Infomøte på Stubberud

Tirsdag 11.oktober avholdt representanter fra vann-og avløpsetaten et infomøte om deres arbeid på Stubberud angående utbyggingen av den nye reservevannforsyningen.

En dør der det står "Oslo kommune"
Bak denne døren ble infomøtet holdt på Haugerud senter. Foto: Kristin Hovda

Den siste tiden har innbyggerne i nærområdet hørt støy fra sprengningsarbeidet som foregår i bakken under dem. Etter at Mattilsynet påla Oslo kommune å få en reservevannforsyning innen 1.januar 2028, har arbeidet stått på spreng.

Oslos to største trusler

– Oslo kommune presenterte i 2017 en oversikt over ulike kriser som kan true Oslos befolkning. Her ble pandemi og bortfall av vann vurdert som likeverdige, sier Ole Petter Nilsen, byggeleder for prosjektet.

Planen

En 11 kilometer lang tunnel skal borres mellom Huseby og Stubberud, og med dette kommer det også støy.

Under bakken vil det sprenges på hverdager mellom 07-23, og på lørdager og dagene før helligdager kan sprengingen høres fra 8-16. Hvis alt går etter planen skal sprengningen være helt ferdig innen 4.kvartal 2024, så for innbyggerne er det bare å forberede seg.

Mindre merkbart med tiden

Likevel, sier kommunen, vil tunnelen med tiden bevege seg lenger nedover i bakken, og sprengingen vil dermed bli mindre merkbar etterhvert.

Allerede de siste dagene gir noen deltakere på møtet inntrykk av at de har merket en nedgang i ristingen og støyet.

Hensyn til de lokale

Det er blitt satt ut flere støymålere rundt på området som måler støyet døgnkontinuerlig. På natta måles støyet flere ganger per sekund. Dette er et av tiltakene kommunen har igangsatt for å vise hensyn til de lokale.

Jon Sæter, kommunikasjonsrådgiver i vann-og avløpsetaten og i prosjektet “Ny vannforsyning Oslo” sier de har holdt informasjonsmøter før også.

– Det er et mål for prosjektet å være en god nabo, så selv om vi bråker en del ønsker vi å være tett på naboene så folk får god informasjon om det som foregår, for det har de jo krav på, sier Sæter.

Har informert om prosjektet

– Dette er en bydel som er geografisk stor, så her har vi rett og slett merket av et område der vi har arbeidet, også har vi hentet ut adresselister basert på det og sendt i epost og sendt brev i posten. Vi har i tillegg sendt e-post til velforeninger og borettslag, hengt opp plakat på nærbutikk og informert på Facebook og i nyhetsbrev. 

kommunens hjemmesider kan man finne informasjon og nyhetsbrev om prosjektet.

Sæter sier de har fått gode tilbakemeldinger fra lokalbefolkningen ved infomøter som de har tatt med videre. Han sier de også har hatt kontakt med aktuelle barnehager og skoler tidligere i prosjektet for å kunne ta hensyn til eksamenstider og sovetiden i barnehagen.