Butikken opplever stadig nasking: – Politiet henlegger alle sakene

Mange Oslo-butikker opplever tilfeller av nasking. Butikksjef på Joker Holtet mener politiet kunne gjort mer.

Dagsavisen har tidligere omtalt at rekordmange saker blir henlagt av politiet. Årsaken skal være stor mangel på ressurser, ifølge Dagsavisen. 

På den lille rosa Jokerbutikken på Nordstrand er det stille før stormen. Snart vil et titalls skoleelever ved Brannfjell ungdomsskole og Holtet videregående strømme til.

Butikksjef Koram Ali står beredt ved inngangsdøra. Grunnet stor pågang kan han bare slippe inn fem og fem ungdommer av gangen.

Ali kan fortelle at butikken har opplevd flere tilfeller av butikktyveri de siste månedene.

– Det er mest sjokolade og smågodt som forsvinner, sier Ali og peker på hyllene ved kassen.

Rader med sjokoladebarer og kjærlighet på pinne i alle slags farger pryder godteriveggen. En jevn sus av varer som glir nedover handlebåndet, og ropingen fra noen ungdommer utenfor, danner en hektisk atmosfære i den lille butikken på Holtet.

Joker Holtet har blitt populær blant skoleelevene på Nordstrand. Her smiler en butikkansatt til kunder som besøker butikken i spisefri. Foto: Kira Katharina Venbakken

Selv om Ali er klar på at de jevnlig opplever tilfeller av nasking, mener han det er dagligvarebutikkene nede i sentrum som har flest tilfeller.

– Det er selvsagt unntak, men vi har erfart at de fleste av tyveriene begås av skoleungdommen.

Må regulere kundeantallet

Jokeren opplever stor pågang av elever, som ofte tar turen innom butikken for å kjøpe lunsj i spisefriet.

– Gutter, dere er nødt til å vente utenfor. Nå er vi for mange i butikken, sier Ali og skyver tilbake en gjeng med tenåringsgutter som har flokket seg til utenfor inngangen.

Guttene dytter utålmodig tilbake og ser oppgitte på hverandre. På andre siden av døra går en annen guttegjengen mellom hyllene og titter.

Joker Holtet har hengt opp plakater som advarer mot å stjele. Foto: Kira Katharina Venbakken

Praksisen med antallsbegrensninger under lunsjpausen har lenge vært gjennomført på den lille butikken. Butikksjefen kan fortelle at tiltaket både er gjort for å kunne ha kontroll, samt av hensyn til plass. 

– Vi er jo tross alt en liten butikk og dersom det befinner seg for mange der inne samtidig floker det seg bare opp, forklarer han. 

Anmelder alle tilfellene

I 2020 da pandemien sto på som verst ble 18.565 lovbrudd henlagt på grunn av manglende saksbehandlingskapasitet. Dette tilsvarer en økning på 44 prosent fra 2019, skriver Statistisk sentralbyrå (SSB).

Ali påpeker at alle tyveriene som blir plukket opp i butikken, blir anmeldt til politiet.

– Det som er leit er at alle anmeldelsene henlegges. Politiet viser alltid til ressursmangel, forteller Ali og legger til:

– Noen av de som stjeler kjenner vi igjen, fordi de har stjålet fra oss før. Det har blitt noen gjengangere, sier han.

Derfor synes han det er synd at politet ikke har kapasitet nok til å følge opp hver enkelt sak. 

– Det hadde hengt på greip dersom henleggelsen skyldtes mangel på bevis, men siden vi alltid har hatt videoopptak er ikke det tilfellet, forteller Ali.

Samarbeider tett med politiet 

Elever står å prater og tuller rundt omkring på den store ungdomsskolen. Noen spiser kjøpemat, mens andre legger matboksen forsiktig tilbake i sekken. Plutselig ringer klokken inn og lunsjen er ferdig.

Den jevne susen med elever som småløper til klasserommene forsvinner plutselig og undervisningen settes i gang.

Brannfjell skole og politiet på Manglerud samarbeider om å forebygge kriminalitet blant ungdommen på Nordstrand. Foto: Kira Katharina Venbakken

Joker Holtet viser til et samarbeid med skolene i nærområdet. Assisterende rektor på Brannfjell ungdomsskole Hilde Iren Norvalls kjenner seg ikke igjen, og sier at elevene på Brannfjell ikke stjeler.

Undervisningsinspektør Per Christian Tjønnfjord kan fortelle at skolen tidligere har fått henvendelser fra butikken. Likevel mener han det viktigste er det forebyggende arbeidet skolen gjør.

– Skolen har et tett samarbeid med politiet på Manglerud. Vi ønsker å fokusere på forebygging fremfor straff, forteller Tjønnfjord fra andre siden av døra.

Brytningspunkt mellom barn og ungdom

Tjønnfjord mener det er viktig å stille opp for elevene som av ulike grunner kan gå på en blemme. 

– Elevene er i brytningspunktet mellom barn og ungdom. Det er heldigvis få saker som blir meldt inn til oss, men når det først hender er det viktig at vi tar tak i det og stiller opp for elevene, fortsetter han.

Tjønnfjord mener nemlig noe av det viktigste skolen kan bidra med, er å gi barna den støtten og oppfølgingen de trenger. Samtidig prøver også skolen å jobbe forebyggende.

– Vi prøver å motvirke gruppepress blant elevene ved å fortelle dem om hva det innebærer å være en god venn og klassekamerat. Gode venner oppfordrer ikke hverandre til å stjele, avslutter Tjønnfjord.

Ali gjør også oppmerksom på at noen av sakene ikke tas videre da naskerne er under kriminell lavalder.

Politistasjonen på Manglerud 

Etter Tjønnfjords henvisning til samarbeidet med forebyggende avdeling på Manglerud, går turen videre til politistasjonen.

Det grå bygget med mange vinduer har lite innsyn. Alle vinduer er tildekket og dørene er låst. En liten ringeklokke dekket i teip er plassert ved siden av inngangsdøren, men resepsjonen er tom og anropene blir ikke besvart.

På Manglerud politistasjonen er lysene slått av og ringeklokken teipet fast til veggen. Foto: Kira Katharina venbakken

Journalen henvender seg til Manglerud politistasjon på e-post, og skriver følgende:

Butikksjef på Joker Holtet hevder at politiet har henlagt omtrent alle saker dere har fått inn i forbindelse med butikktyveriene. Stemmer dette? Og hvordan foregår samarbeidet med ledelsen på Brannfjell ungdomsskole i praksis?

Etter gjentatte henvendelser har Enhet Øst har foreløpig ikke besvart denne e-posten.

Stikkord