Regjeringen styrker norsk filmproduksjon
Regjeringen gir 30 millioner i stimuleringsmidler til filmbransjen. Norsk filminstitutt merker fortsatt utfordringer pandemien har medført.
Lukten av popcorn slår imot deg når du går inn døren til Saga kino. De mange skjermene som henger på veggen lyser i alle farger av trailerne som spilles, samt dagens kinoprogram. Det er en stille og rolig atmosfære på Saga kino ved Nationaltheatret denne formiddagen. Billettkontrolløren ikledd svart uniform med walkietalkie i høyre hånd, står godt plassert ved de røde båndene som skiller foajeen og inngangen til kinoens lokaler.
Den 2. mars kom regjeringen ut med en pressemelding om at 30 millioner kroner skal gå til stimuleringsmidler til filmbransjen.
– Nå er samfunnet åpnet igjen, og regjeringa vil gjøre sitt for raskest mulig å få filmbransjen tilbake til normalen, sier kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen i regjeringens pressemelding.
Spent på Oscar-nominert film
To eldre mennesker, en mann og en dame, leter etter en kinobilletør. Mannen har stiv gange og holder godt fast i en stokk med sin høyre hånd. Den smilende kvinnen ser seg rundt etter sal 5 med to utprintede biletter i hendene.
– Vi har ikke gått mye på kino under pandemien, vi går ikke så mye på kino generelt, sier Anne Paaske.
Sammen med Leif Bjerke skal hun se den Oscar-nominerte spillefilmen “Verdens verste menneske”. Spillefilmen har gjort det godt i utlandet, og er en av filmene som har fått flere inn i kinosalene.
– Vi har lest mye om “Verdens verste menneske”. Det var veldig overaskende at den gjør det så bra, så det blir moro å se den, sier Bjerke.
Selv om Paaske og Bjerke ikke går mye på kino, tar de seg en tur i blant.
– Vi liker å gå på kino, det er et supplement til TV-en, sier Bjerke.
Paaske nikker og sier seg enig før hun fortsetter.
– Det er en sosial arena også, avslutter Paaske.
Utfordringer internasjonalt
De 30 millioner kronene blir tildelt til Norsk filminstitutt for både å styrke filmproduksjonen og for å fremme kinobesøk.
Lars Løge, avdelingsdirektør for produksjon og internasjonalt relasjoner i NFI, mener det er på sin plass at regjeringen gir filmbransjen stimuleringsmidler.
– Det er på sin plass. Det at regjeringen tar hensyn til de fortsatt eksisterende utfordringene filmbransjen har, nå når vi går ut av koronatiden, sier Løge.
Avdelingsdirketøren forteller til Journalen at det ikke er bestemt akkurat hva pengene fordeles på, det skal diskuteres nærmere i tiden fremover. Det vi vet om fordelingen er det som meldes i regjeringens pressemelding onsdag formiddag. Her står det at midlene blant annet skal fordeles på tilskudsordninger retter mot utlandet, distrubibusjontilskudd internasjonalt for å styrke norsk momentum i utland, lanseringstilskudd, kompenasjon til produsenter som måtte utsette premierer og styrking av kampanjer for å få publikum tilbake i kinosalene.
Videre forteller han at det har vært vanskelig å jobbe primært i det internasjonale feltet.
– Det har vært restriksjoner over hele verden. Nå er norsk produksjon blitt såpass profesjonalisert og internasjonalt at den har møtt mange utfordringer, både når det kommer til produksjon, men også finansiering, sier Løge.
Viktigheten av å gå på kino
Stine Tveten fra Vestnorsk filmsenter forteller om viktigheten av at folk går på kino, spesielt i tiden fremover.
– Det er klart at når alt stopper opp i forhold til å hente blilettinntekter, da sliter produksjonsselskapene. Målet nå er å sette i gang målrettede kampanjer som kan få folk tilbake på kino, så det er viktig å bruke midler på dette, sier Tveten.
Forventninger fremover
Tveten mener filmbransjen muligens kan vente seg en vanskeligere periode nå som samfunnet åpner opp.
– Det vi merker mest er jo at mange prosjekt er utsatt. Filmer som har fått utsettelser fordi de ikke har kunnet gå i opptak eller de måtte vente. Når mange prosjekt blir utsatt, vil det på et tidspunkt bli en kø av ting som skal bli ferdig. De skal også kanskje finansieres opp videre, da blir det trykk på de som finansierer. Alt blir kanskje mer vanskeligere i den fasen vi går inn i nå, sier Tveten.
Løge, fra Norsk filminstitutt, sier derimot det blir spennende å se om antallet kinobesøkende tar seg opp når samfunnet nå åpner opp igjen.
– Vi syntes det er fantastisk at “Verdens verste menneske” har gått så utrolig bra på kino nå med en pandemi rundt seg. Vi har inntrykk av at publikum virkelig ønsker å komme tilbake til kinoen, men det har samtidig vært veldig få filmer ute på kino de siste par årene. Vi er veldig nysgjerrig når flere norske filmer nå begynner å rulle igjen. Vi håper at publikum kommer tilbake i minst like stor grad som før pandemien, men vi vet ikke enda, avslutter Løge.
Tilbake på Saga kino i Oslo leverer Paaske og Bjerke billettene inn til kinobillettøren. Paaske støtter Bjerke ned trappen, før de setter kursen videre mot godterikiosken.