Helsedirektoratet ber kommuner om jod-beredskap til barn og unge
I løpet av dagen vil Helsedirektoratet ha styrket beredskap til distibusjon av jodtabletter i samtliger kommuner, spesielt til barn under 18, gravide og ammende.
Disse tablettene har siden 2017 blitt anbefalt som et beredskapstiltak for strålevern og atomsikkerhet. Cirka 2,2 millioner tabletter er lagret i kommunene til dette formålet. I tillegg er personer mellom 18 og 40 år anbefalt å kjøpe jodtabletter på apotek som egenberedskap opplyser Helsedirektoratet på sine nettsider.
Beskjeden kommer etter at russike styrker angrep Zaporizhzhia atomkraftverk i Ukraina.
– Selv om det ikke er rapportert om utslipp fra kjernekraftverk i Ukraina, er risikoen for ulykker og uhell høyere enn normalt på grunn av krigføringen i landet, sier assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad. Sitatet er hentet fra helsedirektoratet.no.
Nakstad forklarer at kommunene bes om å gå gjennom systemene sine, for å forsikre seg om at jodtablettene kan gjøres tilgjengelig på kort varsel.
NRK har rapportert om utsolgte jodtabletter på flere apoteker, men nå som det er fylt opp i hyllene forklarer Andreas Kildal at det ikke er nødvendig å hamstre tablettene.
– Det er ingen grunn til hamstring. Man skal ha tablettene tilgjengelig, men det er ikke noe man skal ta uten videre, sier Anders Kildal i DSA til NRK.
Til tross for at Helsedirektoratet har bedt om styrket beredskap av tablettene, undestreker strålingsfysiker Bent Lauritzen at folk ikke skal bekymre seg for mye.
– Selv om angrepet kan vekke bekymring, skal man ikke få katastrofetanker. Som utgangspunkt er de ukrainske atomkraftverkene nemlig motstandsdyktige, sier han til NTB.
Abefalingene om tablettene er at voksne kun trenger én tablett og barn skal ikke ta en hel en gang. Er man over 40 år trenger man ikke ta jodtablettene.