Økokrim er bekymret for pandemi-kjæledyrene
Mange dyr trenger nye hjem etter å ha blitt dumpet mot slutten av pandemien. Bulldogen Zelda er en av hudene som har havnet i riktige hender.
– Zelda, dekk! sier Anita Müller (34)
I en liten leilighet i Kværnerbyen i Oslo, løper hunden Zelda rundt i ekstase. Halen logrer høyt i luften når hun får besøk, og hun deler gjerne sofaen i bytte mot litt kos.
Zelda er omplassert, og sammen med Anita har hun tilbrakt snart to år. Hun er en av de heldige kjæledyrene som har havnet i et varmt hjem.
I januar i år la Økokrim frem en bekymring om at mishandling av dyr er blitt en stor kriminalitetsutfordring.
De frykter at omplasserte dyr kan havne hos overgripere, dersom det plutselig blir mange hunder i omløp etter pandemien.
Kort vei til ny hund
Sommeren 2020 la Anita ut en Finn-annonse der hun ønsket å overta en hund, fortrinnsvis en chihuahua eller en bulldog.
Fra tidligere av var hun oppvokst med en cocker spaniel, men ønsket en hund med mindre hår. Meldingene tikket inn, og hun falt for en britisk bulldog fra Tønsberg.
– Det tok to uker, og så reiste jeg ned med mamma og hentet henne, sier hun.
I forkant fikk hun svært lite informasjon om hunden, bare at Zelda var “snill men sta”.
Selve prosessen gikk for seg ganske raskt, og Anita forteller at Zelda nærmest bare ble plassert rett i bilen med en gang de kom frem.
– Hun kom i et kjempelite bur, så det måtte jeg bare bytte ut med en gang.
Det nye buret har plass nok til at Zelda kan strekke seg ut, og hun virker tilfreds i sitt nye rom.
I det Zelda mottar godbiten får hun beskjeden “kurv”, og løper lystig over til det Anita forteller er Zeldas seng. I den rosa kurven nyter hun snacksen.
Tisset inne på trass
Da Anita overtok Zelda var hun allerede 2 år, men manglet selv det mest grunnleggende av valpetrening.
– Det eneste hun kunne var å sitte, forklarer Anita.
Selv om Anita tok imot en fremmed hund, beskriver hun overtaks-perioden som mer stressende enn skummel.
– Hun var full av faen når hun kom til meg, hun tisset og bæsjet inne med vilje, forteller hun.
Anita og Zelda har holdt mye på med trygghetstrening for å komme dit de er i dag.
– Da hun først kom greide hun ikke ta imot kos, hun snudde seg bare bort, sier Anita.
Urovekkende funn fra Politiet
Allerede i inngangen av pandemien i 2020 avdekket politiet et nettverk av personer bosatt i Norge som har begått seksuelle overgrep mot hunder.
De delte på hunder seg i mellom, både hunder de selv eide, men også hunder som var lånt eller som de passet for andre.
Nå i utgangen av pandemien er bekymringen blitt mer aktuell, da flere organisasjoner registrerer at kjæledyr ønskes omplassert. Dyrebeskyttelsen sa til Journalen i november at de håper at toppen er nådd.
Flere annonser på Finn.no
Zelda møter på mange andre hunder som også luftes i bydelen.
– Jeg mistenker at mange her fortsatt har hjemmekontor, for de går gjerne tur midt på dagen i en arbeidsdag, sier Anita.
Etter hvert som flere vil bevege seg ut av hjemmekontor og inn i en pandemi-fri verden, vil hverdagen bli endret for kjæledyrene. Anita ser for seg en bølge av flere omplasseringer.
– Jeg legger allerede merke til at det er flere annonser på Finn, og jeg tror nok det vil bli enda flere fremover, avslutter hun.
Trykket fortsetter på omplasseringsgård
Foreningen for omplassering av dyr (FOD), driver en omplasseringsgård litt utenfor Oslo. De er spente på hvor stor økning det vil være fremover.
– Vi har opplevd en økning under pandemien og fortsetter å ha det samme trykket nå, om ikke en veldig økning, forteller Ida Nedberg Østgård ved FOD.
Samtidig forteller hun at det er flere grunner enn bare pandemien som gjør at de forventer flere hjemløse dyr.
– Det vi er bekymret for nå er alle disse hjemløse drektige kattene. De dyrene som får kattunger nå på våren og sommeren, sier Østgård.
Hun forteller at de alltid har en økning på katter rundt sommeren, fordi parringstiden er nå på våren.
– Enten drar folk på sommerferie eller flytter, vi vet ikke alle grunnene, men det er i hvert fall noe som gjør at de ikke kan ta vare på katten sin lenger og setter katten ut, forklarer Østgård.
– Har de ikke kastrert eller sterilisert katten sin da, så får katten kattunger og så har de ikke kapasitet til å ta vare på de, sier hun.
Siden mange ikke bare skaffet seg hund men også katt under pandemien, er de spente på hvor stort omfang det vil være fremover.
Ser ikke en sammenheng
Når det kommer til omplassering av mishandlede dyr, forteller FOD at de ikke ser en sammenheng mellom pandemi og vold mot dyr.
– Vi har heldigvis ikke sett en økning av akkurat dette, men er forberedt på at det kan skje, Ida Nedberg Østgård ved FOD.
Hun forklarer at med en økning av dyr i omløp, vil det naturligvis bli en større pågang av dyr som har blitt mishandlet på en eller annen måte. Samtidig sier hun at er det viktig å få frem at et omplassert dyr ikke nødvendigvis har blitt mishandlet, da det finnes flere grunner til en slik avgjørelse.
– Det er jo grunner som sykdom, skade og dødsfall, men det som går igjen er at de på en eller annen måte ikke får tiden til å strekke til, sier Østgård.
– Enten om det er å være hjemme alene som ikke går eller de har fått barn, eller de ikke klarer aktivitetsnivået til hunden, avslutter hun.
Familien Anita hentet Zelda fra, befant seg i en slik situasjon. De jobbet mye overtid og mange nattevakter, som gjorde at tiden ikke strakk til. Zelda måtte være mye alene.
Anita forteller at hun ikke tror Zelda har vært utsatt for noe vold, da hun ikke har merket noen synlige sår, men er derimot klar på at en hun likevel har hatt det tøft.
– Zelda kunne gå i sirkler i flere timer på kjøkkengulvet, det viser jo at hun ikke har hatt det bra, sier hun.
Dyresykehuset ser ingen endring
Økokrim skriver i sin egen sak at de er bekymret for at enkelte av dyr vil bli omplassert eller solgt til personer som utsetter dyrene for seksuelle overgrep.
Dyresykehuset Evidensia i Oslo forteller at de ikke opplever å få inn flere dyr som har skader fra mishandling.
– Vi har ikke sett endringer i de ulike typene skader og sykdommer. Det har vi hvert fall ikke plukket opp, forteller Fridtjof Larsen, veterinær ved Evidensia.
Han sier at de behandler et stort spekter av både skader, traumer og sykdommer. Antallet av slike skader har ikke endret seg fra det de normalt får inn.
Skader som beinbrudd skyldes ofte trafikkulykker eller fall fra høyder, og bittskader kan komme av slagsmål mellom hunder eller katter.
– Poteskader kan komme av bare en tur på stranda eller i skogen, så vi behandler hele spekteret, sier Larsen.
Siden skadespekteret ikke har forandret seg, ser de ikke noe som er direkte relatert til Økokrims etterforskning.