Biskopen på barselyoga

I anledning bispevisitas, var både mødre, babyer, biskop, sokneprest og Journalen med på barselyoga i Bøler kirke torsdag formiddag.

Charlotte Fladvad instruerer yoga.
Charlotte Fladvad demonstrerte øvelsene med en dukke slik at timen ble godt tilpassa å ha med babyer. Foto: Ingvild Karijord

– Jeg har et hjerte for kvinnehelse og kvinner i svangerskap og barsel. Dagens yogatime er tilpasset mors kropp etter fødsel, forteller yogainstruktør Charlotte Fladvad om dagens plan. 

I anledning bispevisitas i Bøler menighet denne uka, inviterte kirka og Charlotte mor og barn til en time med yoga. Ukas barselyogatime er i denne omgang et arrangement i anledning bispevisitasen, men Charlotte har tidligere holdt flere faste timer i kirka for nybakte mødre. For henne, handler det om å gi omsorg i en sårbar fase etter fødsel.  

Charlotte Fladvad
– Jeg har et hjerte for kvinnehelse, sier yogainstruktør Charlotte Fladvad som har valgt å spesialisere seg i barsel- og gravidyoga. Foto: Ingvild Karijord

Siden yogatimene til Charlotte utøves i en kirke, har hun valgt en kristen forankring i øvelsene. Charlotte er leder i CrossYoga Norge, et nettverk av kristne yogainstruktører, og i tillegg til spesialisering i barsel- og gravidyoga, og yoga som behandling mot traumer, angst og stress, har hun også valgt å bruke yoga i kristen sammenheng. 

– Yoga kan skape et rom hvor det er plass til åndelighet. Uansett hva man tror på, er det et fint sted å utforske det. Når jeg har yoga i kirka utøver jeg den filosofiske delen av yoga med kristen forankring, men alle som er med i timene mine står helt frie til å velge fokus selv.  

Biskop Kari Veiteberg er blant de som er med på yogatimen. Mange anser kanskje det å ha yoga i en kirke som kontroversielt, men Kari anbefaler alle å få en fornemmelse på hva yoga er, før de danner seg en mening.  

Sokneprest og biskop i Bøler kirke
(Fra venstre) Sokneprest i Bøler menighet, Anne Berit Evang, og biskop Kari Veiteberg var med på yogatimen. – Jeg anbefaler alle å få en fornemmelse på hva yoga er, før de danner seg en mening, oppfordrer biskopen. Foto: Ingvild Karijord

– Jeg tror yoga kan være godt for alle! Det ligger masse bak øvelsene, og man blir ganske sårbare når man ligger der. Det tror jeg er bra i en hverdag hvor det er mye prestasjon fra alle kanter. 

Mødre med babyer gjør yoga
Ungene var aktive deltakere i barselyogatimen, og babylyder fylte Konfirmantsalen da mødrene utførte øvelsene. Foto: Ingvild Karijord

Etter timen, blir Eline Gran, Lena Wik, og Guro Amundsen sittende igjen i en sirkel på gulvet.  

– Jeg syns det var fint å være med på dette, i tillegg til at det var deilig at det var tilpasset å ha med babyer, sier Guro, glad for at nærsamfunnet har slike tilbud.  

De nybakte mødrene snakker videre om hvor vanskelig det har blitt å komme seg ut og være i aktivitet etter fødselen. Når Journalen spør hvor viktig det er å bevege seg etter man har fått barn, svarer Lena:  

– Fysisk aktivitet er kjempeviktig! Da blir man tvunget til å tenke på seg selv, noe det ikke er alt for mye tid til ellers.