Kollektiv bingewatching på filmfestival
Onsdag gikk startskuddet for Mirage Filmfestival. Til tross for at folk har blitt vant til å se film hjemme, var lokalet stappet under åpningen.
Dokumentarfestivalen ble åpnet på SALT ved Operaen, og varer fra onsdag til søndag. I løpet av uka skal den sørge for filmopplevelser i hele byen, blant annet på SALT, Vega Scene og Ingensteds.
Festivalsjef Racha Helen Larsen forteller at filmfestivalens fokus er kompromissløse og kreative filmer.
– Vi har lyst til å lage bro mellom ulike kunstformer, og vi inkluderer alt som berører virkeligheten. Det kan være for eksempel fotografi og virkelighetslitteratur, forklarer hun.
Ville starte egen festival
Selv har festivalsjefen vært på flere filmfestivaler, men ville starte en egen fordi hun kjente på et savn.
– Jeg følte at det var mange filmer som aldri ble vist eller gjort tilgjengelig for publikum. Jeg ønsket å vise de store internasjonale filmene til det norske publikummet, forteller hun.
Larsen arrangerer festivalen for andre år på rad. Hun forteller at oppmøtet, ikke overraskende, er bedre enn i fjor.
Etter pandemien har de fleste fått nye filmvaner. Man er vant til å sitte hjemme i egen stue, til å kunne ta pauser som det passer, og til å kunne gjøre andre ting samtidig.
– Under korona ble vi vant til å bingewatche hjemme. På filmfestival kan vi bingewatche sammen. Det er samme konsept, bare at vi kan være sosiale og diskutere det vi ser, samtidig.
Krevende filmer
Dokumentarfilmskaperne Johanne Sandvik og Aurora Hannisdal er på Mirage for første gang. De drar på filmfestivalen for å få inspirasjon og for å møte kollegaer.
– Filmene som vises her er ikke filmer jeg ville sett hjemme i stua. De krever mer av deg, en annen oppmerksomhet. Du kan ikke gå og ta pause. Lyden på filmfestival er også god, noe som gjør filmene enda sterkere, sier Hannisdal.
Hun trekker også fram at på filmfestival har noen tilrettelagt programmet, slik at man vet at innholdet har god kvalitet og sammenheng.
Kollega Johanne Sandvik understreker at filmene som vises krever et stort lerret, samt en tilstedeværelse man bare får på festival.
Større tilgang
Filmskaperne legger ikke skjul på at de er positivt overrasket over at så mange møter på festival etter pandemien.
– Jeg tror det er vanskelig å få folk opp av sofaen. Jeg merker i alle fall at det er vanskeligere å få meg opp av sofaen, ler hun, og fortsetter:
– Det er viktig å fortsette å arrangere sånt for å nå ut til mennesker som ikke normalt ville sett slike filmer, sånn at de kan få et nytt syn på hva dokumentar er, poengterer Hannisdal.
Sandvik tilføyer at filmene som vises, ikke er tilgjengelige andre steder.
– På filmfestival får man påfyll av ting man ikke har tilgang til ellers. Kanskje det er derfor folk fortsetter å dra på sånne arrangementer, sier hun.
Samhold i tunge tider
Festivalsjefen kan fortelle at engasjementet for festivalen er positivt overraskende, og at noen billetter også er utsolgt.
– Det er flott å se at folk kommer på festival selv etter at vi er blitt vant til å se film fra sofaen. Jeg tror de kommer fordi de vil sosialisere seg og få opplevelser. Jo verre verden rundt oss blir, jo hyggeligere er det å være sammen, avslutter hun.