De dyktigste som traff nåløyet

Vi lever i en usikker tid med tanke på økonomi, og kulturen står under et enda større press enn før. Hvordan påvirker dette de som så vidt har begynt?

Høyskolen Kristiania campus Kvadraturen FOTO: Oda

Høyskolen Kristiania (tidligere Westerdals) er en av flere skoler i Oslo som tilbyr en bachelorgrad i flere forskjellige typer form for scenekunst. På skolen kan man utdanne seg innenfor både teater, musikkteater og manus. Det er altså mange muligheter på skolen, og alle elever må gjennom en ganske streng opptaksprøve. I år opplevde Høyskolen Kristiania en liten oppgang i antall søkere, ifra fjorårets 12 204 søkere til årets 12 290 søkere. Ifølge skolens egen nettside hadde derimot samordna opptak en nedgang på omtrent 12,4 prosent i årets søkertall til offentlig utdanning. I år har det altså vært enda vanskeligere enn tidligere å komme inn på skolen. 

En av de få

Janne Haugland (22 år) er en av 20 som fikk plass på skuespillerlinjen på Høyskolen Kristiania i år. Janne er selv fra Bø, og har drevet med barne- og ungdomsteater

Janne Haugland
Janne Haugland (22) drømmer om å bli skuespiller. Nå studerer hun teater på Høyskolen Kristiania. Foto: Mia Størksen

der. Hun har også spilt musikaler og regissert en revy. Nå er hun fersk student på den ettertraktede linjen.  

– Jeg trives veldig godt, vi har jo bare drevet med etyde til nå og det syntes jeg er litt kjedelig. Sier Janne.

En etyde er et typ realistisk teater hvor alt er imaginert.

Janne forteller at drømmen er å bli fast ansatt på et teater hvor hun kan være med i alle slags typer produksjoner. 

– Ikke immun mot bekymring

Magnus Høvre Gimnes (23år) går i klassen til Janne, og har også drevet mye med teater tidligere. Han har spilt barneteater, og har også jobbet profesjonelt på nasjonalteateret. Han deler mye av den samme drømmen som Janne, men ser også en risiko i det praktiske.  

Magnus Høvre Gimnes
– Jeg tenker man alltid skal streve for lykke istedenfor å være trygg, sier Magnus Høvre Gimnes (23). Foto: Mia Størksen