Lørdagsråd på en mandag
Jonas "Dr. Jones" Tomter holdt live-show på OsloMet med Live og Ronny fra P3.
Jonas Jeremiassen Tomter, også kjent som Dr. Jones er produsenten bak NRKs radiosuksesser P3Morgen og Lørdagsrådet. Du kan lese mer om Dr. Jones her. Han tok med seg kollegaene sine Ronny Brede Aase og Live Nelvik til OsloMet i anledning Verdensdagen for Psykisk Helse den 10 oktober. Målet var å gi råd til studenter angående psykisk helse, men her var det mye visdom, som alle kan ha godt av å høre.
Dette er noe av det de sa
Ronny Brede Aase kom rett fra en spontantur til Rhodos, og påpekte at han nå er den som flyr rundt i Oslo i oktober uten jakke, siden den var tapt i bagasjen fra Rhodos.
– Jeg har ikke prata med noen andre enn familien på en uke, så jeg har litt munndiare, så beklager det, sa han til latter fra salen.
Ronnys bagasje-problemer fra hverdagslivet passet godt inn som introduksjon til resten av programmet, siden tilstelningen på på Oslomet hadde navnet "Live og Dr- Jones snakker om livet", i følge Nelvik.
– Det er verdensdagen for psykisk helse i dag. Livet har aldri noensinne blitt bedre av å holde noe inne. Det er bedre å ta tak i det, sier Live Nelvik.
– Det er jo en sånn selvhjelps-guru-aktig ting å si, skyter Tomter inn.
Det er god stemning i panelet. Man merker at denne gjengen har tilbragt en del timer sammen i studio.
Ronny om verdien av å dele bekymringer.
– Jeg var en veldig konfliktsky, holde det inni seg-type før, men jeg skjønte da jeg ble eldre, etter at jeg var ferdig å studere og sånt, at shit, av og til hjelper det å lufte, lufting gjør ting ofte mye bedre.
– Jeg klarer ikke å holde noe inni meg, jeg, sier Nelvik til latter fra salen. – jeg lufter alt jeg, selv når jeg sier til meg selv, det trenger du ikke si.
Dr. Jones Tomter som leder programmet, spør så Ronny om når han klarte å legge fra seg konfliktskyheten.
– Det var faktisk da jeg endte opp i et ordentlig forhold, med hun som jeg nå er gift med, jaja, jeg har vært gift i to måneder nå.
Man hører stor applaus fra salen på dette punktet. Det er tydelig at tilhørerne er imponert over fremgangen, eller at giftermål er noe de setter høyt, eller at de ønsker å gratulere Aase med denne hyggelige nyheten.
Nelvik på sin side er ikke så imponert over publikums respons.
– Nei, slutt a, dere. Klapper vi for to måneders ekteskap? For to måneder det er veldig kort da. Tenk om dere blir skilt i morgen da, det er flaut liksom, sier hun.
Publikummerne skratter nå høyt over Nelviks harselering, det er stor stemning i salen, og selv Journalens utsending må flire. Nelvik og Aase har en fantastisk kjemi, og dette kommer tydelig frem.
– Live, du har jo vært gift lenge, skyter Tomter inn.
– Hva er det nå, ni år?. Det virker som Nelvik teller litt i hodet.
– Live pleier å si at for hvert år blir det mindre flaut hvis man skiller seg, sier Tomter, til humring fra salen.
Ronny om tankelesning i forhold.
– Jeg lærte, etter hvert som jeg har vært i forhold ei stund, at ho som jeg er i forhold med ikke kan lese tankene mine. Så jeg skjønte at hvis jeg ikke sier ting, så er det ikke nødvendigvis slik at hun forstår det. Så jeg tenker at her kan man unngå en del konflikt. Det var på en måte sånn jeg lærte at hvis man faktisk sier ifra, så vet den andre i hvert fall hvordan man har det.
– Bli du redd når du må si ifra om ting, sånn på jobb for eksempel? Hvordan sier du ifra da?
Dr. Jones vil gjerne at vi skal få vite mer om hvordan man håndterer konfliktskyhet.
- Altså før sa jeg ikke ifra, da ble jeg bare stille, så tenkte jeg kanskje de må jo forstå at jeg synes det som skjer er feil. men igjen, da har livet lært meg at alt blir bedre av å prate om det, sier Ronny Brede Aase.
Brede Aase fortsetter:
– Det er fint å si, særlig når man har godt samarbeid med sånne som deg Jonas og Live her, at jeg kjenner jeg er usikker på om det der er riktig.
– Knallhardt, sier Nelvik ironisk, og salen ler høyt igjen.
Brede Aase forsvarer sin påstand.
– Men da har man i hvert fall sagt noe, og første steg er jo å si noe tenker jeg.
Nelvik er egentlig enig, og sier at første råd kom allerede der.
– Men du er ikke spesielt konfliktsky, Live, spør Dr. Jones.
Kort tenkepause.
– Eh, nei. Jeg kan nesten sette pris på litt konflikt, jeg. Ikke at jeg oppsøker konflikter, men man skal ikke gå hele livet og være bestevenn med alle. Det kan ikke alltid være god stemning. Nå ser jeg bort på deg (Ronny, Journ. Anm.) du er jo kongen av god stemning. Men jeg har lært meg at dårlig stemning er ikke så farlig, og jeg har lært meg at hvis det er dårlig stemning, så blir det bare bedre stemning etterpå.
Live har nylig fått kjenne på litt dårlig stemning, da hun trykte en kronikk om kvinnehelse som gikk "viralt" i Norge.
– Nei, jeg kjente ikke så mye på det altså, jeg kjente bare at her hadde jeg et veldig stort behov for å si ifra. Men, jeg sa jo ifra til noen som jeg egentlig kjenner litt. Så er jeg ganske lav på nevrotisisme, så jeg følte at nå sier jeg ifra om denne saken, og dette vennskapet er noe annet, så jeg skiller mellom de to tingene. Så hvis man er dårlig på å si ifra, så bør man tørre å gjøre det en gang, og kjenne litt på den følelsen. Da er man tro mot seg selv. Da står man jo opp for seg selv, og for hver gang man ikke sier ifra om noe man føler, så er man litt utro mot seg selv, og det er ikke helt bra. Det har psykologen min lært meg.
– Du har jo to da, sier Tomter.
– Jeg har to psykologer, sier Nelvik, og salen flirer høyt.
– Jeg tenker noen ganger når de snakker at jeg synes ikke Lørdagsrådet er noe dårligere.
– Ronny, ha du gått til psykolog noen gang, spør Tomter.
– Nei. Eller jo, det var en gang da jeg jobbet alene med Silje Nordnes på P3Morgen over en lengre periode, og da sa sjefen "vet dere hva, jeg har noe jeg vil dere skal prøve, og det er parterapi ". Så da var vi hos ei dame som hadde sånne rasler, altså det var steget før hun holdt opp sånne ting som raslet som havet og sa: hør på lyden! Det var altså så rart. Men jo, da jobbet vi med min stillhet, altså det at hvis jeg er uenig, så blir jeg bare stille.
De tidligere kollegene holdt på holdt på i en god time, så til slutt fikk Journalens utsendte tid til noen spørsmål, selv om han så klart glemte å ta opptak eller notere dette. Men en stor del av samtalen dreide seg om konfliktskyhet og dte å tørre å si ifra. Et av spørsmålene gikk til Ronny Brede Aase, og handlet om hvordan man dealer med negative mennesker i jobb - eller studiesammenheng, og om han hadde noen konkrete tips til hvordan dette kan gjøres.
– Vet du, noe av det beste man kan gjøre er å ta initiativer overfor alle de andre som ikke er negative. Som for eksempel si, nå synes jeg vi skal få til en jobb-pils, dere!
Det ble også tid til å få noen kommentarer fra tilhørerne. En studine hadde fulgt med på Lørdagsrådet i mange år, og var svært fornøyd med å se sitt forbilde Live Nelvik live.
– Jeg elsker henne. Hun er helt fantastisk, utbryter hun til Journalens reporter.
Det eneste som var kritikkverdig fra dette lunsj-rådet var oppmøtet. Alle som var der lo, koste seg og skapte stemning, men det var mange tomme seter i salen, og det burde vært mange flere som fikk med seg dette.
Faktaboks
I år er det 30 år siden Verdensdagen for psykisk helse ble opprettet 10. oktober som en internasjonal FN-dag for å fremme bevissthet om psykisk helse over hele verden.
Les mer om verdensdagen her.
9 uoffisielle Råd for bedre psykisk helse fra Journalens skribent som hørte på Live, Ronny og Dr. Jones:
- Første steg er å si noe. Ikke hold ting inni deg selv.
- Er du redd for å si ifra, tørr å si ifra, og kjenn på følelsen.
- Dårlig stemning er ikke så farlig.
- Vær raus med andre.
- Sett grenser for deg selv.
- Se innover.
- Bygg gode relasjoner.
- Normaliser utiltstrekkelighet.
- Ikke sitt siste dagen eksamen og pugg. Gjør noe annet i steden.