Arrestert for å dokumentere politivold
Mariam Bribri har nettopp sluppet ut av fengsel. Den tunisiske bloggeren er likevel ikke redd for å heve stemmen.
Den 21. desember 2021, ble den tunisiske menneskerettighetsforkjemperen og bloggeren Mariam Bribri dømt til fire måneder i fengsel.
Grunnen var en video hun re-publiserte og kommenterte på sin Facebook-side, som viser tunisisk politi utøve vold mot en ung mann.
Nå er hun ute iav fengsel, og har foreløpig holdt en lav profil.
Gir seg ikke
I skrivende stund er Facebook-siden til Bribri nede, og ryktene har versert om hun har sluttet å blogge. Til Journalen forteller Bribri at hun har unngått å tiltrekke seg for mye oppmerksomhet etter at hun kom ut av fengsel. Hun understreker likevel at hun ikke vil la seg kneble.
Siden 2017 har Bribri brukt Facbook som hovedkanal for å dele sine meninger. Hun har planer om å reaktivere Facebook-siden sin i juni for å starte å blogge igjen.
– Jeg føler meg ikke trygg, men jeg vil fortsette å skrive om kontroversielle temaer,
Mariam Bribri.
– Det er et spørsmål om prinsipper. Jeg vil starte å blogge igjen for folket mitt, understreker Bribri, som ved siden av bloggingen, også har sitt eget klesmerke, Bribri, inspirert av den berbiske imazighen-kulturen. Berberne er urbefolkningen i de nordafrikanske landene.
Rettsforfølgelser har blitt normalisert
Det er ikke bare Bribri som har blitt straffet for å ytre seg som blogger og menneskerettighetsaktivist.
I oktober 2019 la Human Rights Watch frem en rapport som dokumenterer rettsforfølgelser av bloggere og sosiale medier-aktivister i Tunisia. Kommentarer og meninger fra bloggerne og aktivistene ble stemplet som "spredning av falsk informasjon" og som potensielt skadelige for andre.
I 2020 uttalte Amnesty International at minst 40 bloggere, administrator av populære Facebook-sider, menneskerettighetsforkjempere og politiske aktivister har blitt utsatt for slike rettsforførgelser.
Også menneskerettighetsorganisasjonen Article 19 har kommentert saken til Bribri og fordømmer at militær-og rettsdomsstolene fengsler bloggere og politikere som bruker ytrings-og informasjonsfriheten sin. Article 19 er i tillegg bekymret for den raske forverringen av situasjonen og restriksjonene på menneskerettigheter i Tunisia.
Ytringsfrihet under press
– Revolusjonen i 2011 sikret oss en nasjonal ytringsfrihet. Nå er denne mer utsatt, sier Mabrouka Khedir, journalist i Deutsche Welle og lærer på journalistutdanningen IPSI.
Hun legger til at hun mener Tunisia var mer selvstendig i 2011 enn de er i dag.
Bribri mener de tunisiske lovene i dag ikke garanterer ytringsfriheten i landet.
– Snarere tvert imot. Å oppnå full ytringsfrihet er målet vårt, nå som vi har en regjering som ikke viser interesse for å sikre den. Myndighetene er mer opptatt av å beholde makten, og det gjør dem rett og og slett redde for ytringsfriheten, mener hun.
Journalen har gjentatte ganger forsøkt å få den tunisiske ambassaden i Oslo til å kommente saken, men de har ikke villet stille opp.
Tidene har forandret seg
Tunisia har falt flere plasser det siste året på Reportere uten grensers oversikt over pressefrihet i 180 land.
Ifølge avisa La Presse mener den tunisiske journalistorganisasjonen SNJT at nedgangen skyldes økningen i krenkelser mot journalister, rettssaker og arrestasjoner siden 2021. I tillegg er det blitt vanlig at saker som omhandler ytrings- og pressefrihet føres for en militær domstol fremfor den sivile.
Soumaya Berjeb, lærer ved La Manouba University i Tunis, bekrefter at situasjonen har endret seg siden årene etter revolusjonen.
– Etter revolusjonen hørte vi ikke om bloggere som ble fengslet på grunn av artiklene de publiserte, selv om vi ofte hørte om konfrontasjoner mellom bloggere og politifolk under protestene i gatene, sier hun.
Hun viser til at utviklingen i dag står i kontrast til det de oppnådde etter revolusjonen.
– Det er veldig vanskelig å akseptere at folk i Tunisia fengsles for å bruke ytringsfriheten sin, avslutter hun.