Nordmenn interesserer seg for egenberedskap

Etter at krigen i Ukraina ble satt i gang, merker apotekene sin fjerde bølge av jod-etterspørsel.

En farmasoyt holder en pakke med jod-tabletter på apoteket
Apotek 1 på Holte er for tiden utsolgt for jod-varianten "Jodix", og selger nå tabletter fra en annen leverandør. Foto: Aina Marie Canillas Flekke

Nordmenns ønske om å gjøre seg beredt for en krisesituasjon, reflekteres i at apotekene landet rundt nå selger seg tomme for jod-tabletter. 

En pakke med jod-tabletter
Jod beskytter bare mot radioaktivt jod, og ikke mot andre radioaktive stoffer. Foto: Aina Marie Canillas Flekke

I 2018 la Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap (DSB) frem en liste over hva en bør ha tilgjengelig ved en eventuell krisesituasjon. Nederst på listen står "Jod-tabletter for gravide, ammende og barn under 18 år".

Som en reaksjon på den pågående krigen mellom Ukraina og Russland, har flere nordmenn nå gått til innkjøp av dette.

Fjerde bølgen

Jannicke Hummelvoll Krogh ved Apotek 1 på Holte, forteller at de solgte seg tomme kort tid etter at krigen brøt ut, men sier også at dette ikke er første gang etterspørselen er høy.

— Dette er den fjerde bølgen vi opplever. Første gangen var da DSB kom ut med beredskapslisten for noen år siden, da solgte vi masse fordi folk kjøpte inn alt som var på listen, sier Krogh. 

Da det i 2019 kom ut en serie ved navn "Chernobyl", som handlet om atommkraftulykken i Tsjernobyl, våknet en ny bølge med jod-interesse, trolig motivert av frykten for stråling og atomulykker. 

— Den tredje bølgen kom naturligvis da korona kom, forteller Krogh.

Selve stoffet jod har ingen virkning mot korona, men pandemien åpnet øynene opp for at en hver krisesituasjon kan skje når som helst, som gjorde at beredskapsvarer fikk blomstre igjen.

DSB liker at nordmenn er forberedt

Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap synes det er positivt å se at nordmenn fokuserer på egenberedskap da det er noe de har drevet kampanje for i mange år. 

— Det er gledelig at folk tar egenberedskapen på alvor og ruster seg, så man er bedre beskytta hvis man skulle komme i en situasjon hvor man trenger å være selvforsynt, sier kommunikasjonsdirektør hos DSB, Agnar Christensen.

Agnar Christensen i dress
Agnar Christensen, kommunikasjondirektør hos DSB Foto: DSB Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (CC BY-ND 2.0 Flickr)

Han forteller videre at det er viktig å påpeke at egenberedskapsrådene de gir har vært en kampanje som har gått over flere år, og at det ikke er krigen i seg selv som har utløst egenberedskaps-behovet. 

— Det er synd at det en en pågående tragedie nå, men det er like mye klimaskapte hendelser som matforsyningsmangel og stømkriser som man burde være beskyttet for, forteller han. 

Han sier at det er meget vitkig å ha den rette bredskapen på plass, da farer og ulykker kan ramme deg hjemme.  

Beredskapsliste med 20 punkter
Brosjyren som DSB la frem inkluderte denne listen med 20 nyttige punkter. Foto: Skjermdump fra DSB.no

— Jo bedre man er forberedt, jo større er sjansen for at den perioden blir bra for deg og din familie, avslutter Christensen. 

Flere beredskapsvarer selges ut

DSB anbefaler beredskapsutstyr som vil vare deg inntill tre dager, og det er flere varer enn bare jod-tabletter som selges ut.

Flere avisartikler viser at Europris, XXL og Rema 1000 merker økt salg av vanndunker, turmat og stormkjøkken, som også er å finne på beredskapslisten.  

Stikkord