deltar på campen?
- Det er litt varierende. Mange av de som deltar er elever fra vår egen ballettskole, men det er også elever fra andre ballettskoler. Vi har blant annet noen fra Operaen sin balletskole. Vi har faktisk også elever som har kommet fra Sandefjord for å delta.
Delt i to grupper
Den vesle ballettskolen er ikke vanskelig å oppdage. For blant hus og postkasser, i et nabolag på Smestad, ligger det et blått hus med en ballerinastatue foran inngangsdøren.
Straks man kommer inn døren til skolen kan man høre lyden av lattermilde jenter som spiser matpakken sin. For mens gruppe to så vidt er igang med dagens camp, er det lunsj for den minste gruppen. Vinterens dansecamp er nemlig delt opp i to grupper. Den ene gruppen er for elever fra 2. -7. klasse. Den andre gruppen består av øvede ungdom fra 8.klasse og oppover.
Nye venner
For flere av jentene er det første gang de deltar på dansecampen, og de synes det er gøy å bruke ferien til å drive med det de liker best. Alle jentene driver med dans på fritiden, og de kommer fra forskjellige danseskoler.
- Jeg bor til vanlig i Sandefjord, men jeg har vært med på sommercampen her før og synes det var så gøy, sier Theoline (12)
For mange av jentene er det altså første gangen de treffes, og de har rukket å bli godt kjent på bare tre dager.
Irja synes det er hyggelig at deres elever blir kjent med nye under dansecampen.
- Alle skoler har sine egne greier de er gode på, så det er fint å lære av hverandre, sier hun.
Lage egen dans
På campen øver elevene seg på ulike danseformer. Den yngste gruppen har både kllassisk ballett, moderne dans, jazzdans og kreativ dans. På kreativ dans har de sammen med danselærer vært med å lage en dans selv.
De er delt inn i to grupper, og begge har selv laget sin egen dans som de viser frem i lunsjpausen.
"Hvis Verden" av Chris Holsten settes på og fyller det lille studioet som ligger i første etasje. Fire av jentene gjør seg klar for å vise frem den kreative dansen de har jobbet med de siste dagene.
- Vent kan du sette på på nytt, vi var ikke klar, sier en av jentene.
Så starter de å danse. "Jeg vet, du vet, vi vet, va'kke klar for for alltid, det er streit" runger i bakrgunnen. Jentene beveger seg frem og tilbake i det lille rommet, mens de både ligger på gulvet og danser i ring. Alle trinnene har de vært med på å lage selv, med god hjelp av dansepedagogene Johanne og Irja.
Intensive dager
I tillegg til å vise frem sine kreative danser som jentene har vært med på å lage, viste de også frem en felles jazzdans. Den har de lært seg i løpet av de tre dagene på campen.
- Hvilke erfaringer får man av å delta på dansecampen?
- Det er interessant og lærerikt å jobbe så intensivt. Det er jo tre dager med flere timers dans hver dag, så man lærer jo fort, sier Irja.
Det er gøy å se hvordan de har utviklet seg på bare tre dager, legger dansepedagog Johanne Nomerstad til.