LøkkyTrøkk kjemper for videre drift

De siste årene har den mobile fritidsklubben LøkkyTrøkk vært et samlingspunkt for barn og ungdom på Grünerløkka. Til nyåret står de i fare for å måtte legge ned.

Foodtruck står plassert utenfor bygg med ansatt som ser ut av luken i bilen.
Elvis Huskic serverer ukentlig mat til ungdom ut av denne luken på foodtrucken Løkky Trøkk. Foto: Vebjørn Munkvold

– Vi er blitt veldig populære blant skoleelevene her, og treffer gjerne opp mot 200 ungdommer på én dag.

Det forteller Elvis Huskic, prosjektleder for LøkkyTrøkk. Varebilen som er omgjort til en pop-up fritidsklubb stiller hver uke opp på Birkelunden, og er en trygg og sosial møteplass for ungdommer i bydelen. Huskic, med bakgrunn fra restaurantbransjen, har siden han ble ansatt for to år siden sett en rask økning i populæritet og interesse rundt prosjektet. Allikevel er fremtiden til foodtrucken usikker.

Portrett av Elvis Huskic som sitter i stol
Huskic ser et stort potensiale for den videre driften av LøkkyTrøkk. Foto: Vebjørn Munkvold

Videre finansiering

Da prosjektet startet i 2020 ble det innvilget en treårig finansiering fra Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratet (BufDir), noe som vil si at det per nå ikke er satt av midler til videre finansiering av prosjektet etter nyåret. Forrige uke ble det sendt en søknad med mål om å implementere LøkkyTrøkk i ordinær drift, og Huskic er håpefull for fremtiden.

– Vi er blitt veldig godt integrerte i bydelen på kort tid, og har gjort et bra inntrykk. Jeg håper vi kan fortsette å vokse, forteller han. 

Videre forklarer han at det å kunne kjøre rundt og møte ungdommen der de er gir dem en viktig fleksibilitet. Dette kombinert med at de deler ut gratis mat gjør at de blir attraktive blant ungdom som ellers kan være noe skeptiske til de mer tradisjonelle fritidsklubbene. 


Manglende fritidstilbud 

Sammenliknet med andre bydeler scorer Grünerløkka lavt på undersøkelser som gjelder fritidsaktiviteter blant ungdom. Ung i Oslo-undersøkelsen fra 2021 kunne avsløre at kun 61 prosent av ungdom i bydel Grünerløkka var med på faste fritidsaktiviteter, sammenliknet med henholdsvis 84 og 80 prosent for de vestlige bydelene og Nordstrand.

Bydelsdirektør for Grünerløkka, Ellen Oldereid, nevner flere årsaker til dette. 

Portrett av smilende bydelsdirektør Ellen Oldereid
Bydelsdirektør Ellen Oldereid forteller at unge ønsker seg mer uformelle møteplasser. Foto: Bydel Grünerløkka/Oslo Kommune


– Vi har blant annet mye færre idrettslag sammenliknet med eksempelvis Nordre Aker, og dette skyldes både mangel på natur og mark, samt at vi har få idrettsanlegg.  

Videre forteller hun at det er store forskjeller innad i bydelen, og at det er spesielt viktig for de som vokser opp i familier med vedvarende lav inntekt at de har aktiviteter som ikke koster noe. 

Ønske om vekst

LøkkyTrøkk har dette året ansatt fire ungdommer som lager og serverer mat fra foodtrucken, og Huskic har en drøm om å på sikt kunne få flere i arbeid. 

– I fremtiden håper jeg vi kan ansette enda flere, for eksempel ved hjelp av arbeidstrening i samarbeid med NAV. Forhåpentligvis vil vi da kunne utvide og tjene penger til å dekke egne utgifter.

Og det er tydelig at det er flere som heier på videre finansiering og utvidelse, for Huskic har nylig fått tilbakemelding fra bydelens ungdomsråd om at de ønsker seg enda flere LøkkyTrøkks. Om det blir en realitet vil tiden vise, men Oldereid forteller at de har et ønske om å få videreutviklet støtten, et lovende tegn for LøkkyTrøkk og ungdommen på Grünerløkka.