Den fredelige kampsporten

For studentutøverne i OSI Aikido er dojoen et sted for konsentrasjon og avkobling.

Utøverne trener med tresverd, eller "bokken" som det heter på japansk. FOTO: Anna Isabella Lazaga Helgadóttir.

Aikido er en moderne japansk kampsport som har røtter i jujutsu og samuraiene. I dojoen, treningslokalet for kampsporten, på Domus Athletica trener OSI Aikido på de tradisjonelle teknikkene. 

– Det er en liten gruppe med omtrent 15 elever og 3 instruktører, sier Jonas Kure Buer som er instruktør i OSI Aikido. 

Ifølge Norges Aikidoforbund har de 396 medlemmer i Norge. 

Treningen starter med at de bukker til grunnleggeren av aikido Morihei Ueshiba, som det henger et bilde av på veggen, og deretter til hverandre. Dojo-etiketten gjør det lett for utøverne å trene hvor som helst uavhengig av språk, og er også et uttrykk for respekt. Aikido betyr "den harmoniske kraftens vei". Man har som mål å oppnå harmoni mellom kropp, sinn og sjel. 

Avslappende

– Jeg valgte aikido fordi jeg ville prøve en kampsport, og jeg har prøvd tai chi tidligere. Jeg så en YouTube-video som sammenlignet ulike kampsporter, og etter å ha prøv det selv, så synes jeg det er gøy, forteller Elias Schomers.

Han er til vanlig musikkstudent på Norges Musikkhøgskole, og har nettopp vært på sin 4. aikidotrening. I aikido er det stort fokus på pust og smidighet, og mange vil kjenne igjen lignende teknikker i for eksempel yoga og tai chi. Å være i kontakt med sitt indre og fokusere på tilstedeværelse er sentrale prinsipper innen kampsporten. 

– Og så er det så fint! Bevegelsene er så fine. Jeg begynte med aikido for å koble av litt og ta pauser fra studiene når jeg har vært stresset, sier Christine Kappatou. 

Konkurransefri

Aikido har mykere bevegelser enn andre kampsporter. Det er mindre fokus på "angrep" som slag og spark, og mer fokus på fredelige løsninger, og man tilstreber å ikke skade den som angriper deg, forklarer utøver Yi Cheng.

Ifølge Norges Aikidoforbund går man ikke i konfrontasjon med motstanderen, og man forsøker å unngå kamp. Om det utvikler seg til kamp, trener man på å nøytralisere angrepet ved å bringe motstanderen ned uten å skade hen. I aikido lærer man teknikker som kan brukes av alle uavhengig av styrke og kroppsstørrelse. En forenklet forklaring er at man bruker motstanderens egen energi mot dem selv, og slik kan man lede dem dit man ønsker. Man fokuserer mye på kaste- og låseteknikker og fallteknikker. Ofte bruker man også våpen som tresverd, og trener på tradisjonelle samurai-teknikker. 

Noe annet som skiller Aikido fra andre kampsporter er at man ikke konkurrerer. Dette strider mot kampkunstens filosofi om selvutvikling. Målet er ikke å vinne, men å fremme vekst og læring. 

 

Stikkord