Lager jentekveld på byen: – Blir overasket når du ikke blir seksuelt trakassert
– Det er "groping" av rumpe og pupp, de som presser skrittet sitt inntil deg uten at du har sett ansiktet deres eller de som tror de kan klå så mye de vil når de har kjøpt øl til deg, forteller Solveig Blomvik.
Studievenninnene kan nevne i fleng. Å bli seksuelt trakasert på byen er like vanlige som å skulle kjøpe popcorn på kino, mener de.
– Du blir nesten overrasket når du ikke blir seksuelt trakassert, forteller Ida Agathe Hidle.
– Ja, da er det en bra kveld, legger Lea Alstad til.
Lenge har de hatt lyst til å lage et klubbkonsept der kvinner kan føle seg trygge.
– Ikke fordi alle menn gjør kvinner utrygge, men vi har gjort en undersøkelse som tydelig viser at mange har opplevd ubehagelige hendelser på byen, forklarer Thea Thorkildsen.
Drømmeeksamen
Klubbkonseptet er studievenninnenes eksamensoppgave. Alle er på tredje året av en bachelor i prosjektledelse kunst og kreativ næring ved Høyskolen Kristiania. Studentbedriften heter Sunshine kollektiv. Planen er å stifte AS om klubbkvelden blir vellykket.
– Det blir en kveld der jenter kan feste, ha det dritgøy og trygt, sier Blomvik.
Men det blir mer enn bare en kveld ute på byen, i følge jentene.
– Vi vil støtte kvinnelige kulturaktører og vil leie inn tatovør, dj-er, kunstnere, dansere, tannsmykker og sminkør, forklarer Ida Agathe Hidle.
Doping
Inspirasjonen kommer fra gruppen, Lick. Som en motreaksjon på en stor dopingbølge i England ble konseptet som inkluderer kvinner, transpersoner og ikke-binære startet. Klubben tillater ikke cis-menn.
Studievenninnene mener doping også skjer i Oslo.
Alle forteller historier om venninner som har våknet opp, ikke husker noen ting og som har et sprøytestikk på kroppen.
Målgruppen skaper reaksjoner
Målgruppen for klubbkonseptet til Sunshine kollektiv er jenter, ikke-binære og transpersoner. Det at menn ikke er i målgruppen har skapt reaksjoner.
– Det er noen menn som blir provosert av å ikke være målgruppa. Vi har fått noen kommentarer på TikTok om kjønnsdiskriminering for eksempel, forteller Lea Alstad.
Jentene i Sunshine kollektiv tar diskrimineringsloven på alvor. I praksis er klubbkvelden åpen for alle.
– Men vi ser ikke for oss at noen gidder å bruke 250 kroner for å lage kvalme, sier Solveig Blomvik.
Vil støtte en jentesak
17. november braker det løs hos Storgata 26. Det koster 150 kroner for en billett om du er tidlig ute, og 250 kroner om du bestiller den senere. Jentene forteller at salget har vært bra siden de slapp billettene.
– Fem prosent av omsetningen går til Plan Internasjonal sitt Jentefond, sier Thea Thorkildsen.
– Klåing kan forekomme
Truls Berg-Hansen i Storgata 26 forteller at utestedet er optatt av sikkerhet. Han er fornøyd med at Sunshine kollektiv ønsker å ha arrangere jentefesten hos dem.
– Vi er så heldige at vi kan si vi aldri har fått en klage om neddoping hos oss, og håper selvfølgelig det aldri har skjedd her heller. Klåing kan dessverre forekomme, noe vi tar svært alvorlig. Det er viktig å ta et standpunkt som klubb når det kommer til trygghet og verdier, sier Berg-Hansen.
Han tror det er en grunn til at Sunshine kollektiv har valgt Storgata 26 som lokale.
– Vi pryder oss selv med å være et inkluderende og trygt sted hvor absolutt alle skal kunne danse fritt og slå ut håret. Vi tror dette er grunnen til at Sunshine Kollektivet ønsker å ha festen hos oss, sier Berg-Hansen.
Tør å satse
Storgata 26 er ikke redde for å satse på noe nytt.
– Vi er alltid på lag med de som ønsker å vise frem talenter og de som tør å satse på noe spesifikt, som i denne sammenhengen er jenter. Det er alltid spennende med utforskende ideer og konsepter, spesielt når innsalget fremmer trygghet og sosial støtte, sier Berg-Hansen.