Birkelunden bruktmarked: - Mer aktuelt enn noen gang
Søndag 9.oktober var som alltid Birkelunden bruktmarked et sentralt handelsområde for folk i alle aldre. Hver søndag, med unntak, åpnes markedet på Grünerløkka.
Til tross for søndagens gode oppmøte, har ikke alltid Birkelunden bruktmarked vært en storslager.
– Da det første markedet ble åpnet i 2003, tok det litt tid før det lønte seg, forteller 75-åringen Øyvind Kristiansen.
Kristiansen er mannen bak det store markedet. Allerede i 2003 søkte han om markedet inn til friluftsetaten med en tanke om hva som kunne bli.
– Jeg tok ideen fra Vestkanttorvet. Det er samme konsept kan man si.
Markedet består av uavhengige selgere som leier område av Kristiansen. Markedet har omtrent 20 faste selgere som har vært til stede nesten helt siden åpningen. I blant kommer det også noen ferske selgere som får låne en fast plass for en dag.
På det som i hovedsak er et bruktmarked finner man alt fra klær, smykker, servise, hjemmelaget honning og tarrot reading.
– Det startet som en hobby
Håndverkeren Mila Noire er en av mange som har sin egen bod på markedet. Dette er første gang hun står utstilt på Birkelunden. I boden hennes selger hun håndlagde stearinlys i alle farger.
– Det startet som en hobby under pandemien, nå har jeg eget studio, forteller hun stolt.
Hun forteller også at det egentlig aldri var intensjonen at dette skulle bli en fulltidsjobb, men siden det nå slår godt an er hun glad for at hun kan drive med det. Tidligere har også den lille bedriften arrangert workshops hvor
folk kan betale rundt 200kr for å lære å lage og dekorerer egne lys.
– Nå som både strøm- og matprisene er så høye er det greit å kunne dra inn penger der man kan,
Endret kundegruppen?
De 8 største hveteprodusentene globalt
1. Kina
2. EU-27
3. India
4. Russland
5. USA
6. Canada
7. Ukraina
8. Pakistan
Kilde: Landbruksdirektoratet
Som Mila så vidt nevnte, har både strøm- og matprisene skutt til værs den siste tiden. Krigen i Ukraina får dermed mange ringvirkninger som påvirker alle, også oss i Norge. Både Russland og Ukraina står for store deler av hveteforsyningen i verden.
I følge landbruksdirektoratet importerer Norge selv lite hvete fra Russland, men siden markedet i hele verden er så sammensatt, påvirker dette oss likevel.
Men hvordan går dette utover bruktmarkedene? Siden prisene alle andre steder er så høye, gjør det at flere folk trekkes mot det som er billig og brukt?
– Det har vært akkurat som en maurtue i flere år nå, så jeg vil tro at det kommer like mye folk nå som det gjorde før. Vi har økt prisen vår på vafler og pølser da, fordi det koster jo oss mer å kjøpe det nå, forteller Kristiansen.
Kristiansen selv tror altså ikke at kundegruppen er noe særlig endret den siste tiden, da pågangen for bruktmarkdet har vært ganske stor hele veien. Men om det likevel er en endring, kan vi ikke fastsette.