Baker for å mestre stress

Siste dag i feiringen av 10-årsjubileet til Mathallen ble markert med kakekonkurranse og påfølgende kakefest.

Juryen smaker på kakene
Juryen tok seg god tid da de bedømte kakene på Torget i Mathallen. Foto: Tuva Schøyen Grue

Det krydde av mennesker i hjertet av Mathallen på Vulkan da årets bursdagskaker skulle bedømmes. Daglig leder for Mathallen, Frode Malmo, kunne i sin åpningstale fortelle at det var rekordmange kaker med i konkurransen. 

– Vi vil feire ti år med kake, og hva er vel bedre enn å få alle dere til å bidra til kakebordet?

Blant de 42 kakene som var påmeldt, skule det kåres vinnere i tre kategorier; beste smak, beste kreativitet og årets beste kake. 

For å bedømme mesterverkene var det satt sammen en jury bestående av en baker, en slakter, en konditor og en kokk. 

Tre av fure jurymedlemmer.
Slakter Daniel Slakter (t.v.), Martine Espeland fra juniorkokkelandslaget og baker Mette Schi fikk smake på 42 svært forseggjorte kaker under konkurransen. FOTO: Tuva Schøyen Grue

Imponert jury

Hobbybaker Mette Schi, kokk på juniorlandslaget Martine Espeland og slakter Daniel Slakter er svært fornøyde med årets bidrag. 

– Man ser at folk har lagt innsats i konkurransen. Man ser det på teknikken. Det er flotte detaljer, og de komplementeres av spennende smaker. 

Slakter forteller at han ikke har bakt mye selv, men at han er glad i å spise kake. 

– Også har jeg spist mye kjøttkaker, da, smiler han. 

Juryen smaker på kakene.
Mange spente kakebakere ventet spente mens juryen smakte seg rundt bordet. FOTO: Tuva Schøyen Grue

Espeland tilføyer at Slakter kan bidra med andre vurderinger enn de tre andre. 

– Han har et annet syn på det enn oss. Han kan for eksempel foreslå at det skulle vært brukt mer salt for å fremheve en annen smak, sier hun. 

Kaketrender

Dommerne er glade for at de takket ja til å bedømme konkurransen. 

– Jeg er jo glad i kake, så å få smake på så mange forskjellige er ikke feil, innrømmer Slakter. 

Espeland innrømmer at det er morsomt å følge med på hva som rører seg i kakeverden. 

– Som i alt annet er det ting som trender også når det gjelder kake. Nå for tiden er det in med mye kremer, forteller hun. 

– Ostekake er også veldig populært for tiden, legger Schi til. 

Kake formet som mathallen.
Fjerde jurymedlem, Edwards Martinez, hadde laget en kake som skulle tilsvare Mathallen på Vulkan. FOTO: Tuva Schøyen Grue

Lysglimt i hverdagen

Schi mener at interessen for kakebakig har økt etter pandemien, og at vi har blitt mer glade i å være på kjøkkenet. 

– I tillegg skjer det så mye rart i verden nå, og da er det viktigere for oss å gjøre hyggelige ting, sier hun. 

Espeland mener at det også er noe sosialt i baking, enten man baker sammen, eller hvis man inviterer noen på noe nybakt. 

– I tillegg får man brukt kreativiteten sin, og det er det veldig lurt å trene på, smiler hun. 

Vinner for mest kreative kake, Jenny Aganon.
Jenny Aganon vant i den ene kategorien, og fikk med seg gavekort og diplom hjem. FOTO: Tuva Schøyen Grue

Stressterapi

Til slutt var det Jenny Aganon som vant for mest kreative kake. Hun hadde bakt en sjokolademoussekake formet som en flamingo. 

– Det var utrolig gøy å vinne! Jeg hadde overhodet ikke forventet det, sier hun opprømt. 

Aganon deltok i kakekonkurranse for første gang, og har ikke bakt så mye tidligere. 

– Det var svigersøsteren min som fikk meg til å melde meg på. Jeg valgte å bake denne kaken fordi det er den jeg er tryggest på at jeg får til. 

Videre forteller hun at å bake kake er som terapi for henne. 

– Jeg baker for å mestre stress i livet. Når jeg er på kjøkkenet, forsvinner jeg litt fra verden en stund. Det er deilig, smiler hun. 

Flamingokake
Denne kaken var, ifølge dommerne, det mest kreative tilskuddet på kakebordet. FOTO: Tuva Schøyen Grue