Feiret 75-årsjubileum med nytt verk

Komponist og musiker Kjell Mørk Karlsen fylte 75 år 31. mars. Dagen ble markert med uroppføring av en ny orgelsymfoni i Uranienborg kirke.

Bilde av omponist og musiker Kjell Mørk Karlsen i Uranienborg kirke
Komponist og musiker Kjell Mørk Karlsen markerte 75-års jubileet med konsert og urfremføring av en ny orgelsymfoni i Uranienborg kirke 31. mars.

Det nye verket, Sinfonia Sveciae, bygger på folkemeloditoner fra Dalarne i Sverige i alle fire satsene. Kjell Mørk Karlsen har vært fascinert av eldre musikk siden 1960-tallet.

– Folkemelodiene bærer i seg spor etter tidligere middelalderske og barokke stilelement, sier han.

– Disse elementene danner basen i alle fire satsene, Preambulum Sveciae, Cantinlena Sveciae, Scherzo Sveciae og Toccata Sveciae. De er virtuost krevende å fremføre, utdyper han. 

Til urfremføringen i Uranieborg kirke stilte amerikaneren James D. Hicks som organist, og til jubileet ble også hans bok om Karlsens orgelmusikk lansert - "The complete organ music of Kjell Mørk Karlsen 1966 - 2021 - In his words".

Jubileumskonsert på jubileumsdagen

Kjell Mørk Karlsen har en allsidig musikalsk bakgrunn. For innsatsen på kirkemusikkfeltet ble han i 2009 utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden for sin innsats som kirkemusiker og komponist.

Verkene som ble fremført jubileumsdagen strakk seg over et vidt felt. Felles for dem var en leken, men stram tilnærming til det musikalske. Strykekvartett no. 2, Stabat Mater Dolorosa, opus 117B, ble fremført av Vertavo strykekvartett.

– Denne kvartetten er trolig verdens lengs opptredende strykekvartett for kvinner, ble det annonsert på jubileumskvelden.

Triptykon for orgel og slagverk

I programmet skrev arrangørene at Karlsen er kjent for å skrive moderne kirkemusikk, men at han likevel har faste røtter til tidligere tiders musikalske klangspråk. Han var fornøyd med sitt nye verk.

– Dette omfattende verket hvor hele 33 slaginstrumenter benyttes tar utgangspunkt i Johannesprologen som står i Johannesevandgeliets første kapittel. Jordens tilblivelse, lyset som kommer og Ordet som følger har hvert sitt klangbilde som levendegjør grunnidéen om de ullke kvaliteter hvert steg i tilblivelsesprosessen omfavner, sier Karlsen. 

– Det har mest vært øving den siste uken, sier han. 

– Vi har ikke bestemt oss enda for om vi tar dette med på turné, legger han til.

Stikkord