Adil Khan: – Behov for å dele denne historien

I forbindelse med verdensdagen for psykisk helse holdt Adil Khan foredrag om nettopp dette temaet. I publikum satt flere fra Fontenehuset som kunne relatere sterkt.

Adil Khan på Deichman
Adil Khan holdt foredrag på Deichman Tøyen torsdag. Arrangementet var et samarbeid mellom biblioteket og Fontenehuset øst. Foto: Matias NÆss LYsholm

Arrangementet var et samarbeid mellom Deichman Tøyen og Fontenehuset Oslo Øst. Fontenehuset er et arbeidsrettet inkluderingstilbud for mennesker som har eller har hatt psykiske helseutfordringer, opplyser Christoffer Rekstad, medlem i Fontenehuset Oslo Øst. Han forteller videre at alt som skal gjøres for å drifte en arbeidsplass gjøres av medlemmene. Han har vært medlem der i sju år og skryter varmt av tilbudet.

– Det har gjort at jeg klarer å bruke mine ressurser som medmenneske. I tillegg har jeg kunnet være med og planlagt arrangementer som har gjort at jeg hele tiden har hatt noe å se fram imot. 

Rekstad har jobbet med foredraget til Adil Khan helt siden pitchemøtet i april/mai.

– Han har et veldig godt budskap som både treffer profilen vår gjennom psykisk helse og inkludering.

Christoffer Rekstad fontenehuset
Christoffer Rekstad håper folk går fra arrangementet litt klokere enn da de kom. Foto: Matias Næss Lysholm

Fikk nok av underholdningsbransjen

Mange kjenner nok Adil Khan fra underholdningsbransjen. De siste årene har han derimot reist landet rundt med sitt foredrag.

– Jeg er ute og snakker om viktigheten av psykisk helse, sier Khan.

Han forteller om en personlig reise med psykolog som gjorde at han ble nysgjerrig på dette temaet.

– Psykologen traff et par knapper i meg og knøyt opp ting som har sittet fast inni meg før. Idet jeg fikk gjort det fikk jeg også et behov for å dele denne historien med andre.

Norges kuleste arbeidsplass

Mange av de som har tatt turen for å høre på Khan er medlemmer av Fontenehuset. Jonatan Santiago Hauge Larsen er en av dem. Han forteller at han virkelig har funnet en plass der.

– For meg er det sannsynligvis Norges kuleste arbeidsplass. Jeg kan bruke mine, husets og andre medlemmers ressurser. 

Han har funnet seg til rette i medieavdelingen på Fotenehuset Oslo Øst på Tøyen. 

– Det er veldig godt miljø og mange kule verktøy. Vi har for eksempel speilreflekskamera, videokamera og podcaststudio. Det finnes ingen begrensninger. Vi lager nå ønskeliste for det vi trenger til å gjennomføre det vi vil i 2023.

– Musikk i mine ører

Adil Khan visste ikke mye om Fontenehuset før han ankom arrangementet. Men han lyser opp når Larsen forteller om tilbudet.

– Det her er musikk i mine ører. Jeg kommer fra en fritidsklubb selv og det handler om mye av det samme. Nemlig å få folk opp og frem. Få tilbake folk som kanskje har mista gnisten.

Han trekker spesielt frem ett nøkkelord.

– Mestring. Mestringsfølelse er så viktig for å føle seg verdsatt, sett og inkludert. Det har betydd enormt mye for meg.

Adil Khan og medlem i fontenehuset
Jonatan Santiago Hauge Larsen og Adil Khan fant ut at de begge har tilbringt mye tid på fritidsklubben X-ray. Foto: Matias Næss Lysholm

Beskjed til framtidas journalister

Khan mener media har en del av skylden til hvorfor psykisk helse er en økende utfordring for samfunnet. Han peker blant annet på hvor stor plass enkelte aviser gir realitydeltakere.

– Jeg synes journalister har mistet fokus litt. Det kan man for eksempel se på VG og Dagbladet. Det er Paradise Hotel-deltakere som er forsider på alt. Selv om det selvfølgelig er andre greier der og. 

Til slutt kommer Khan med en oppfordring til framtidas journalister.

– Husk hvilket ansvar som kommer med rollen. Du er talerøret mellom sannhet og publikum. Vær bevisst på intensjonen din og finn ut hvilken bane du vil inn i.

 

Stikkord