Bokdebutant vil føre rasismedebatten på rett spor

Skribent, forfatter og samfunnsdebattant Lisa Esohel Knudsen ønsker å få rasismedebatten tilbake på rett spor. Onsdag ble boken «Det er personlig – om rasisme og ytringsfrihet» lansert. 

Portrett av Lisa Esohel Knudsen som holder boken "Det er personlig".
Lisa Esohel Knudsen med boken "Det er personlig". Foto: Sigrid Gjølstad Borge

Lisa Esohel Knudsen hadde i flere år visst at hun ville skrive en bok om rasisme. Onsdag ble debutboken hennes «Det er personlig» lansert. Knudsen har lenge vært engasjert i samfunnsdebatten, og skrevet flere kronikker om rasisme og ytringsfrihet. Etter hvert kom ideen og ønsket om å skrive et lengre verk.

Bilde av en bunke med bøker som ligger på et bord.
Flere i publikum kjøpte boken "Det er personlig" på boklanseringen. Foto: Sigrid Gjølstad Borge

– I mars 2020 var jeg ganske oppgitt over hvordan rasismedebatten utspilte seg. Det samme gjaldt debatten om identitetspolitikk og ytringsfrihet. Da jeg så at bokforlaget Res Publica søkte bokideer, tok jeg kontakt med dem.

Like etter skjønte Knudsen at temaet hun hadde begynt å skrive om engasjerte mange. Etter at George Floyd ble utsatt for politivold og døde 25. mai 2020, vokste det frem flere store demonstrasjoner mot rasisme og urettferdighet. Black Lives Matter-bevegelsen ble en bekreftelse på at Knudsens bok var viktig.

– Det påvirket skriveprosessen til en viss grad, og førte til at en større del av boken handler om rasisme, forteller hun.

Rasisme er fortsatt et utbredt problem 

For Knudsen var det aller viktigst å understreke at rasisme fortsatt er et utbredt problem, og viktigheten av å lytte til de menneskene som blir utsatt for det.

– Det eksisterer for eksempel rasisme i ansettelsesprosessen. Hvis man har et utenlandsk navn kan man opplevde at sjansene for å få jobben er lavere. 

Knudsen ønsker at debatten skal slutte å dreie seg om det finnes rasisme i Norge. Hun mener det er på tide at vi heller stiller spørsmål rundt hva vi kan gjøre med det. 

– Jeg tror enkelte ikke vil anerkjenne at det fremdeles finnes rasisme i samfunnet fordi det kan være ubehagelig. Da er det enklere å avfeie det med at rasisme tilhører fortiden og ikke skjer i vårt samfunn lenger. 

Positive publikummere

Boklanseringen befant seg på Ingensteds i Ingens gate, og flere hadde samlet seg for å høre på Knudsen i samtale med forfatter og samfunnsdebattant Mohamed Abdi.

Bilde av en bar og to gjester.
Boklanseringen befant seg på Ingensteds i Ingens gate. Foto: Sigrid Gjølstad Borge

Da klokken nærmet seg syv ble plassene foran scenen fort fylt opp. Sindre og Fanny var blant gjestene som dro på boklanseringen. 

Portrett av Sindre på boklanseringen av boken "Det er personlig".
Sindre på boklanseringen av boken "Det er personlig". Foto: Sigrid Gjølstad Borge.

– Jeg dro hit fordi jeg synes boken er viktig. Det er en spennende tematikk, og Lisa skriver veldig godt. Det er en god blanding av faglig stoff og hennes egne refleksjoner, sier Fanny. 

Sindre har ikke lest boken ennå, men kjøpte den på lanseringen.  

– Boken har fått masse skryt, jeg gleder meg til å lese den. Det er et tema som jeg føler at jeg ikke kan nok om, så jeg tror jeg vil ha god nytte av å høre debatten og lese boken. 

Stikkord