Skal knytte kultur og psykisk helse sammen
For å markere Verdensdagen for psykisk helse, arrangerer Mental Helse Oslo Brodagene på Sentralen.
Brodagene er et internasjonalt samarbeid mellom Norge og Tsjekkia, og samiske innslag var også å se under arrangementet. Fra 10. til 13. oktober var Sentralen i Kvadraturen fyllt av kunst, musikk, teater og foredrag.
Organisasjonene Mental Helse Oslo, Teater Vildenvei, Redd Barna, Art Movement og Culture Break Borders står som hovedarrangører. Redd Barna og Villa Walle har også stilt opp. Frode Barth, leder av Culture Break Borders, er en av arrangørene.
– Jeg fikk en henvendelse fra Art Movement, en tsjekkisk organisasjon som ønsket å samarbeide ved å vise forestilling og utstille i Oslo, skriver Barth.
– Jeg kontaktet Eduard ved Teater Vildenvei som jobber med egne forestillinger. Sammen hanket vi inn flere institusjoner og medarrangører, fortsetter han.
– Kulturarbeid bidrar til en bedre psykisk helse
Teater Vildenvei er et aktivitetstilbud for nåværende og tidligere brukere innen psykisk helsevern. På Brodagene har teateret blant annet bidratt med "Hvis klær kunne fortelle", en blanding av utstilling og teater. Eduard Myska er leder i teateret, og har vært med på å planlegge og arrangere.
– Nå på dagtid er det foredrag, presentasjoner av bøker og noen musikkinnslag. Vi skal vise filmer knyttet til psykisk helse senere. Vi får også besøk av tsjekkiske kunstnere fra Praha som utstiller og skal spille forestilling, forteller Myska.
– Hensikten med dette arrangementet er å vise at kulturarbeid er en fantastisk måte å bidra til en bedre psykisk helse på. Dette er for alle som er engasjerte i psykisk helse, fortsetter Myska.
Står på scenen
Sigrid Marie Refsum er skuespiller i Teater Vildenvei og har vært aktiv i Mental Helse i flere år. Hun opptrer i Broene, en forestilling som tar for seg nødvendigheten av å gjenoppbygge sosiale relasjoner etter pandemien.
– Dette har vært veldig spennene, forklarer Refsum.
Frode Barth er musiker, og var også å se på scenen under arrangementet.
– Jeg er veldig fornøyd med at vi står sammen sterkere og forhåpentligvis når ut til flere med det viktige budskapet, skriver Barth.
– Behøver ikke å være én fasit
Torleif Støylen er leder i Mental Helse Oslo, og konferansier for arrangementet.
– Dette samarbeidet skal vise at det ikke behøver å være én fasit på hvordan man skal reparere psykisk sykdom. Vi viser ulike veier man kan møte folk med utfordringer på, for eksempel gjennom kunstterapi, forteller Støylen.
Støylen forteller at Mental Helse Oslo har åpent hus hver lørdag på Arbeidersamfunnets plass 1. Her kan man treffe folk, og slå av en prat over en kopp kaffe. Det arrangeres også andre ulike aktiviteter gjennom Mental Helse.
– Vi har allerede så vidt begynt å snakke om vi skal fortsette dette videre. Vi skal møtes om en uke eller to for å evaluere denne konferansen, men det er ikke utenkelig at dette samarbeidet kan fortsette fremover, avslutter Støylen.