Digital Bestemor bekjemper utenforskap
Hver uke er Marthe Landsem, også kjent som "Digital Bestemor", på plass ved Grønland Seniorsenter. Her hjelper hun eldre til å bli bedre kjent med den digitale verden.
Ifølge Kompetanse Norge sin rapport fra 2021 regnes cirka 14 prosent av Norges befolkning som ikke-brukere av nettjenester, og har svake til ingen digitale grunnleggende ferdigheter. Den største andelen av disse befinner seg i aldersgruppen 60 år og oppover.
Etter å ha hjulpet sin egen bestefar og andre bekjente med data- og mobilbruk bestemte Marthe Landsem seg i 2016 for å nå ut til enda flere. Sakte men sikkert fikk hun kontakt med større organisasjoner og offentlig sektor, og fikk etter hvert fast innpass i miljøer der eldre holder til.
– Jeg ble ofte møtt med stor begeistring og takknemlighet, og fikk dermed glede av menneskemøtene.
Ulike digitale utfordringer
Landsem har nå flere faste arenaer i Oslo hvor hun hjelper eldre med å finne gleden av digitale verktøy, og driver opplæring i alt fra å holde kontakt med venner og familie gjennom sosiale medier, til å kjøpe Ruter-billett på telefonen. En av de hun møter jevnlig er Svenn Egil Pedersen (68) som holder til på Kampen. Selv om han skulle ønske at behovet for teknologi i samfunnet ikke var såpass stort, har han innsett at det ikke lengre er til å unngå.
– Jeg blir helt skjelven om jeg skal ta bussen og ikke får kjøpt billett, forteller han og viser til at det er blitt vanskeligere å bruke kollektivt uten å betale med mobilen.
En annen utfordring han opplever er de hyppige oppdateringene av applikasjoner som gjerne innebærer totale endringer på design og gjør at alt må læres opp på nytt igjen.
Med alle utfordringene og frustrasjonen som kan oppstå er Landsem opptatt av å fokusere på det som oppleves gøy på nett og mobil. Hun minnes spesielt en hendelse hvor hun drev med opplæring av Spotify. "Har jeg hatt Elvis på telefonen hele tiden?", svarte vedkommende da med stor begeistring.
Ensomhet og utenforskap
"Digital utenforskap" er et begrep som har fått mer oppmerksomhet de siste årene, og innebærer sosiale- og samfunnsmessige utfordringer ved å ikke henge med på den teknologiske utviklingen. Eksempler på disse utfordringene vil være både ensomhet, samt utfordringer med benytte banktjenester og kollektivtrafikk.
I et intervju med Aftenposten forrige måned kunne leder for Høyre, Erna Solberg fortelle at en av deres viktigste saker ved neste lokalvalg vil være å sørge for at alle kommuner tilbyr digital assistanse til eldre. Marthe Landsem mener digital hjemmehjelp vil være et godt tiltak.
– Selv om samfunnet blir digitalisert, så er det viktig at det fortsatt finnes mennesker å spørre om hjelp, sier hun og viser blant annet til det at man har mistet menneskelige kontaktpunkt når bankfilialer legges ned.
Pedersen understreker også at han aller helst vil treffe folk og snakke med dem i den virkelige verden. I dagens samfunn hvor mer og mer av kommunikasjonen skjer over nettet kan man fort sitte igjen med en følelse av ensomhet.
I sitt møte med mennesker erfarer Landsem at personer som har klart seg fint et helt liv, vært sosiale og hatt innsikt i hvordan samfunnet fungerer plutselig føler seg utenfor.
– Den følelsen gjør de alt for å unngå. Så dette handler aller mest om mennesker, følelser, verdighet og stolthet, utdyper hun.